(17.00 hodin)
(pokračuje Tomáš Helebrant)

Jako opozice zde vystupujeme proti celému takzvanému konsolidačním balíčku, nicméně jsme otevření ke konstruktivní debatě o každém jednom bodu celého návrhu. Spolu se svými kolegy jsem spolupředkladatelem několika pozměňovacích návrhů, které zde již zazněly nebo zazní. Chtěl bych všechny kolegy a poslance a poslankyně požádat, aby každý jeden návrh zvážili a podpořili jej, protože tím můžeme zásadně pomoct zmírnit dopady asociálního návrhu tohoto balíčku. Daně by se dle mého názoru měly důsledně vybírat, a ne je zvyšovat. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A poprosím dalšího řádně přihlášeného a to je pan poslanec Lubomír Wenzl.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, projednávaný vládní návrh o konsolidaci veřejných rozpočtů do základní sazby přesouvá mimo jiné taky kojeneckou vodu. Naproti tomu kojenecká výživa a potraviny pro malé děti mají být i nadále zařazeny do snížené sazby daně již jen obecně jako potravina. Zařazení kojenecké vody do snížené sazby daně je přitom stejně potřebné a vyjadřuje obecnou podporu státu rodinám s dětmi.

Jedním z pozměňovacích návrhů ze strany hnutí ANO v rámci projednávání tohoto tisku, a k němu se připojuji, je z hlediska daňové sazby sjednotit nakládání s kojeneckou výživou a kojeneckou vodou a zařadit obě položky do snížené sazby daně. Pozměňovací návrh současně cílí na přesun dětských plen do snížené sazby DPH. Oba návrhy mají za cíl pomoci v aktuální situaci stále trvající inflace a vysokých cen energií rodinám s malými dětmi, které pociťují dopady inflační a energetické krize velmi negativně.

Současná situace je pro rodiče dětí opravdu těžká. Pojďme se prosím vžít do jejich role. Velká část nás zde v sále přítomných jsme rodiči a všichni víme, že být rodič a pečovat o děti není levná záležitost. Řeknete si, že v případě přijetí se jedná v tomto případě o drobné. Pro vás možná ano, ale ne tak pro mladé rodiče. Prosím, odmysleme si náš plat a vezměme si průměrný plat v České republice. Plat, který je drcen inflací, a rodiče v uvozovkách obracejí každou korunu, aby svoji rodinu zabezpečili a poskytli pro ni veškeré základní životní potřeby. Vzhledem k výši současné inflace, vysokým cenám zboží, vysokým nákladům na bydlení, kdy mladé rodiny se mají opravdu co ohánět, to drobné nejsou. A plánované navýšení rodičovského příspěvku o 50 000 korun nepokrývá ani inflací.

Jak všichni víme, tak porodnost České republice je velmi podprůměrná a z logiky věci vláda musí dělat veškeré kroky, aby porodnost rostla. Musíme maximálně podporovat mladé rodiny, musíme jim ukázat, že vnímáme jejich situaci. A i podpora pozměňovacího návrhu k přesunutí kojenecké vody do snížené sazby je tím gestem. Byl by to vyslaný signál, který řekne ano, nám poslancům, nám na vás záleží. Vždyť pro státní rozpočet je to marginální částka, ne tak ale pro většinu rodin s dětmi.

Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, apeluji na vás, zvažte tento pozměňovací návrh. Je to malý, ale významný signál pro mladé rodiče, že je nenecháme na holičkách. Apeluji i na zástupce KDU-ČSL zde ve Sněmovně, kteří se dušují, že jim leží na srdci mladé rodiny s dětmi. Ony jim asi leží na srdci, ale tak nějak po lidovecku. Vždy totiž záleží, v jaké vládě právě sedí.

Vážené kolegyně a kolegové z KDU-ČSL, teď je myslím ten čas, podpořte pozměňovací návrhy. Vždyť přece nechcete, a půjčím si slova jednoho z vašich kolegů, být vnímáni jako béčko ODS. Buďte svébytná strana. Vážené kolegyně a kolegové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím dalšího přihlášeného a to je pan poslanec Ondřej Babka. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, děkuji vám za slovo. Naše země bohužel nevzkvétá. A to nechci říkat proto, že bych chtěl nějak zaujmout, ale toto konstatování je zcela intuitivní pro každého, kdo trochu sleduje veřejné dění. Ekonomika Česka totiž tento rok poklesne a jako jediná v Evropě Česká republika dosud nedosáhla předcovidové úrovně. Bohužel máme dlouhodobě jednu z nejvyšších inflací v celé Evropské unii, v důsledku které rekordně chudnou české domácnosti a české firmy a v důsledku které úspory drtivé většiny českých občanů výrazně ztratily na hodnotě. Pokles životní úrovně je navíc největší ze všech vyspělých zemí. V této komplikované situaci pro nás pětikoalice chystá budoucnost plnou škrtů na vzdělání, v investicích, na infrastrukturu nebo také v investicích do vědy, tedy škrtá hlavně na naší budoucnosti. A celý tento daňový balíček hodnotím stejně jako jeho samotný předkladatel, tedy Ministerstvo financí, jako protirůstový.

Jedna ze základních ekonomických pouček nám říká, že stát by měl v takto komplikované době dělat jednu věc, a to pokud není ochoten svým občanům nějakým způsobem pomoci, tak by jim neměl alespoň ještě více škodit, neměl by jim zdražovat bydlení, neměl by jim zdražovat základní zboží a služby, neměl by v tuto chvíli prohlubovat bytovou krizi, neměl by více osekávat reálné mzdy. Bohužel navzdory těmto stokrát ověřeným ekonomickým pravdám se tato vláda v čele s pravicovou s pravicovou ODS rozhodla postupovat zcela odlišnou cestou navyšování daní. Cestou navyšování daní, cestou zpomalování ekonomického růstu, cestou snižování životní úrovně, cestou, kdy celá většina českých občanů reálně zchudne. Za nás je takováto cesta zcela chybná a nešťastná. A upozorňoval jsem na to už v prvním čtení tohoto zákona a dělám to opětovně.

Vy se hnutí ANO často ptáte na recept konsolidace. Náš recept na tu postupnou konsolidaci tady byl několikrát představen. Ten náš plán je jednoduchý a byl již zde nejen ústy naší stínové ministryně financí Aleny Schillerové několikrát představen. A tímto plánem je jasná a jednoduchá alternativa, která je navíc fér a zlepšuje kvalitu podnikatelského prostředí a posouvá nás k té vyspělejší části světa. Proč se nezaměříte na lepší výběr v současnosti zavedených daní? Proč se nesoustředíte na boj s šedou ekonomikou? Proč nesnižujete mezeru ve výběru DPH? Upozorňuje vás na to i zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. Tam leží ty miliardy, které zoufale český státní rozpočet potřebuje. Navíc kdybyste místo této protirůstové politiky prováděli naopak hospodářskou politiku vytvářející ekonomickou expanzi, zvyšovalo by se nejen bohatství českých firem a českých domácností, ale ve svém důsledku samozřejmě i příjmy do státního rozpočtu, do obcí, do rozpočtů obcí a do rozpočtú krajů. Při hospodářském poklesu, které totiž váš daňový balíček vytváří, tomu bude právě naopak. A právě proto osobně nesouhlasím s daňovým balíčkem en bloc, tedy až na pár výjimek, a to v postupném a predikovatelném růstu spotřebních daní nebo daní z hazardu či poplatků za nerostné suroviny.

My se tady dnes ve druhém čtení, a daňovým balíčkem se tady zabýváme již třetí den, musíme jako hnutí ANO pokusit, a pokoušíme se, napravit alespoň ty nejzásadnější chyby toho vašeho daňového balíčku. Pro mě je zcela chybné rozhodnutí ta faktická snaha o zrušení stavebního spoření, a to proto, že nedostupnost bydlení je jedním ze základních problémů, se kterým se nejen mladá generace dnes potýká. Přitom stavební spoření se svou maximální státní podporou ve výši 2 000 korun bylo jedním z hlavních nástrojů, který samozřejmě motivoval mladé lidi k vytváření si úspor. Navíc reálně vyplacená podpora byla na úrovni v uvozovkách pouhých 4 miliard korun, což je z pohledu výdajů státního rozpočtu, které přesahují 2 biliony korun, nevelká částka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP