(17.30 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Takže prosím, tady zvažte, jakým způsobem se potom publikují některé údaje, protože to mě velmi mrzí. Jestliže by se jasně ukázalo, že vláda tady lže, tak pak si klademe otázku - je to vědomé? To by byl úplný průšvih tedy.

Stejně tak neexistuje žádná analýza, jaké bude mít předkládaný návrh dopady, zejména finanční, sociální a jiné, zda vůbec povede k úsporám, nebo naopak ke zvýšení výdajů a destabilizaci projektů. Čili znovu opakuji, návrhu dle nich nepředcházela žádná veřejná ani odborná diskuse. Je to 17 našich základních výzkumných a vědeckých institucí.

Za třetí - obcházení řádné legislativní procedury. Pokládají za nepřijatelné, aby se rozsáhlé změny tak závažného zákona, jakým zákon o veřejných výzkumných institucích je, prosazovaly přílepkem ve druhém čtení jiného, obsahem nesouvisejícího zákona. Je to tedy ostudné, takto zacházet s vědou a výzkumem v České republice. Tito lidé nás reprezentují na mezinárodních projektech, publikují ve světových časopisech a určitě by si zasluhovali tedy minimálně diskusi. Přestože se jedná o vládní návrh, údajně podle všech těchto signatářů neprošel řádnou legislativní procedurou, píší. Proč se tak stalo, nevíme, nechápeme, nikdo s námi nehovoří.

Takže já jsem - a už je tady, paní ministryně - já jsem to proto vzala, abychom si o tom popovídali. Čili díky obejitím řádné procedury se domnívají, že návrh nebyl podroben řádnému řízení tak, jak se dělo dříve. Ta oponentura nemůže být ani časová dimenze řádné legislativní procedury, která by měla umožnit důkladné klidné posouzení. Přítomný návrh paní ministryně Langšádlové, píší, je tedy výsměchem řádné legislativní procedury. Zdůrazňujeme, že samozřejmě nikterak nepopíráme právo poslanců podávat pozměňovací návrhy ve druhém čtení. Je to právo důležité, obvykle užitečné, ale je limitováno úzkou souvislostí s návrhem zákona, k němuž se tento pozměňovací návrh může vztahovat. To v tomto případě dodrženo nebylo dle těchto signatářů.

Dále připomínají, že až do 30. srpna tohoto roku byl návrh změny zákona o veřejných výzkumných institucích neveřejný, což je chyba samozřejmě. Došlo tam k nějakým úpravám, kde se paní ministryně hájila, že se na téma návrhu setkala s některými ze zřizovatelů veřejných výzkumných institucí, které ovšem, jak oni píší, sama vybrala, s některými ministry a po kritice veřejnosti také s vedením Akademie věd. Domnívají se, že toto není dostatečné, že ten návrh nebyl projednán, že to je nepřijatelný, ničím neospravedlnitelný postup. Je to nebezpečný útok na podstatu právního státu. Domnívají se, že tyto podobné přílepky a obejití řádné legislativní procedury mohou kdykoliv být zneužity.

Domnívám se, že je to velmi závažné sdělení. Já bych vcelku velmi uvítala, kdybych podobné dopisy nedostávala, protože to považuji za selhání vlády a určitě to nedělá dobrou vizitku. Takže velmi žádám, abyste opravdu s těmi svěřenými institucemi hovořili, protože mně je to velmi nepříjemné, že tento dopis přišel. Upřímně, paní ministryně Langšádlová - vidím, že se chystá odpovědět - mně ani neodpovídejte, odpovězte těm institucím, aby byly spokojené a nepsaly tyto dopisy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že tady máme dvě faktické poznámky, paní ministryně, tak já musím dát přednost nejdřív kolegům. Pan vicepremiér Jurečka má první a poté má ještě pan poslanec Rais. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím reagovat velmi stručně na to, co teď tady přečetla a komentovala paní poslankyně Adámková. Já si dovoluji velmi zásadně ohradit proti tomu, co tady zaznělo, že s těmi výzkumáky, kterých se tyto změny týkají, nebylo komunikováno. Každý týden jsou oba dva ředitelé výzkumných institucí, které jste tady zmiňovala, u mě na poradě vedení. Já jsem s nimi hovořil, hovořil jsem za poslední dva týdny také s řediteli výzkumáků ostatních rezortů, které jste zmiňovala. Ta komunikace s nimi byla jak v posledních dnech nebo týdnech, tak i někdy před prázdninami, že se tato úprava chystá.

Dovolím si i s tou zkušeností, kterou mám, a měl jsem možnost jako ministr vlastně si projít s naprostou většinou výzkumáků, které spadají pod rezorty MZE, MŽP a MPSV, což je naprostá, drtivá většina výzkumných institucí, o kterých se tady bavíme - tuto legislativní změnu. Mě udivuje, že tady tyto řádky podepíší instituce, kterých se to vůbec, ale vůbec netýká.

Jenom chci taky říct, kdo - a jsou tady někteří kolegové ve Sněmovně, kteří zažili, jaká je situace zřizovatele, který nese zodpovědnost za výzkumné organizace, ale nemá dneska žádné nástroje, kterými by fakticky mohl ovlivňovat efektivitu, výkon těchto institucí. Dokonce jsem u některých zažil, že se tam muselo doplňovat základní jmění, aby vůbec ta organizace přežila.

Takže mluvit o tom, že tady je nějaká situace, že někdo má pocit, že se něco ohrožuje, je naprosto irelevantní. Já bych řekl, že touto úpravou se narovnává vůbec nějaký vztah a nějaké váhy, aby ten, kdo je zřizovatelem a má tu zodpovědnost, aby vůbec do některých věcí mohl vstoupit a ovlivnit je. Takže to, že tady může dojít k nějakému rozvalu a podobně, to vůbec není pravdou. Problém je dnešní stav u některých institucí, podívejte se na jejich hodnocení. Proč tak dopadly? Odpovědí je - proto, protože ten zřizovatel nemohl ty věci vůbec ovlivňovat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Raise. Poté se připraví s faktickou paní poslankyně Adámková.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji, dobrý den. Já bych chtěl v podstatě některé věci z toho dopisu potvrdit, protože jsme o tom diskutovali na školském výboru. Třeba to, že jsem dostal ten materiál asi den před jednáním toho školského výboru, to byla pochopitelně pravda. Čili ten materiál nebyl včas. Ta diskuse, která tam proběhla, tak si myslím, že se taky točila kolem chybějící analýzy výsledků těch institucí a zejména toho dotazu, proč je to přílepek a proč to nebylo dáno do řádného legislativního procesu. To si myslím, že toto jsou věci, které jsem zažil, ke kterým se můžu vyjadřovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já přes to, co řekl pan ministr, musím na tom trvat. Tak s nimi hovořte tak, aby neposílali takovéto dopisy. Jestliže to není pravda, prosím pěkně, tak si to vyřiďte s nimi. Já jsem řekla, že ani mně odpovídat nemusíte. Já jsem při těch jednáních nebyla, ale je velmi divné, že by tedy těchto 17 institucí opravdu pouze lhalo. To se přece jenom zdá trošku, že nebude úplně pravda. Ale tak s nimi hovoříte asi tak, že to úplně není pochopeno jako pomoc a naopak chápou to jako nepomoc. Čili v každém případě je potřeba s nimi hovořit.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Ondřej Babka. Stále jsme v režimu faktických poznámek. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. No, já si myslím, že hlavní problém je, že tato úprava, která se týká těch výzkumných a vědeckých ústavů, vůbec nemá co dělat v tomto zákoně o konsolidaci veřejných rozpočtů. To s tím absolutně vůbec nesouvisí. Je to jenom další příklad toho, jakým způsobem ohýbáte ten zákonodárný proces, že do tohoto zákona připojíte něco, co s tím absolutně vůbec nesouvisí, co vůbec nesouvisí s veřejnými financemi.

Pane ministře, vy jste tady řekl, že to ředitelé věděli, že se úprava chystá. Oni věděli, že vy to načtete ve druhém čtení do konsolidace veřejných financí? Že budete zasahovat do autonomie vědeckých a výzkumných ústavů? Oni věděli o tom, že to budete řešit ve druhém čtení těchto zákonů? Že se k tomu vůbec žádným způsobem nebudou moci vyjádřit? Že to neprošlo připomínkovým řízením, a kdyby to tady moji kolegové nezvedli, tak by ani ministryně pro vědu vůbec nevystoupila? Že by to ve druhém čtení prošlo a na plénu by tady k tomu nikdo nevystoupil? To vám přijde jako řádný legislativní proces a způsob, jakým změnit zákony a fungování vědeckých ústavů? Mně ne!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér Válek, poté pan poslanec Špičák.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já nesmírně děkuji tady za tu debatu i paní profesorce, vaším prostřednictvím, paní poslankyni Adámkové, za ten příspěvek. Už jenom proto, že se tam zmiňovalo SÚRO. Já sedím dlouhá léta v poradní radě SÚJB a učím ty fyziky, kteří tady byli zmiňováni. Opravdu mě vystrašila ta obava SÚRO, že by jeho zřizovatel, což je Státní ústav jaderné bezpečnosti v čele s předsedkyní tohoto ústavu, paní ředitelkou, jakýmkoliv způsobem likvidoval nebo redukoval SÚRO.

Já jsem hned v té chvíli, kdy to tady za zaznělo, volal na svůj mobil, spojil jsem se a musím říct, že jsou - alespoň ta dáma, s kterou jsem mluvil, jedna z ředitelek - ve stejném šoku. O tom, že SÚRO chystá takové dopisy, zřizovatel nic netušil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP