(17.10 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Opravdu velmi žádám o to, abyste drželi konzistenci, tedy v tomto případě svého názoru, a jestliže se přihlásíme k tomu, že je nám nějaká věc opravdu řekněme pozoruhodná, že je potřeba podpořit tuto věc osvětlením Strakovy akademie, což je symbol pro vládu České republiky, prosím pěkně, znovu říkám, dejte na názor svého ministra zdravotnictví, který tento návrh připodepsal, a to proto, že my bohužel v mnoha případech nejsme schopni jinak léčit závažné nemoci krve, a je to velmi důležité.

Jinak my máme dva registry dárců krvetvorných buněk a dárců dřeně. Jeden je v Praze, jeden je v Plzni. Oba registry vznikly již před třiceti lety. Sdružují přes 150 000 dárců - 150 000 osob, prosím pěkně, je tak vysoce morálních, že jsou anonymními dárci kostní dřeně, vlastně za nic. A já jenom připomínám, komplikace po odběru kostní dřeně jsou velmi vzácné. Opravdu i lidé, kteří toto provádějí denně, a to jsou profesionálové, neviděli třeba tak velkou komplikaci, jakou jsme viděli před třemi lety, sedm let, ale stane se, jsme jenom lidé. Nemoci nechodí po horách, ale po lidech, a my těmto anonymním dárcům, vlastně filantropům, odmítáme zaplatit v případě neschopnosti jako komplikace tohoto výkonu plný plat!

Prosím vás, dárcem kostní dřeně nemůže být nemocný člověk. Nemohou to být lidé, kteří mají nějaké metabolické vady nebo jsou po žloutenkách a podobně. To nemůže být každý, čili my si těch dárců musíme vážit. A jenom chci připomenout, že ani v široké rodině, kdybyste nedej pánbůh byli postiženi takovouto nemocí, nemusíte najít dárce. To, že máte čtyři sourozence a pět dětí, vůbec nic nemusí znamenat, protože příroda prostě taková je a ty nemoci jsou zákeřné. Čili prosím pěkně, je třeba si uvědomit, když se podaří - všimněte si kondicionálu - když se podaří, nebo kdyby se podařilo, jak si přejí lingvisté, dárce najít, úspěšnost terapie je 60 až 80 % u dospělých pacientů, 70 až 90 % u dětí. To je život zachraňující výkon! Nemáme na to léky a upřímně, zaříkávání nefunguje, to už víme mnoho století.

Registrovat se mohou, prosím vás, všichni zájemci ve věku 18 až 40 let. Vidíte, že to je omezené. V případě plzeňského registru jenom 35 let, protože ti lidé musí být zdraví. Čili pak, i kdybyste chtěli ve vyšším věku třeba darovat kostní dřeň pro svého příbuzného, dítě, vnouče, bohužel již to nejde. Takže já tady stále nevidím ten odpor, že bychom nemohli tuto projednat a těmto lidem přiznat, že v případě neschopnosti jako komplikace po odběru kostní dřeně jim dáme prostě jejich plat. Já vůbec nevidím, co je na tom tak problematického. Takže velmi prosím.

Jinak, abyste věděli, ti lidé nesmí ani prodělat v minulosti závažné onemocnění, neužívají pravidelně ani léky kromě těch třeba na alergie a musí vážit více než 50 kilogramů.

Já chci poděkovat všem anonymním dárcům kostní dřeně - velmi vám děkuji. Děkuji vám za hnutí ANO, děkuji vám za sebe. Doufám, že tím, že bude tento bod přiřazen na pořad jednání, že budeme moct poděkovat všichni poslanci. Zatím tomu tak není. Je mi to líto, je mi to velmi líto a jsem tu pojedenácté, a upozorňuji, že tu budu podvanácté, po čtyřicáté, pokolikáté, protože není možné, abyste neměli svědomí! Všichni říkáte, že hlasujete podle svého vědomí a svědomí. Vědomí vám neberu, to jistě máte, ale máte také svědomí? Jsou věci, ze kterých se nedá ani vyzpovídat. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Jenom si zopakujeme, prosím pěkně...

 

Poslankyně Věra Adámková: Prosím pěkně, zařadila bych to jako první bod dnešního jednání, to je na pár minut. Já tam nevidím problém. Anebo budou-li pevně zařazené body, tak jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. A je to tedy transplantační zákon, paní poslankyně? Transplantační zákon. Děkuji. Ano, mám zaznamenáno, bod 61.

To byla paní poslankyně Věra Adámková, nyní vystoupí pan poslanec Marek Novák a poté pan poslanec Foldyna. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já vás tímto žádám o podporu zařazení bodu Podezření z osobní účasti ministra vnitra Rakušana v kauze Dozimetr a jeho odvolání.

Vy už jste tady dneska slyšeli mnoho argumentů, já vám některé možná zopakuji, některé pro vás budou možná nové, ale každopádně já jsem ze Zlína. Jsem z města, kde se volně prochází Michal Redl, klíčová osoba Dozimetru. Vám tady do Prahy občas přijede, něco domluví a zase se stáhne do Zlína, kde se prochází. My jsme se v poslední době z médií dozvěděli, protože ministr vnitra Rakušan zapírá jako školák, tak až vlastně z těch médií, a dozvěděli jsme se to, že pan ministr vlastnil a možná ještě stále vlastní, jelikož ho pořád nerozšlapal, zašifrovaný telefon, a ten mu údajně měl poskytnout stranický kolega Stanislav Polčák, který rozhodně s kauzou Dozimetr a s panem Redlem nemá nic společného, že? A Stanislav Polčák zase tyto telefony masově obstaral pro své kolegy od firmy bývalého ministra spravedlnosti Němce. Zdůrazňuji slovo "masově", nejen pro ministra vnitra, a tehdy vlastně pouze poslance, který věděl o své nominaci na ministra vnitra. A to všechno v období, kdy nejen tímto politickým uskupením hnutí STAN hýbe korupční kauza nebývalých rozměrů, kauza Dozimetr.

Nemusím tady připomínat nedávné tvrzení ministra Rakušana, kdy v červnu roku 2022 v rozhovoru pro Seznam Zprávy doslova uvedl, a teď cituji: "Jako ministr vnitra šifrovaný telefon mám, ale za celou dobu ministerské dráhy jsem ho nepoužil. Rozhodně bych ho nepoužil na komunikaci s nějakým prapodivným podnikatelem." Tohle sdělil ministr vnitra v červnu roku 2022 a zdůrazňuji, že řekl: Jako ministr vnitra jsem vlastnil. No jo, ono je zajímavé ale, že nyní vyplouvá na povrch skutečnost, že šifrovaný telefon měl pan Rakušan ještě před uvedením do funkce, ne jako ministr vnitra, a sám to přiznal. Například podle webu iDNES Rakušan požádal po sněmovních volbách v roce 2021 svého stranického kolegu Polčáka - protože pan Polčák, jak vidíte, umí asi zařídit vše - aby mu šifrovací zařízení CryptoCult pořídil. Polčák tuto informaci následně v rozhovoru pro iDNES také potvrdil a pan ministr Rakušan to nakonec přiznal. A v této chvíli je vlastně nepodstatné, jakými obavami pan ministr před svým jmenováním do funkce šéfa rezortu vnitra trpěl, nebo že ten telefon vlastně nepoužíval. Důležité je, že dlouhodobě od června roku 2022 jako ministr vnitra lhal jak veřejnosti, tak lhal tady ve Sněmovně, a to je pravda. To je fakt. Kauza Dozimetr se ho tedy dotýká osobně a on by tedy měl vyvodit osobní odpovědnost. Místo toho jsme nechtěnými svědky různých videí a postů na Xku, bývalém Twitteru, kde telefon, o kterém vlastně nevěděl, že ho má, vesele předvádí. Hlavně že kolega Gazdík ho aspoň vyhodil, nebo možná i rozšlapal podle rady. Proto není jiná šance, jak žádat jeho odvolání, než tímto způsobem tady na plénu Sněmovny prostřednictvím vás všech, kteří nechcete přihlížet tomu, jak se z této země opět stává devadesátkový Klondike. Právě z tohoto důvodu se teď dostává do úplně nového světla celé vyšetřování.

Jak jsem už tady na tomto místě upozornil, a dneska jsem tady ohledně této kauzy před vámi počtvrté, a počtvrté vás žádám, abychom to tady začali řešit, tak je obdivuhodné to ticho, to zázračné a klidné ticho kolem kauzy Dozimetr. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP