Pátek 22. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 488/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zaujal ministr financí Zbyněk Stanjura a zpravodaj garančního výboru, kterým je rozpočtový výbor, pan poslanec Jiří Havránek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 488/7, který byl doručen dne 8. září 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 488/8.

Ano, mám informaci, že pan ministr je telefonicky informován o tom, že by se měl dostavit na naše jednání. Prosím o chvilku strpení.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Jestliže tu pan ministr není, tak asi zájem nemá. A nyní otevírám rozpravu. Táži se ještě pana - moment, moment - táži se pana místopředsedy Havlíčka, zda nechcete... (Místopředseda Havlíček: Až ve středu.) Nechcete s přednostním právem vystoupit před otevřením rozpravy? (Teď ne.) A paní předsedkyně Schillerová stahuje svoji přihlášku.

Nyní tedy otevírám rozpravu, do které je přihlášená paní poslankyně Andrea Babišová... Paní poslankyně není přítomna. Dále je přihlášen pan poslanec Karel Rais a připraví se pan poslanec Patrik Nacher. A ještě než vám udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Bašta Jaroslav celý jednací den ze zdravotních důvodů, Flek Josef od 12 do 13 z pracovních důvodů, Major Martin do 10 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, vážení kolegové a kolegyně poslanci a poslankyně, dovolte mi, abych vás z tohoto místa požádal o podporu pozměňovacího návrhu, který je veden pod číslem 3086, který jsem ve Sněmovně předložil společně s mými kolegy, pány Faltýnkem a Sadovským.

Náš pozměňovací návrh požaduje změnu původního vládního určení využití 50 % sociálního fondu, které si vytváří univerzity, na penzijní příspěvky. Společně s kolegy se domníváme, že stanovením závazného způsobu využití 50 % sociálního fondu na penzijní příspěvky stát nepřípustně zasahuje do samospráv vysokých škol, a to navíc retroaktivně. Je zcela neakceptovatelné, aby stát stanovoval způsob využití prostředků agregovaných vysokými školami v minulosti, tedy v době, kdy žádné omezení prostředků neexistovalo. Jde o nepřijatelnou retroaktivní změnu v nakládání s majetkem vysokých škol tvořeným zůstatkem na jejich sociálních fondech. Je to stejné, jako kdyby občanům stanovoval závazný způsob využití jejich úspor.

Případné zákonné určení použití sociálního fondu na penzijní formy spoření je zásahem do svobody volby zaměstnanců, zdali nějakou formu penzijního spoření vůbec chtějí. Je třeba vzít v úvahu, že i v dobách prosperity penzijních fondů a navzdory iniciativě vedení veřejných vysokých škol motivovat své zaměstnance k využití benefitu penzijního spoření značná část zejména mladších zaměstnanců vědomě a zásadně odmítala jakékoli penzijní formy spoření. Důvodem bylo a je nedůvěra, která je zdůvodňována dlouhodobou fixací prostředků a jejich současným inflačním znehodnocením do doby jejich reálné splatnosti, respektive reálné dostupnosti. Dalším důvodem jsou stále méně výhodné podmínky inovovaných penzijních produktů v důsledku minulých reforem ve srovnání s dříve uzavřenými smlouvami z hlediska podmínek disponibility a poskytování státního příspěvku.

Má-li být snížení limitu nástrojem snížení zatížení státního rozpočtu, pak se takový efekt může projevit nanejvýš u státních vysokých škol, které jsou v České republice pouze dvě, a to je Univerzita obrany a Policejní akademie České republiky v Praze, což jsou organizační složky státu nebo jejich jednotky a mají takzvaný FKSP, fond kulturních a sociálních potřeb, na jehož tvorbu zřejmě získávají finanční prostředky v rámci státního rozpočtu. V případě veřejných vysokých škol se však sociální fond tvoří ve vazbě na vyplacenou mzdu, a to ze všech zdrojů financování, které jeho tvorbu umožňují, včetně zdrojů hospodářských, ale dokonce i z mezd vyplácených ze zdrojů účelových, u kterých poskytovatelé tvorbu sociálního fondu povolili.

Zákonem stanovené 50% snížení maximálního limitu tvorby sociálního fondu na univerzitách je podle nás neodůvodněný a neodůvodnitelný zásah do samosprávy vysokých škol. Stát by měl ponechat na veřejných vysokých školách, které nejsou organizačními složkami státu ani jeho příspěvkovými organizacemi a jsou ze zákona samosprávné, zda a v jaké výši sociální fond vytvoří. Tento postoj je také dlouhodobě podporován Radou vysokých škol, oficiální a zákonem stanovenou reprezentací vysokých škol. Dovoluji si vás proto požádat o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Zkusím udělat takový nesmělý pokus, abychom se pokusili jednat efektivněji, že bych podle § 95 jednacího řádu navrhl, abychom dnes jednali ve třetím čtení i po 14. hodině. Jsem si vědom toho, že takový návrh může být vetován, přesto ho vznáším.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak asi víte, proč jdu... Samozřejmě vznáším veto jménem dvou klubů, hnutí ANO a hnutí SPD, na pokračování po 14. hodině. Nebudeme pomáhat pětikoalici prosazovat nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii. Děkuji. (Potlesk poslanců obou opozičních klubů.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, rozumím. To znamená, že nebudeme hlasovat o procedurálním návrhu pana předsedy Bendy, protože byl vetován. Budeme pokračovat v rozpravě, do které se přihlásil... Pardon...

 

Poslanec Marek Benda: Já bych s dovolením pak sdělil paní místopředsedkyni, že po dohodě poslaneckých klubů by tato schůze pokračovala ve středu v 9 hodin ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To znamená, že navrhujete na základě dohody tuto schůzi přerušit v tomto okamžiku, je to tak?

 

Poslanec Marek Benda: V tomto okamžiku do středy 27. 9. do 9. hodiny ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, konstatuji tedy, že na základě dohody poslaneckých klubů je 77. schůze přerušena do středy 27. 9. do 9 hodin. Končím tedy dnešní jednání a přeji vám hezký víkend.

 

(Schůze přerušena ve 13.46 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP