(11.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Budu krátce reagovat s faktickou na pana předsedu Jakoba. Vy jste to nazval, že naše pozměňovací návrhy by byly, nebo jsou náletem na rozpočtovou odpovědnost. Ale pane předsedo, prostřednictvím paní předsedající, my jsme tam nedali nic jiného než to, co měla pětikoalice ve svém programovém prohlášení. Když se podíváte: OSVČ a zvýšení - vy jste tam neměli to, že budete podporovat osoby samostatně výdělečně činné? Ještě v minulém roce, dokonce ještě v tomto roce jste tvrdili, že se nebude zvyšovat odvod pro osoby samostatně výdělečně činné. Stejně tak daň z nemovitosti. Stejně tak daně z příjmů. Rodinné firmy a tak dále. Když se na to podíváte - neříkám, že všechny - většina z nich je jak z dílny z vašeho programového prohlášení nebo z toho, co jste tvrdili ještě v roce 2022, dokonce v roce 2023.

A proto jsem zde tvrdil, možná že ne pro vás, vy jste z TOP 09, že to je kapitulace ODS. Protože zejména ODS tam měla věci týkající se daní. Takže možná pro vás je to vítězství, pro ODS je to jednoznačně porážka. A pokud nám budete argumentovat tím, že my jsme vládli třeba s ČSSD s tichou podporou KSČM, tak nepochybně máte pravdu. Jenomže my jsme to ubránili před jejich útoky na to, aby se zvyšovaly daně. A nebylo to vůbec jednoduché. Přesto jsme ubránili to, že se daně nezvyšovaly. Dokonce jsme zabezpečili to, že se daně snižovaly. To je ten zásadní rozdíl mezi námi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ještě bych chtěla reagovat na pana poslance Vomáčku. Mrzí mě, že tu v tuto chvíli není, protože včera se tady... (Reakce v sále. Jmenovaný stojí v uličce u lavic ANO.) Je tady.

Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, včera se tady schvaloval zákon o obcích a vy jste mě tady v uvozovkách trénoval a říkal jste mi: Nezasahujte do toho těm samosprávám! Ať si rozhodují o těch darech! Ať si rozhodují o těch dotacích! A teď sem přijdete a řeknete, aby do daně z nemovitosti zasahoval stát. A proč by do toho měl zasahovat? Vy tady říkáte, že jenom 8 % obcí to zvýšilo. Nechte to na nich! Nechte to na nich! Ať ony si rozhodnou, jestli svým občanům zvýší daň z nemovitosti! Takže vy mi něco tady včera říkáte, trénujete mě, a dneska si tady absolutně protiřečíte! Ano? Daň z nemovitosti byla vždycky výlučným příjmem měst a obcí. Tak to na nich nechte a ony si samy rozhodnou.

A je důležité tady říct jednu velmi důležitou věc, že letos vešel v průlom nález Ústavního soudu, dlouhá léta se na něj čekalo, že můžete zvýšit daň z nemovitosti v určité oblasti nebo dané nemovitosti. To v minulosti samozřejmě šlo, ale byl ten nález, který konstatoval, že města a obce toto mohou udělat, že například můžou zvýšit daň z nemovitosti v průmyslové zóně, nebo popřípadě někde, kde to má třeba dopad na životní prostředí, a tak dále. Takže na kolegu pana poslance - včera jste tady říkal: Nechte to na obcích. A já s vámi plně souhlasím. Nechte v rukou daň z nemovitosti na obcích. Ony ji můžou samy zvyšovat, a dokonce pětinásobně! To znamená o 500 %. Ale hlavně těm obcím nesahejte a nechte jim to rozpočtové určení daní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášena paní poslankyně Hanzlíková a připraví se pan poslanec Jakob. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, ráda bych navázala na to, co tady řekla paní poslankyně Vildumetzová Mračková a i kolegyně Peštová ohledně daně z nemovitosti, se kterou zásadně nesouhlasíme. A ráda bych sem vnesla ještě jiný úhel pohledu.

Bytová politika České republiky je totiž velmi specifická v tom, že vlastní bydlení má zhruba 80 % lidí, což je úplně opačný počet, co mají okolní státy. A další specifikum je v tom, že u nás vlastní domy většinou na vesnicích nízkopříjmové osoby, a to ve velkém procentu, protože po určitou dobu bylo získání domu na vesnici v určitých lokalitách jako ten nejlevnější způsob získání vlastního bydlení. Takže tím, že zvyšujeme daň z nemovitosti, tak přidáváme další problémy nízkopříjmovým obyvatelům. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Jakob a připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní místopředsedkyně. Musím reagovat na slova, která tady zazněla, zejména na pana místopředsedu Havlíčka, vaším prostřednictvím. Jestli tady někdo kapituluje, tak mám pocit, že je to kapitulace zdravého rozumu. Opravdu vaše pozměňovací návrhy jsou kobercovým náletem na konsolidaci veřejných rozpočtů. Vy jste nepředstavili svůj návrh konsolidace. Říkáte, že byste nějakým tempem konsolidovali. Ale to je všechno. Nenavrhli jste ani v rámci pozměňovacích návrhů jediné - no, možná jedno tam je, ale ne víc než jedno - konstruktivní opatření, které by mělo opravdu skutečný dopad na snižování strukturálního deficitu. To, co tady předvádíte, je pouhý populismus, který je navíc krátkozraký.

Jak všichni víme, v příštím roce jenom na obsluhu státního dluhu zaplatíme o 25 miliard navíc, bude to už více než 90 miliard. A všechna vaše opatření jdou na vrub státního rozpočtu. A to, že bychom měli státní dluh čím dál dražší, že jeho obsluha by nás stála více, další desítky miliard, tak to jde na vrub toho, co byste prosazovali. My jsme na konsolidaci veřejných rozpočtů nekapitulovali.

Měl jsem ještě připraveno vysvětlení daně z nemovitosti, kterou by kolegyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající, rušila. Zůstane výhradním příjmem měst a obcí. A samozřejmě že ty z příjmu této daně financují služby obyvatelům a vlastníkům nemovitostí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A nyní je na řadě paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, nějakým tempem, pane předsedo Jakobe, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Úplně stejným tempem, jak ve finále konsolidujete vy. Je to úplně stejné tempo. Má to jenom jeden zásadní rozdíl, že vy to děláte jenom zvýšením daní. To je celé.

Vy jste tady nebyl ráno. To není výčitka, asi jste měl nějakou schůzku. Já jsem měla docela dlouhý projev. A dneska je hrozně důležitý den. Dneska se schvaluje státní rozpočet na vládě pro rok 2024. Takže s napětím budeme očekávat naplnění slibů. 11. května jsme se na bombastické tiskové konferenci dozvěděli, že jenom na dotacích budou úspory 45,6 miliardy pro rok 2024. Celkově to má být myslím 62,5 - teď to lovím z hlavy. O které - a teď kdybych si vzala ty dotace - o které se meziročně sníží položka takzvaných neinvestičních dotací podnikatelským subjektům. Letos je ve výši 92,6. Takže pokud tam ta úspora skutečně bude - a já nebudu předjímat, dokud vláda neschválí rozpočet, bohužel se to nemám kde jinde zatím dočíst - tak tam bude 47 miliard.

A věřím, že vy to budete sledovat jako součást vládní koalice. My určitě to budeme sledovat. Protože kdybyste skutečně dodrželi to, co říkáte, že dvě třetiny budou na výdajové straně uspořeny a třetina na příjmové, tak jsme ty daně asi zvyšovat nemuseli. Takže já budu čekat na ty úspory dvou třetin na výdajové straně. Daně mají dělat 73 krát 2, to je 146. Takže 146 by měly být úspory, že jo? Počítáte se mnou, kolegové? A myslím si, že pokud to tak nebude, tak vy byste měli zastavit tento balíček a měli žádat o jeho přepracování a měli se ptát, proč to tak není. (Předsedající: Čas.) Teď budeme čekat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP