(13.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A možná se dočkáte, paní poslankyně, protože nyní s faktickou poznámkou po paní poslankyni Hanzlíkové se připraví právě pan poslanec Haas. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo a také budu reagovat na pana kolegu Haase, vaším prostřednictvím. Ještě bych chtěla zmínit to, co tady řekla paní kolegyně Peštová, že jí je líto pana kolegy, že tady musí obhajovat konsolidační balíček za stranu, která tvrdila, že nikdy nezvýší daně. Tak já musím říct, že mně je tedy hlavně líto těch lidí, na které to dopadne. A pan kolega tady říkal, že rušení 22 výjimek z daně z příjmu není malý krok, že to není malá částka. Tak tomu věřím. Ale vy se na to stále díváte přes to, co se ušetří. Ale ono nejde od toho oddělit ty lidi. Takže vláda, která je tady nebo měla by tady být pro občany, tak přece musí za tím šetřením vidět ty jednotlivé skupiny, na které to dopadá. A musím říct, že z tohohle pohledu je ten balíček opravdu asociální, protože zrovna jedna ta výjimka na manžela nebo manželku dopadne na pečující. Já si nedokážu představit už zranitelnější cílovou skupinu, než jsou například pečující, a myslím si, že je dobře se dívat přes čísla, ale nejde to pouze přes ně, ale musí za tím být vidět ten člověk, na kterého to dopadá. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Haas a připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím. Všechno faktické.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo. Vidíte, kolegyně a kolegové, že se snažím s vámi debatovat. Pokusím se to vzít co nejrychleji.

Jsem rád, že Patrik Nacher ocitoval jeden cca pětiřádkový odstaveček z prohlášení stínové vlády. Takže aspoň všichni v přímém přenosu vidí, a teď to říkám s plnou vážností, onen nějaký systematický návrh hnutí ANO na konsolidaci veřejných financí. Kolega Nacher mně tady prostřednictvím paní předsedající listuje celou brožurou, já se bavím o systematickém a komplexním návrhu na konsolidaci veřejných financí. Citováno bylo pět řádků. Tak si myslím, každý může udělat obrázek o tom, jestli to je systematický návrh na konsolidaci veřejných financí, nebo není.

Kolegyně Mračková Vildumetzová, já poprosím prostřednictvím paní předsedající, abychom si nevkládali do úst něco, co jsem neřekl. Já jsem neřekl, že si nevážím názoru primátorů, oněch 21 primátorů statutárních měst. Já jsem uvedl to, a to si myslím, že v demokracii, ve standardní demokratické zemi je normální, že pokud jakákoliv sféra veřejného prostoru, v tomto případě municipality, má nějaké profesní organizace, tak je legitimní, že vláda vyjednává s těmito reprezentacemi. Vnitřní poměry v těchto organizacích nechávám samozřejmě na jejich spolkové autonomii. Tvrzení, že mě jejich názory nezajímají, jsem opravdu nevyřkl a nic takového bych si nedovolil.

Ke kolegyni Hanzlíkové, prostřednictvím paní předsedající. Rušení daňových výjimek, kdo jste mě bedlivě poslouchal, tak já jsem uváděl, že konsolidační balíček vedle snahy o fiskální konsolidaci, já použiju ten pojem, lidsky řečeno, šetření, má také druhý - a uváděl jsem dohromady tři - aspekt a to je zjednodušení daňového systému. Jinými slovy o 22 daňových výjimkách kromě dalších bodů jsem mluvil v aspektu zjednodušení daňového systému, nikoliv aspektu šetření. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Černý. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Rychlá reakce na kolegu Hase a pan předsedu Dufka. No, tak znovu, já to řeknu naplacato. Tady je celá brožura, kde jsou po jednotlivých kapitolách naše alternativní návrhy v nějakém řekněme střednědobém, možná dlouhodobém výhledu. Já, protože mám faktickou dvě minuty, tak jsem vám tady přečetl jeden odstavec. Ale já vám to dám, nebo já ti to dám a budeš to, můžeš si to přečíst. Takže to je jedna věc, to je jedna rovina. A ač nemusíme, tak to máme. Máme, nemusíme, to opravdu není role opozice. Pak si to pleteme.

Ta druhá věc jsou pozměňovací návrhy k tomu daňovému balíčku. No a ty souvisí s těmi návrhy. My tam nemůžeme přece vedle toho dělat alternativní, nějaký koncepčně úplně nový návrh, to přece nejde. To nejde, takhle se nemůže vytvářet legislativa. My dáváme pozměňovací návrhy k tomu, co tam existuje. A takhle jste to dělali vy třeba i u covidu. Vždyť jsem vám to tady citoval. Vláda navrhla nějaké kompenzační opatření a vy jste ho navrhli prodloužit nebo zvýšit nebo pro vícero osob. Vy jste taky nenavrhli jiný koncept kompenzací, tak prosím, v úctě k tomu, takhle, jak jste se chovali jako opozice vy, tak je opozice i tady. My tady neděláme alternativní návrh. My nemáme ta ministerstva za sebou. Takže nesměšovat. Ale dlouhodobý výhled je tady, ten máme. Takže prosím pěkně odlišit střednědobý a dlouhodobý pohled a krátkodobé reakce, kterými se snažíme změnit to, co vy navrhujete. A to formou pozměňovacích návrhů. To je legitimní. Vy nás přehlasujete, ponesete za to plnou odpovědnost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Černý a připraví se pan poslanec Feranec. Faktické poznámky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo. Já bych taky chtěl reagovat na kolegu Haase, vaším prostřednictvím, a to na jeho takový lehký úšklebek, co se týká řezaných květin a hlavně těch nealko nápojů, Nealko nápoje, to je můj pozměňovací návrh. Já bych vám jenom chtěl říct, že, a to myslím zcela normálně a ne urážlivě, vy v těch michelinských restauracích to nepoznáte. Tam, kde jste schválili, že jim budete nějakým způsobem dotovat ten katalog. Ale ti naši lidé, občané, ti to poznají. Už dneska, jestli nevíte, jestli chodíte občas mezi lidi, tak dneska to nealko stojí 45, 50 korun. A vy z těch lidí uděláte alkoholiky, protože ty obyčejný hospody nám to, já vím, že vás to nezajímá, to nealko nám dostanete na úroveň vyšší než levnější piva. To je jedna věc. Díky tomu, že není spotřební daň na vínu, tak možná ta voda bude dražší i než to nealko.

Pak bych chtěl říct, vy jste tady kritizoval to pivo. Ano, bylo devět sazeb, byl tam nějaký záměr, protože samozřejmě jsme pivaři, a bylo tam nějaké ulehčení v určité době. Myslím si, že jste si trošku naběhli. Přemýšleli jste nad kávou? Ta káva momentálně obsahuje latté, cappuccino, ledová káva. Já vám to klidně vysvětlím, to složení, které tam je, a vy z těch dvanáctiprocentních uděláte jedenadvacítku, když dáte dohromady, to si myslím ekonomicky, jenom proto, abyste drancovali ty lidi. Další věc jsou míchané nealko nápoje. Když ty nealko nápoje si namícháte zase ze složek, které tam jsou, přidáte citron, přidáte mátu, to zdravé, co byste měli tady propagovat nějakým způsobem, tak z toho uděláte DPH 21 %. V neposlední řadě jsou tam staří a nemajetní, to jsou ti lidé, kteří už dneska si to nekupují. Jděte se podívat do těch obchodů, tam jezdí s poloprázdnými košíky. Víte, kde jsou ti lidi? V Polsku, v Německu, v Rakousku. Všude okolo. (Předsedající: Čas!) Padesát miliard okolo utrácejí v ostatních státech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Feranec a připraví se pan poslanec Bělica. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, taky budu reagovat na kolegu Haase. Oceňuji, že tady obhajoval balíček, oceňuji jeho věcný tón, ale zareaguji na jeho slova o dohodě mezi vládou a samosprávami o dani z nemovitosti. Ještě bych poprosil pana poslance, jestli mě bude poslouchat? Nebude, dobře.

Jak to vlastně bylo s tou daní z nemovitosti? Vládní návrh počítal s tím, že daň se zvedne na dvojnásobek a připadne státu. Proti všem proklamacím, které byly, ať si samosprávy rozhodují samy a tak dále. To byl původní návrh. A potom vláda jednala a řekla: dobře, my vám necháme, ale za to vám snížíme RUD. Tak je to dohoda, a vyberte si, chcete to, nebo to? A pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, když vás v noci v parku přepadnu se zbraní a řeknu vám: odevzdejte mi mobil, nebo peněženku a vy se rozhodnete, že mi dáte mobil - byla to dohoda? Byla. Byla svobodná, že? Akorát to postavení nebylo úplně... Takže já to trošku přeneseně přirovnávám k té dohodě. Takhle to asi bylo. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP