(13.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Bělica a připraví se pan poslanec Bžoch. Prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já nebudu dlouho zdržovat. Jsem jeden z těch, co tu výzvu podepsal. Myslím si, že je důležitá, protože my tady nečelíme konsolidaci veřejných financí, my tady čelíme rozvratu veřejných financí. A pokud jdete obcím, které ze složek státu dlouhodobě hospodaří nejefektivněji, sebrat peníze, tak se nám to vrátí. A vrátí se nám to ve zlém, protože ty obce prostě neopraví chodník, zruší městskou policii, zruší divadlo, zruší knihovnu, protože na to nebudou mít peníze. A ty prvotní kalkulace jsou dramatické pro ta statutární města. A statutární města jsou dlouhodobě podfinancovaná. Jakým způsobem a na úkor koho, to vyžaduje opravdu dlouhodobou seriózní diskusi a kompletní změnu toho RUD, a proto jsme jako primátoři vyzvali, aby se v současné době na RUD nesahalo a aby se nesahalo ani na daň z nemovitosti.

Já vím, že vás to nezajímá, protože vy máte svoje ideologické postoje a prostě argumenty na vás nefungují. A to, že někdo řekne, že ho názor 20 primátorů nezajímá, to také o něčem svědčí. Dámy a pánové, mě zajímá! Mě zajímá, co se bude dít v těch obcích, co se bude dít v těch městech. A já pro něco takového ruku nikdy nezvednu. Udělám maximum pro to, aby k tomu nedošlo. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Bžoch a připraví se pan poslanec Volný. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážení kolegové, já si myslím, že si tady někdo plete role. Po nás se chce koncepční materiál. My reagujeme na to, co navrhla vaše vláda. Vy jste ve vládě, vy máte celý ten aparát, který k tomu slouží, a je to vaše zodpovědnost, ne opozice! To přece není naše role chodit sem s koncepčním materiálem a dělat za vás práci a vláda si tady sedne a bude to. Opozice to udělá bez toho aparátu. Mně to tady připomíná trošku tu debatu, kterou jsme tady vedli s panem předsedou vlády, kdy se tady řešily léky v rámci interpelací. Pan premiér tady řekl, děláme efektivní a účinná opatření - a léky pořád nejsou! A tak je to se vším, co vaše vláda dělá! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Volný a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Tak kolegové, kolegyně, já tady děkuji našemu panu primátorovi Bělicovi, samozřejmě i Janičce, která bojuje za ten RUD, a má to hlavu a patu. A myslím si, že to je opravdu to nejtrestuhodnější, co se v tom balíčku chystáte udělat, samozřejmě vedle samotné té daně z nemovitosti a dalších věcí. Já chci jenom připomenout to, co tady řekla moje předsedkyně, kterou mám rád a moc si jí vážím. A řekla tady jednu chytrou věc: My jsme zvědaví, jak to dneska dopadne s tím rozpočtem. A pokud tam skutečně bude 140 miliard čistých a flagrantních úspor, pak se možná můžete před ty starosty a primátory postavit a říct ano, každý na tom neseme kus podílu. Já mám vážné obavy, že tam těch 140 miliard nenajde, a pak jsem zvědav, jak se před ty kolegy primátory postavíte a řeknete jo, vy šetřete, vás ořežeme, ale my si pojedeme zase ty naše mejdany. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla opět na kolegu Haase prostřednictvím paní předsedající. Já jsem si v tuto chvíli, pane kolego, ještě znovu přehrála ta vaše slova, kdy jste jasně řekl, že jste čtvrté volební období, že jste z Pardubic - Pardubice podepsaly, jako primátor podepsal, protože to podepsalo 20 primátorů - a že jste proti tomu otevřenému dopisu, protože pro vás jsou klíčové dvě profesní organizace, což je Svaz měst a obcí, který zastupuje 2 800 měst a obcí, a Sdružení místních samospráv, které zastupuje 2 300 obcí. Vy jste mě asi v mém projevu neposlouchal, když jsem vám říkala, že Eliška Olšáková, která je předsedkyní Sdružení místních samospráv a zároveň poslankyně za STAN, řekla, že nezvedne ruku pro ten konsolidační balíček. No a proč pro něj nezvedne ruku? Protože sáhnete městům a obcím na daň z přidané hodnoty. A já si myslím, že jestli 20 primátorů napsalo otevřený dopis 21. září, tak je to jasný signál, že ta dohoda nebyla udělaná dobře a že nebyla dodržena! Je to strašně jednoduchá rovnice, která to jasně říká. A vy jste tady řekl, že vás otevřený dopis nezajímá. Já si myslím, že otevřený dopis 20 primátorů by nás všechny v Poslanecké sněmovně zajímat měl! Děkuji vám. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane poslanče Haasi, prostřednictvím paní předsedající, mně je vás líto. Mně je vás líto, protože každá ta parta má svého, za nás se říkalo, nevím, jak to teď nazvat hezky... V každém případě vy jste prostě vzal tu vlajku a jdete na barikády. Máte vlajku, jdete na barikády, my to tady do vás střílíme. Místo toho, aby tady stáli ti ministři a obhajovali se, tak ve své podstatě jste ten užitečný vy. (Smích z levé části sálu.) A to je to stejné jako paní Nerudová. Paní Nerudová obhajuje pana Rakušana za STAN, ne?, na Twitteru a všude nebo na Facebooku a všude říká, jak je to vlastně perfektní, že měl ten šifrovací telefon. Tak vždycky každá parta někoho najde, který obhajuje toho jediného, nebo respektive všichni se schovají a vystrčí jednoho, který je v uvozovkách čistý a budete ho obhajovat. Takže vy jste na barikádách a vy obhajujete.

Já jsem chtěla k tomu EET. Vy jste tady říkal, že nejsou data, prostě nemáme s čím srovnat, porovnat. Já jsem si tam tu poznámku napsala, teď jsem se na to akorát koukla, takže jsem to chtěla tady říct. Ano, ta data nejsou. Nejsou asi zřejmě z těch let, která by měla být, a jestli si pamatujete tu diskusi kolem EET, pan ministr financí, tady jsme se utkali malinko a ve finále jste mi, pane ministře, řekl, že vy jste to voličům slíbili, a proto to rušíte. Ale to bylo po té přestřelce, kterou jsme tady měli, kdy já jsem vám dokazovala, a nejenom já, kdy jsme vám dokazovali, že to smysl mělo, svůj přínos to mělo. Podívejte se dneska. Dneska si chcete jít nakoupit a prostě kreditky vám neberou. A mně se stává čím dál tím víc a víc, že tam, kde jsem před týdnem, čtrnácti dny platila kreditkou, tak mi řekli, my už platit... musíte hotově. A normálně už ani na féra, ani kdyby mi dali vybrat! (Upozornění na čas.) Kdyby mi dali vybrat, tak to beru, ale mně už nedají ani vybrat! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Oulehlová a připraví se pan poslanec Haas s faktickými poznámkami. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Města a obce měly možnost zdražit lidem daň z nemovitosti. V převážné většině jsme to neudělali, protože už tak se těm lidem žije těžko. Takže vy jim konsolidačním balíčkem chcete zvednout daň, naproti tomu městům ještě vezmete RUD. Takže ty lidi potrestáte dvakrát - jednou to bude v dani z nemovitostí a podruhé, že města můžou mít velké problémy v tom, aby vůbec všechno ufinancovaly. Takže ti lidé možná budou víc doplácet pro své děti na kroužky, možná nebudou mít kulturu v takovém množství, v jakém měli, a možná si také zvrtnou kotník na neopraveném chodníku. Já bych chtěla jenom k tomu říct, k tomu všemu, co ty lidi teprve čeká, že už nyní je propad reálných příjmů velice vysoký. U sociálních pracovníků je to minus 21,2 %. U hasičů, policistů a vojáků je to 17,5 %. Prosím pěkně, ti lidé budou mít od příštího roku opravdu velké starosti, jak všechno ufinancovat. Tak nám neberte RUD.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Haas, zatím s poslední faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče. Tak ne, hlásí se ještě pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Já to řeknu jednou větou, abych to nemusel dělit - ke kolegyni Peštové, vaším prostřednictvím a ke kolegovi Bžochovi. Ta jejich dvě vystoupení, ty dvě faktické vyvolaly to, že jsem tady ještě jednou. Já myslím, že už asi naposledy v rámci té debaty.***




Přihlásit/registrovat se do ISP