(13.20 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Za prvé ke kolegyni Peštové, prostřednictvím paní předsedající. Věřte nevěřte, u nás v klubu nemáme žádné povinnosti, mohla jste to klidně i dokončit, mě by se to nedotklo, ta slova užitečný a pak ta pomlka. Nic takového u nás v klubu nemáme. Já když tady vystupuju, tak tady vystupuju, protože chci vystoupit jako Karel Haas, nemám žádné notičky, nemám žádné napsané projevy, nic takového. Takže to se mě lehoulince dotklo. Nejsem žádným užitečným nástrojem nikoho. Vystupuju tady na řečništi proto, že k danému bodu chci vystoupit já sám za sebe. Toť první, zcela vážně míněná obrana, protože to užitečné a pomlka se mě lehoulince dotklo.

A k panu kolegovi Bžochovi. Já jsem nechtěl po opozici, aby zpracovávala ucelený návrh. Já jsem kritizoval, že to opozice a největší politická strana sama neudělala. To je váš obrázek. Za naši vládu, za naši koalici jsme si konsolidační balíček odpracovali. Žádný podobný ucelený návrh. A ano, říkal jsem, že jednotlivé pozměňovací návrhy nepochybně, a vy to dobře víte, nejsou žádnou ucelenou snahou o konsolidaci veřejných financí. Můžete náš konsolidační balíček kritizovat, ale žádný ucelený návrh konkrétních kroků jste prostě nepřinesli. Mávat tady brožurou prohlášení stínové vlády je sice hezké, ale to není ten komplexní návrh. Čili já vás o to neprosím, abyste něco takového přinesli. Je to obrázek vaší práce. Já jsem připodobňoval to k Anglii (Předsedající: Čas.), kde bych očekával, že je to standardem. Děkuju. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní s poslední faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Mám takový pocit, že nebude poslední, ale uvidíme. Jsem tady dneska slyšel dvacetkrát, třicetkrát - neberte nám RUD. Nic nebereme. Daňové příjmy obcí zůstanou stejné jako v letošním roce. Tak o čem to mluvíte? Pod tlakem horní komory, kdy jsme tehdy měli většinu, jsme přijali jako dolní komora princip, že když se snižují přímé daně, tak obce zůstanou na svém. Teď vy kritizujete, a máte na to právo, že zvyšujeme daň z příjmu právnických osob a rušíme nějaké daňové výjimky u daně z příjmu fyzických osob, díky tomu se zvýší daňové příjmy z těchto přímých daní. A postupujeme úplně stejně. V okamžiku, když se zvyšují daně, tak obce a kraje zůstávají na svém. Stejně jako v okamžiku, když se snižovaly, zůstaly na svém. To je fér. Nebo ne?

Vy na jedné straně říkáte "nezvyšujte daně" a současně řeknete "ale my chceme podíl"! To nejde dohromady. Kdyby tehdy Sněmovna hlasy koalice i opozice nepřijala ten princip, když se snižujou přímé daně, snižovala se sazba, 7 % čistého každý zaměstnanec dostal, ale obce a kraje to nepocítily. Všechno bylo k tíži státního rozpočtu. A bylo to naše společné hlasování. A my teď ten princip používáme druhým směrem. To nemůže být jednosměrka! Nebo opravdu kdykoliv dojde ke snížení daní, tak obce a kraje zůstanou na svém, a když dojde ke zvýšení, tak ne? To nemá žádnou logiku. Tak neříkejte, že bereme někomu RUD. Obce a kraje zůstávají na svém! Ano, nezvedáme to, to je pravda, ale také to nesnižujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámkou paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře, právě proto, že se nám podařilo společnými silami - a vy jste také o to velmi usilovali v rámci kompenzačního bonusu, přijetí superhrubé mzdy, aby se to nedotklo, respektive aby se zvýšil RUD na 25,84. Tak já nevím. Vy říkáte, že to městům a obcím zůstává stejné. Ony mají dneska 25,84 % a vy jim navrhujete od příštího roku 24,96 a od roku 2025 24,16 a má se to dotknout daně z příjmu fyzických osob, daně z příjmu právnických osob, ale i daně z přidané hodnoty. Tak já nevím. Tak kdyby to mělo zůstat tedy stejné, tak to zůstane na 25,84. Ale já vám se snažím pořád vysvětlit, nesahejte na daň z nemovitosti a nesahejte ani na rozpočtové určení daní. Je to hrozně jednoduchá rovnice. Já nevím, co je na tom nepochopitelného.

Budete tady určitě argumentovat tím, že se o 2 % zvyšuje daň pro právnické osoby a že to nedáte městům a obcím a krajům, a o to jim to snižujete, a tím se jako chlubíme? Já si myslím, že by to naopak ta města, obce a kraje měly dostat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou se hlásí pan ministr Stanjura a připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Je to přesně, jak jsem říkal. To je jednosměrka. Proč se zvedly (?) rozpočtové určení daní z 25,86? Protože jsme snížili daně. A kdybychom to nezvedli, tak obce by na svém nezůstaly. Takže jestli někdo vážně tady z členů Poslanecké sněmovny či Senátu říká, že je to jednosměrka, že při každém snížení daní se musí obcím zachovat stávající výnos, jinými slovy zvýšit podíl na RUD, a když se daň zvyšuje, tak ne, tak to podle mě není princip, který funguje dlouhodobě. A to je celé.

Takže stejně jako v roce 2021, kdy obcím zůstal v absolutních číslech stejný podíl, v absolutních číslech, proto se zvýšilo procento RUD. Takže v okamžiku, kdy se zvyšují daně, tak zase obcím a krajům zůstane absolutní podíl, a proto se musí to procento o nějakou desetinku snížit. Co je na to nepochopitelného? To je úplně jednoduché. Tak takhle to prostě je.

Daň z nemovitosti je jiná debata, to já souhlasím. To je jiná debata. A já zopakuji popáté, pošesté, posedmé, v původním vládním návrhu to bylo jinak, vyhověli jsme stavovským nebo spolkovým organizacím (nesrozumitelné) měst a obcí. Tak možná to byla chyba. Kdybychom jim nevyhověli, tak už vidím, jak tady chodí opozice - a vy jste nevyhověli návrhům tady organizací, které zastupují města a obce. My jsme jim vyhověli.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Svoboda a připraví se pan poslanec Okleštěk. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Já si připadám velmi žertovně, když vás poslouchám. Já jsem člen Svazu měst a obcí vedený, já jsem zastupitelem Asociace krajů a všechny problémy týkající se RUD a práce s tím znám velmi dobře. My jsme z obou těch organizací protestovali, diskutovali jsme o řadě věcí a mohu vám říct jedinou zásadní věc. Do této doby se ani Asociace krajů, ani Svaz měst a obcí nedohodl na tom, co by chtěl. Jsou varianty, které říkají: pustíme RUD. Jsou varianty, které říkají: RUD v žádném případě nepouštět. A jediné, k čemu jsme dospěli, že bychom k nějakému rozhodnutí, které bychom prezentovali za sebe jako za svazy, měli dospět jednoznačně. A žádné jednoznačné rozhodnutí, něco, co by podpořilo hlasy všech členů těchto dvou organizací, nemáme, nevzniklo a není. To je skutečnost, která je. Velmi bych doporučil se s tím seznámit. Vy ji pravděpodobně znáte, vy jste byla hejtmanka. Ale ten problém toho RUD a těch peněz, které města mají, je velmi složitý. Opírá se o to, jestli mají silnice druhých a třetích tříd, anebo první třídy. O řadu věcí se to opírá. A ta diskuse o tom je téměř bez konce. Prostě proto, že těch rozdílných zájmů je tolik, že z toho našeho pohledu dneska je jediná možná rozumná cesta do budoucna začít diskutovat o tom, jak tyto údaje, tyto cifry mají vznikat, protože RUD byl vytvořen někdy asi v roce 2008 nebo kdy, což je poněkud dlouhá doba do dnešního dne.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Okleštěk a připraví se pan ministr Stanjura. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych se vyjádřil ke kolegovi poslanci Karlu Haasovi. Kolega Haas se mnou spolupracuje, nebo pracujeme společně ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, a skutečně nekřivděme mu. On má podle mě v drtivé většině svůj vlastní názor, ale je směrovaný koaličním zaměřením, takže nemůže jinak. Mnohdy musí mít na srdci i témata, která jsou pro něj velice nepříjemná, a přesto je dokáže obhájit, protože je dobrý právník. Takže to je k tomuto.

Další věc. I dřív k tomu vystoupil pan předseda Jakob. Víte, když jste byli v opozičních lavicích, tak tady zaznívalo tolik hlasů, že na každou oblast máte řešení, na každý problém víte, jak na to. Na každé ministerstvo máte deset lidí. A výsledkem je konsolidační balíček. Od nás chcete, abychom vám dávali metodiku, jak to máte udělat? Od nás chcete vědět, co s tím, nebo abychom to podporovali? To přece nemůžete myslet vážně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP