(13.30 hodin)
(pokračuje Ladislav Okleštěk)

A jak zmínil ctěný pan kolega Svoboda, ano, problematika RUDu je velmi obtížná. A proto já říkám, nesahejme na něj, dokud nebudeme mít komplexní řešení a nezahrneme všechny atributy, které se v RUDu pohybují, a nenajdeme řešení takové, aby byli spokojeni všichni. Nebude to lehká cesta, ale rozhodně je jednodušší než krátit napříč, tak jak to děláme teď.

A jenom bych zmínil - jedna věc je absolutní číslo a druhá věc jsou procenta. Ta procenta se vždycky odvíjejí z něčeho a to absolutní číslo také. A co je pro mě zásadní? Tak nákladově, když se podíváte na ta města nebo na ty kraje a tak dál... (Předsedající: Čas.) Tak příště.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Aby nedošlo k mýlce, já si myslím, že naprostá většina, vlastně všichni moji kolegové po žádných metodických návodech z hnutí ANO fakt nevoláme. To jste něco špatně slyšeli. Nebo si to možná přejete. Ale my po tom fakt nevoláme.

Já nezpochybňuji, že rostou náklady měst, obcí a krajů. A státu ne? Státu nerostou náklady? Máme valorizační vzorce, které chrání zranitelné skupiny před inflací. Pořád vysvětluji, pořád dokola, že vysoká inflace je pro státní rozpočet nevýhodná. Nevýhodná! Protože i z těch inflačních peněz vyberete míň, než kolik máte valorizační výdaje. Takže pro státní rozpočet je samozřejmě mnohem lepší, když bude inflace zpátky v inflačním cíli, nebo aspoň v tolerančním pásmu mezi 2 a 3 %, protože stát nebude mít tak zvýšené náklady. Tak to musíme říct celé. Já bych přece neřekl, že města, obce a kraje nemají zvýšené náklady. Ale my to máme zvýšené ještě víc jako stát, centrální úroveň. Tak to prostě je.

Tak se podívejte, vyberte si položky, které jsou valorizované, a podívejte se, co udělaly od roku 2018. Podívejte se, jak od roku 2018 rostla platba za státní pojištěnce, jak rostl celkový objem penzí, jak rostou všechny ty, které jsou (nesrozumitelné). Budeme příští rok poprvé plnit náš spojenecký závazek. To je špatně? V době, kdy probíhá kousek od nás válka? Pokud se nepletu, podstatná část vašeho klubu hlasovala pro ten zákon o 2 % HDP. To jsou všechno fakta, která se projevují ve zvýšených výdajích, a přesto se nám daří snižovat schodky státních rozpočtů.

A vaše návrhy nesměřují ke stejnému nebo rychlejšímu snižování deficitu, ale naopak. Jasně. Je to politický program, to nekritizuji, jenom to hodnotím. Takhle jednoduché to je. Vy vlastně, a to říkám opakovaně, vy se tváříte, že to neslyšíte. (Předsedající: Čas.) Čas.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Budeme pokračovat v sérii faktických poznámek. Jako další vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. V tuto chvíli musím zareagovat na pana ministra, který říká, že oni mají samozřejmě také větší výdaje. Ale já opravdu, pane ministře, nevidím, že byste snižovali počty úřednických míst. Znovu říkám, když jste schvalovali konsolidační daňový balíček, zároveň jste si přinesli materiál, kde jste si schválili dalších 160 úřednických míst. Náš pan předseda tady tento týden znovu hovořil, že na Úřadu vlády máme dalších 350 míst na dohodu o provedení práce, v dohodě o pracovní činnosti. A samozřejmě vaše schválení služebního zákona, kde si můžete přinést nespočet politických náměstků. Já si myslím, že to není ten signál pro města, obce, kraje a pro lidi, že z vaší strany vy chcete šetřit, ale že chcete, aby šetřili všichni ostatní.

No a teď v tuto chvíli k ctěnému panu primátorovi hlavního města Prahy. Pane primátore, ano, Svaz měst a obcí má také Komoru statutárních měst, tam je 27 zástupců. A 20 primátorů napříč politickým spektrem jasně napsalo, jasně napsalo, že chce, aby se daň z nemovitosti nezvyšovala, aby rozpočtové určení daní bylo zachováno.

A já bych požádala pana ministra financí, jestli by mi mohl odpovědět na otázku, proč paní Eliška Olšáková jasně řekla médiím, normálně si to najděte, že pro konsolidační balíček nezvedne ruku. Tak mi někdo odpovězte, proč pro ni nezvedne ruku? Protože ona jasně prezentovala: proto, že ta dohoda, která se dohodla, nebyla dodržena a že se městům a obcím sáhne na daň z přidané hodnoty. Takže jedna poslankyně z hnutí STAN říká, nezvednu pro to ruku. Ta, která to byla dohodnout s ministrem financí! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan místopředseda Karel Havlíček a potom pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za tu diskusi. Myslím, že je dobrá. Pane ministře, my jsme netvrdili nikdy, že bychom dokázali snižovat deficit rychleji, než ho snižujete vy. Já si dokonce myslím, že to není správné. Protože my jsme několikrát ukázali to, že bychom šli ze strukturálního deficitu částkou přibližně 50 miliard korun ročně, nějakým způsobem jsme se snažili ukázat, kde bychom to nabrali. Klidně se bavme o tom, kde ano, kde ne. A dokonce v některých položkách bychom se dokázali asi i shodnout. My jenom zpochybňujeme to, že vy říkáte, my půjdeme tempem někde mezi 90 až 150 miliardami korun. Tvrdíme, že to nezvládnete, těch 90 až 150 miliard korun. A opíráme těch našich 50 miliard korun o to, že chceme zachovat nezbytně nutné výdaje na podporu investic nebo na udržení investičního prostředí, výzkumu, vývoje a tak dál. Mnohokrát jsme to říkali.

Abychom si rozuměli, ta situace, ve které jsme, není ani vinou naší vlády, ale ani vinou vaší vlády. Je dána vnějšími faktory, které byly způsobené covidem. Můžeme se bavit, co se dalo dělat lépe, co se dalo dělat hůře. Můžeme se bavit o energetické krizi, válce a tak dále. Všechny země, které se podíváte kolem dokola, se dostaly do velmi podobné situace. Když se podíváte na míru zadluženosti, posunulo se to u každé země. A každá země to teď řeší nějakým způsobem tak, aby to dokázala snížit. A my tvrdíme, že to tempo 50 miliard je rozumné. Znovu říkám, strukturálního deficitu. Stojíme si za ním. A nikdy jsme netvrdili, že bychom to dokázali rychleji než vy. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan ministr s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nejdřív k paní poslankyni Mračkové Vildumetzové. Já nejsem tiskový mluvčí ostatních členů Poslanecké sněmovny. Když se chcete zeptat, proč někdo hlasuje tak či onak, zeptejte se konkrétního poslance či poslankyně. Neptejte se prosím mě. Já prostě fakt nevím. Ani nevím, jak to hlasování dopadne. Ale fakt si neosobuji právo být tiskový mluvčí kohokoliv jiného než sebe sama.

Za druhé - pro pana Havlíčka. Já jsem se snažil nastudovat ten plán konsolidace, který jsem měl nalézt na Ministerstvu financí. Ano, vy jste tam měli, že budete snižovat tempo strukturálního deficitu 50 miliard, bez jakéhokoliv opatření - autonomním vývojem, to znamená, ekonomika pořád poroste a nemusíme dělat nic, a u toho ho snižujeme, což se samozřejmě v době konjunktury daří každé vládě. Můžeme si říkat, jestli je to zásluha vlády, nebo ne. Ale konjunkturu způsobují naši zaměstnavatelé, naši podnikatelé, a ne žádná vláda. Takže vy jste tam neměli žádné opatření. Já jsem se fakt ptal, já tam mám ty samé lidi, kteří tam byli za bývalé paní ministryně. A ptal jsem se - co bylo navrženo? Nic. Autonomní vývoj. Tak jako ten autonomní vývoj díky vnějším okolnostem, o kterých mluvíte, a souhlasím, by znamenal minus 50 ročně, ne plus 50. A my přicházeli s nějakou sadou opatření, která to může změnit.

Když debatuji se svými kolegy a kolegyněmi, mě nezajímá, jestli je to 250, 270, 300 miliard v zahraničí. Jako vy víte, jaký je deficit přímo v miliardách eur u všech členských států? Přece víte stejně dobře jako já, že je zajímá poměr ročního deficitu vůči HDP. A ten snižujeme z 5,8 v roce 2020 a 5,1 v roce 2021 na 3,6 v roce 2022 a na 2,2 nebo 2,3 příští rok. Všichni ostatní ministři financí to považují za mimořádně rychlé snižování. Vy říkáte, že to je moc rychlé. Já to respektuji, je to politický názor. Ale vaše opatření jsou jenom autonomní vývoj. To znamená minus 50 ročně, ne plus 50 díky vnějším okolnostem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nejprve paní poslankyně Mračková Vildumetzová a potom pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Úplně krátká reakce. Chtěla bych, pane ministře, určitě poděkovat vám i panu Haasovi, že tady vystupujete, že chcete s námi o těch věcech diskutovat. Máte určitě pravdu, že nejste tiskový mluvčí. Mě o to více mrzí, že ten, kdo zastupuje Starosty a Nezávislé, což je hnutí STAN, tak tady nikdo z nich není. Není tady ani předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková. A já ji tímto vyzývám, aby vystoupila a řekla nám tedy jako předsedkyně, co se tedy dojednalo, proč nechce pro konsolidační balíček zvednout ruku, jestli to je - a ten důvod ona řekla - protože se má sáhnout na daň z přidané hodnoty. Fakt mě to mrzí, protože já si myslím, že Starostové by za starosty měli bojovat a měli by je hájit. Takže já vám opravdu děkuju, že tady s námi diskutujete. Je vidět, že těm, kteří by je měli zastupovat, je to úplně jedno. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP