(10.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

My jsme nikdy nezpochybnili kvalitu F-35, ale současně jsme jasně říkali to, že si máme nechat udělat minimálně dvě kvalifikované nabídky a diskutovat nad jejich posouzením z úhlu pohledu ceny za investici, z úhlu pohledu ceny za provoz, z úhlu pohledu logistiky, personálu a tak dál. A jasně jsme řekli, že dva roky je dostatečná doba na to, aby se obě tyto nabídky, minimálně tyto dvě nabídky, porovnaly, abychom možná dotlačili potenciální dodavatele ještě k dalšímu snížení ceny, a poté abychom se definitivně rozhodli.

A my jsme pochopitelně vždycky byli pro transatlantické partnerství, ale nesmí to být na základě servility a na základě nesebevědomého vyjednávání. To je vše. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Růžička s faktickou poznámkou, poté pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Já bych vzkázal přes vás panu poslanci Žáčkovi: Pane poslanče Žáčku, jste sprostý lhář! Nic takového jsem na semináři neřekl. Já jsem tam neřekl, že chceme zrušit 2 %. Já jsem řekl, že to přehodnotíme. A přehodnotit to můžeme směrem dolů, anebo nahoru. A pokud ODS brzdí rozvoj těžké brigády, brzdí to, že se mají modernizovat pandury, protože dva roky náměstek Šulc blokuje modernizaci zbraňové stanice, protože je lobbista jedné firmy. My bychom už to dávno udělali, my bychom už ty pandury zmodernizovali tak, abychom doplnili čtvrtou brigádu rychlého nasazení, aby měla v této krizi s Ruskem sto procent pandurů. Vy to všechno zdržujete! A ještě tady poslanec Žáček, prostřednictvím paní předsedající, říká lži! Lži a lži! (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan předseda Jakub Michálek, poté pan předseda Babiš. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem tady mluvil o platech ústavních činitelů, jmenovitě politiků, soudců, státních zástupců. A musíme si skutečně spočítat ty počty. Protože politiků je 200 v Poslanecké sněmovně, několik málo navíc ve vládě k tomu, 81 senátorů, dohromady to dává nějakých 300 lidí. Soudců a státních zástupců je přes 3 000. To znamená, pokud se díváme na rozpočtový dopad, a teď projednáváme konsolidaci veřejných rozpočtů, tak drtivou část z té půl miliardy korun, kterou tvoří tyto úspory na snížení toho budoucího růstu, tvoří právě představitelé justice. To není žádný útok, to jenom popisuji fakta, abychom si srovnali. To znamená, pokud vy to z toho vypouštíte, tak zase jakoby zadlužujete stát o další půl miliardy korun k tomu, aby se... nebo 400 milionů, ať jsme přesnější, takže budeme vyplácet vyšší a vyšší platy, které nejsou ale ničím kryté. Zase je to všechno na dluh. A to je ten důvod, proč o tom mluvím.

K tomu osobnímu útoku od pana Babiše. Zase, prostřednictvím paní předsedající, vytáhl nějaký starý článek z Blesku. Tak já to tady opravdu musím uvést na pravou míru, to tvrzení, co psal Blesk, že jsem močil na francouzskou ambasádu. Nevím, proč to opakuje, protože to je blbost. Já to tady uvedu na pravou míru, aby se to už neopakovalo, jo? Byl to chodník u zašlého baráku, který nemá nic společného s ambasádou. Nebyla to francouzská ambasáda, nebyla to zeď, ale byl to chodník. Není to samozřejmě věc, na kterou bych byl hrdý, mrzí mě to (pobavení v sále), ale občas má každý z nás asi akutní potřebu, a když není žádná jiná možnost, tak je to asi lepší, než aby to skončilo nějakou nehodou. (Smích v sále.) Já to jenom říkám, aby se ta blbost neopakovala. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan předseda Andrej Babiš, připraví se pan poslanec Flek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jen, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající (se smíchem), že tady je krásná fotka, jak močíte, tak já nevím... Močil jste na francouzskou ambasádu, vy náš poučujete protokolem, tak fajn.

Já bych poprosil pana Žáčka - a ten seminář byl skvělý na F-35, prostřednictvím paní předsedající, pan Žáček tady není - aby nám tedy ukázal ty nabídky i v režimu. Ale já bych ho chtěl poprosit hlavně proto, protože on je zakladatelem ÚSTR. On ví všechno, co se tady stalo po revoluci. A takový pan poslanec Michálek se narodil v roce 1989, jo? A tady nám něco vykládá. A já když mluvím o nové totalitě, tak samozřejmě mluvím o jiné totalitě. O tom, že jediný správný názor v České republice má pětikoalice a provládní média. Tak kdyby pan Žáček mohl udělat seminář, kde by panu Michálkovi vysvětlil, proč byly skartovány svazky StB - 30 000! A on spolupracoval s Langošem. Jestli je pravda, že se prodával lustrák za 200 000? Jestli je to pravda. Co se tady dělo po revoluci. Jak je to možné, že ti skuteční estébáci skartovali ty svazky? Vy tady mluvíte o něčem, co vůbec nevíte, co to je. To by bylo fajn, pan Žáček vlastně má na to všechny předpoklady, určitě bychom si mohli připomenout tu revoluci, jak to bylo. Bylo by to zajímavé.

Já bych chtěl jenom na závěr říct, že já jsem vždy respektoval a plně respektuji soudní rozhodnutí a principy demokratického právního státu. Proto: Omlouvám se panu Miroslavu Kalouskovi za slova vyřčená při zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 11. 7. 2018 (Předsedající: Čas.), že rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi přes padáky. Cez padáky. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Flek s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní předsedající. Vážená paní ministryně, vážení kolegové, kolegyně, já bych se v krátkosti vyjádřil, co tady zaznělo k semináři o F-35. Protože jsem ho pořádal, tak bych k tomu chtěl něco říct. Jsem rád, že pan předseda, vaším prostřednictvím, Andrej Babiš uznal, že to byl pěkný seminář. Za to děkuji. Jen je škoda, že jste nevydržel do konce, vaším prostřednictvím, protože tam bylo řečeno hodně a velmi důležité věci, tak jako že - a teď budu reagovat i na pana Maška, vaším prostřednictvím. Bylo řečeno, že to je jedenáctiletý splátkový kalendář a jedná se o 7 % z těch 2 % HDP, který je do rozpočtu obrany. Takže se neohrozí žádné další armádní zakázky.

A jak víte, F-35 patří do vzdušné obrany. A ano, jak jste říkal, NATO neurčuje, jaké stroje máme kupovat. Neurčuje. Ale to ani nesmí. Každý stát si může a musí vybrat stroje podle sebe. A já když jsem byl v Mošnově na Dnech NATO, tak jsem jednal i se zástupci Lockheedu a bylo mi řečeno, že za dob vlády ANO pan předseda Babiš, vaším prostřednictvím, tento stroj vychvaloval a prý prohlásil, že by bylo dobré, kdybychom ho měli. Tak nechápu potom, co se tady děje, protože si myslím, že obrana je nadstranická a že bychom opravdu měli držet pohromadě. A ano, na semináři bohužel se to i v určité chvíli i vyhrotilo a zaznělo tam, že ANO přehodnotí smlouvy s USA a dvou procent HDP. Ten zvukový záznam je, můžete si ho přehrát. A já jsem rád, že tady z vaší strany zaznívá, že to není pravda. Protože to by nadělalo více škody jako užitku. A máme držet pohromadě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Bělica. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já jsem to nestihl dokončit v tom svém prvním vystoupení. Takže jestliže pan předseda Babiš někde řekl, když viděl ten stroj, že to je špičkové letadlo a že bychom si přáli, abychom taková letadla mohli mít v České republice, to přece neznamená, že je automaticky koupíme.

A k tomu semináři. Prosím vás, celou dobu se tam linula jedna věc. Že nově nastoupivší vláda v podstatě už od jara 2022 nešla jinou cestou než cestou F-35. Na ty ostatní nabídky jsme zvědaví, na ty orazítkované nabídky na těch sedm dalších strojů, které nám byly přislíbeny k nahlédnutí a k prostudování. Na to jsme zvědaví. Ale rozhodně, když jsem se ptal na to, jestli existuje podobně zpracovaný materiál k F-35, jaký jsme dostali poprvé na tom semináři, jestli existuje ke gripenu, tak odpověď byla, že neexistuje. A my všichni, vy všichni jste dostali tento materiál (ukazuje). Byla tam nabídka gripenů, kterou dostali poslanci ještě před rozhodováním vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP