(10.10 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Když jsem se na tom semináři ptal, jestli jsou to pravdivá čísla, armáda řekla, že to nejsou pravdivá čísla, že oni mají jiná. Když jsem se na tom semináři ptal, jestli Ministerstvo obrany bude nějakým způsobem na to reagovat, na švédskou stranu, a řekne, že 200 poslanců Parlamentu České republiky bylo obelháno, odpověď jsem nedostal.

Takže prosím, přiznejte, že jste jinou cestou nešli. Tam došlo k přiznání, že podobně zpracovaný materiál, který jsme dostali na F-35, na žádný jiný stroj neexistuje. A je to prostě veliký problém. Navíc ten materiál, který jsme tam dostali a který se stal materiálem veřejným, byl ještě před deseti dny neveřejný a nesměli to znát ani poslanci výboru pro obranu. Prostě přiznejte, že jste šli na zakázku jedné strany. A já bych chtěl vidět ty souvislosti. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bělica, poté paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Krásné dopoledne, dámy a pánové. Vážená paní předsedající, paní ministryně, opět bych se na úvod vrátil k tomu, co jsem říkal včera. Vždy když se argumentačně dostává pětikoalice do úzkého, tak se to pokusí něčím rozbít. Dneska tu funkci splnil pan kolega Žáček, vaším prostřednictvím. Mě to velmi mrzí. Ale víte, já jsem na výboru pro obranu o tom několikrát hovořil a armádní zakázky jsou něco, co by mělo být nadstranické, co by mělo být o obraně této země, ale bohužel se z toho dělá politikum. V době, kdy vrchní praporčík Armády České republiky oficiálně na svém profilu, který je označen jako Vrchní praporčík Armády České republiky, prezentuje svoje politické názory a je to podporováno náčelníkem generálního štábu a paní ministryní, tak se prostě armáda politizuje. A já jsem na výboru hovořil o tom, že armádní zakázky jsou něco, co by nás mělo spojovat, ale bohužel nás to rozděluje. A my nejsme ti, kdo to iniciuje. A důvěra veřejnosti je jenom jedna.

Prostě pokud my chceme otevřít diskusi o tom, proč F-35 a proč je toto nejlepší řešení? Proč ne gripen? Proč ne novější verze gripenů? Proč jednou slyšíme, že se budou určitou dobu provozovat dvě platformy - gripen vedle F-35? Co budeme dělat od roku 2027 do roku 2035? Kdo nám bude hlídat vzdušný prostor? Tak budeme mít dvě platformy, nebo nebudeme mít dvě platformy? Já jsem dneska podal na paní ministryni písemnou interpelaci. Ptám se na konkrétní jasné věci bez jakéhokoliv politického podtextu. Chci na to písemné odpovědi, protože my tyto věci konstruktivně nedostáváme. A pokud jednou se provozují dvě platformy, potom se neprovozují dvě platformy... Před třemi lety se o nákupu F-35 nehovořilo, nevznikaly na to studie, nebyly na to připravované podkladové materiály, a najednou armáda jinou cestu nevidí, tak je to divné. A my na to ty odpovědi chceme. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková, připraví se pan předseda Michálek. Pan poslanec Růžička je přihlášen až poté. Mějte prosím strpení. Nyní paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já si vůbec nemyslím, že bychom tím vydělali, že půjdeme cestou, o které hovořil pan poslanec Michálek ve vztahu k platům soudců a státních zástupců. Vůbec si to nemyslím. A to říkám s určitou nadsázkou, nejenom jako bývalá ministryně, která se tenkrát o tu dohodu s nimi, jak tady říkal můj kolega pan poslanec Vondráček, zasloužila tím, že ji vyjednala a uspořila právě na těch nákladech, ale i proto, že jasně na tom semináři na naší schůzi podvýboru pro justici zaznělo ze strany nejvyšších soudních funkcionářů, že jsou připravené soudní žaloby a že se opět bude opakovat to, co ve svém výsledku vysoce pravděpodobně může vést k tomu, samozřejmě ne stoprocentně, bude na řadě Ústavní soud, ten to potom definitivně rozhodne, že to bude stát českého daňového poplatníka ještě mnohem více. Protože i s tím příslušenstvím to můžou být skutečně miliardy. Ne miliardy hned, ale pokud se ten spor potáhne a pokud budou narůstat pochopitelně všechny ty dluhy ve vztahu k soudcům a státním zástupcům, a dopadlo by to tak, jak by to velmi pravděpodobně dopadnout mohlo, tak k tomu může dojít. Možná že to budou jenom stovky milionů, ale určitě to bude daleko víc, a proto tady také hovoříme, než to, co teď se uspoří, dovolte mi s nadsázkou říct, zanedbatelnou částkou, kterou upíráme těm, kterým jsme kdysi už dvakrát slíbili, že na jejich platy nebudeme sahat. A bylo by dobré si přečíst i judikaturu, protože máme tady i rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, které jasně říká, že pokud se sáhne na platy soudců (Předsedající: Čas.), tak jediné, co je - tak já to řeknu potom v rámci snad svého vystoupení anebo v rámci faktické poznámky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan předseda Michálek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Růžička také s faktickou poznámkou. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, budu krátce reagovat na zase ty další osobní podpásové útoky ze strany pana poslance Babiše, který tady v podstatě zase zopakoval, že mladí lidé nemohou hovořit o minulosti. To mi přijde, že je opravdu komunistická rétorika. Já si myslím, že to v podstatě jde ve šlépějích slavného výroku Miroslava Štěpána: V žádné zemi, ani rozvojové, ani socialistické, ani kapitalistické, neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly to, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být, a to se bohužel stalo.

Já bych skutečně tu diskusi nestavěl na tomto komunistickém étosu. Chápu, že to je nepříjemné vidět, že i mladá generace se bere o slovo. Ale uvědomme si, že třeba v Německu, když se v šedesátých a sedmdesátých letech vyrovnávali s nacismem, tak to bylo právě díky tomu, že došlo ke generační obměně. Těsně po tom, co nacismus padl, tak spousta těch lidí zůstávala ve funkcích, a tak dále. A teprve postupně, jak se obměnila ta společnost, tím, jak přestali být aktivní tehdejší členové NSDAP, stejně tak to je vlastně tady s komunistickou stranou. Chápu, že to je pro některé nepříjemné. Ale to se děje a je to zcela přirozený jev.

A já jsem velmi rád, že tehdy studenti v tom roce 1989 mluvili a že se vyjadřovali ke společenské situaci a že se podařilo ten komunistický režim odstranit a nahradit to něčím, co já považuju za výrazně lepší fungování, byť to tady někteří kolegové snižují a zneužívají pro to takové názvy, jako je nová totalita, co jim vybudovali nějací markeťáci, aby jim pomohli zase zpátky do funkcí po tom, co prohráli troje volby.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Růžička, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych ke kolegovi Flekovi. Víte, prostě my máme nějaký politický názor. A pokud je seminář na půdě Poslanecké sněmovny a člověk tam řekne svůj politický názor na danou věc, tak pan poslanec Žáček, prostřednictvím paní předsedající, se chová jak nejhorší estébák! Asi si na něm něco ulpělo z toho, jak to furt bádal. Prostě bude člověka osočovat, urážet, říkat mu, co může říkat a co nemůže říkat. Toto je politická diskuse? Toto je od pana poslance Žáčka absolutní buranství! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Flek. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Chtěla bych opět reagovat na pana Jakuba Michálka z České pirátské strany, prostřednictvím vás, byť tedy odešel, a chtěla bych s ním dále diskutovat zmrazení platů politiků a chtěla bych se ho zeptat, proč, když ten zákon na zmrazení platů politiků vyjma soudců a státních zástupců, když tady leží od listopadu roku 2021, proč ho nepodpořil? Proč nepodpořil mimořádnou schůzi, kterou jsme k tomu svolávali? Je to sněmovní tisk 54. A teď tady v tuto chvíli chodí a bije se v prsou, že od 1. ledna roku 2024 dojde k nějakému zpomalení platů politiků, ale zároveň i státních zástupců a soudců. Já bych mu ráda připomněla, že v roce 2019 a v roce 2020 měli politici své platy zmrazeny na základě návrhu minulé vlády a ta v tom chtěla nadále pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP