(10.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Kdo se na to již nemohl koukat - protože my jsme to tady mnohokrát zařazovali a ukazovali jsme tady i ten příměr, ke kterému došlo od 1. ledna roku 2024, kdy předsedkyně této Poslanecké sněmovny, o které si troufnu říct, že neřídí dobře tuto Sněmovnu, rozděluje tuto Sněmovnu, tak její plat navýšil od 1. ledna tohoto roku 31 000 na částku 274 000. Takže já vůbec nechápu, a chtěla bych říct především to, že pak už se na to nemohl koukat ani nově zvolený pan prezident, který současnou koalici vyzval k tomu, že je nutné se tímto tématem zabývat. A proto v současném balíčku to je, je tam nějaké zpomalení, není tam zmrazení a je to tam včetně soudců a státních zástupců. A náš návrh byl (Předsedající: Čas.), aby oni tam nebyli zahrnuti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou pan poslanec Flek, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní předsedající. Já už jenom v krátkosti a opravdu naposledy k tomu budu dnes vystupovat. K akvizici F-35. Já jsem chtěl jenom v rychlosti říct, co tady zaznělo. Tak prostřednictvím pan poslanec Mašek tady zmiňoval, že takhle rozpracovaná je jenom F-35. Ano, samozřejmě, pokud se bavíme o tom, že Armáda České republiky vyhodnotila z těch sedmi, mám pocit, že jich dokonce bylo osm, letounů, že technologicky a ekonomicky je nejvýhodnější F-35, potom se jela ta linie F-35, kdy se vypracovávalo do podrobností. A musíme si říct, je tam obrovská práce rezortu, kterému se podařilo vyjednat věci i nad rámec, které jiné státy nemají, ať je to o spolupráci, ať je to o financování. Takže za mě velké poděkování rezortu, že tohle dokázali.

A jenom jsem chtěl říct k panu poslanci Bělicovi, vaším prostřednictvím: Několikrát jsme byli zváni na rezort Ministerstva obrany, abychom si vyslechli informace k F-35. To stejné, bylo to několikrát na výboru pro obranu. Příští výbor pro obranu je to zařazené znovu, tento bod. A nechápu ty dotazy, protože si myslím, že pan Bělica, vaším prostřednictvím, tyto informace musí mít. A to se bavíme i o tom, jak jste říkal, dvě platformy. Ano, samozřejmě dvě platformy. Máme tady gripeny, které přecházejí do poslední části své životnosti, které maximálně využijeme do roku 2035 s tím, že budeme přecházet na platformu F-35. A nemůžeme zůstat bez ochrany vzdušného prostoru. To jsem chtěl jenom v krátkosti říct, víc se k tomu nebudu vyjadřovat.

Ještě jsem chtěl upozornit, že pokud by to někoho zajímalo, v aktech jsem přenesl grafiku, kde jsou nějaké informace k F-35. Pokud by se chtěl někdo podívat, může. A nikdy jsem nezaslechl ze strany rezortu obrany, že by nám poslancům nedali nějaké informace (Předsedající: Čas!), které bylo možné odtajnit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuju. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Říkám, je škoda, že tady pan Michálek není. V každém případě jsem chtěla na něj zareagovat v tom smyslu, že jsem nepochopila smysl toho vystoupení. Jestli to bylo, že se přidal na chvilku k nám a začal obstruovat, proto tady vyštěkl nějaké svoje myšlenky a moc dobře věděl, jakou lavinu faktických to způsobí, tak potom tomu rozumím. Anebo jako co to mělo za smysl? Já myslela, že se zde bavíme o konsolidačním balíčku a že budeme probírat to, na co se nedostalo celou dobu, a čekáme tam na ty pozměňující návrhy, které jsme dali k tomuto balíčku, a chceme, aby prošly, a chceme vládnoucí koalici přesvědčit o tom, aby zvedla ruku pro naše návrhy. Ale v každém případě, když tady byla řeč o těch F-35 - já nejsem expert na F-35, nebudu se k tomu vyjadřovat. Ale v každém případě, tak jak jsem se dozvěděla z médií, měli bychom je mít v roce 2035. A do té doby tedy budeme používat co? Práškovací letadla? Nebo jako co budeme mít? Gripeny. Dobře, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Nacher, poté pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Dámy a pánové, já jsem vystupovat nechtěl, ale musím reagovat na kolegu Michálka. Já bych mu chtěl vzkázat, vaším prostřednictvím, že by to chtělo trochu té skromnosti, pokud jde o porážku ve volbách. On je tady jeden ze čtyř poslanců Pirátů. (Někteří poslanci ANO tleskají.) Což je stejný počet poslanců, s kterými se scházíme dole v restauraci kolem jednoho stolu.

Ale já se vrátím k tomu, co dneska projednáváme. Já bych tady chtěl připomenout, že to není kritika toho daňového balíčku jenom z opozice, ale zaznívá i zevnitř. A bylo by dobré, aby to tady zaznělo na mikrofon v reakci na to, co tady budeme schvalovat. Stejně jako vám, i mně přišel mail od Františka Lukla, který je předseda Svazu měst a obcí. On je reprezentant STANu, pokud vím. On řekl, že po dohodě a po setkání se Zbyňkem Stanjurou 15. srpna došlo k nějaké dohodě. Zde byla přijata dohoda, že daň z nemovitých věcí bude výlučným příjmem obcí a měst za cenu ponížení podílu municipalit na dani z příjmu právnických osob a dani z příjmu fyzických osob. Zcela stranou jakýkoliv změn měl být výnos daně z přidané hodnoty pro obce ve výši 25,84 %. Vládní koalice ovšem tuto dohodu nedodržela a v komplexním vládním pozměňovacím návrhu - jsme zase u toho komplexního pozměňovacího návrhu - ponížila všechny příjmy obcí z rozpočtového určení daní.

Tak si to domluvte aspoň mezi svými. Já opravdu nezávidím všem starostům a primátorům, kteří tady budou hlasovat pro tu změnu. To, co dneska my budeme hlasovat, je zvýšení daní pro občany, pro firmy a ponížení peněz pro obce. A to je potřeba tady upozornit. A říkají to vaši představitelé, nejenom opozice. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, vážená paní předsedající. Vrátím tu debatu zpátky ke konsolidačnímu balíčku, poněvadž jak jsem už uváděl ve středu, já jsem krácen na svých právech samozřejmě, protože jsem 54. v pořadí a pravděpodobně nedojde, pokud bude v 11 hodin pevné hlasování, k tomu, abych obhájil své pozměňovací návrhy. Takže v tuto chvíli bych chtěl - a budu mluvit také k panu poslanci Hellerovi, vaším prostřednictvím, který tady ve středu představil svůj pozměňovací návrh, aby dvojčata měla stejnou rodičovskou, jako má jedno dítě. Pan poslanec Heller má mou plnou podporu, budu hlasovat pro jeho pozměňovací návrh a moc prosím, aby recipročně, protože se jedná také o rodinné záležitosti, hlasoval pro mé pozměňovací návrhy.

Ten první je, že budu pro všechny ty, kteří mají kartičku ZTP/P, dávat zpátky slevu na manžela a na manželku, to znamená, aby šla uplatnit po určité časové období i pro děti nad tři roky ta sleva na dani, pokud je nějaký pečující, který se stará o dítě třeba čtyřleté nebo o svého manžela, on o svou manželku, nemůžou si třeba, pokud jsou zdravotně postižení v prvním, druhém stupni, najít nějaké lepší, skvělejší, dobře, lépe placené zaměstnání, a ta sleva na dani je velmi důležitým příspěvkem právě do rodinného rozpočtu. Tak moc žádám všechny poslance, aby tady tuto slevu na dani uplatnili v rámci mého pozměňovacího návrhu právě těmto ZTP/P.

A poté se přihlásím s další faktickou poznámkou, protože pravděpodobně to jinak nejde, kde bych rád přesvědčil poslance i o svém druhém pozměňovacím návrhu. (Předsedající: Čas.) Takže žádám vás všechny o podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Mašek, poté pan poslanec Bělica. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Tak za mě už asi naposledy k F-35. Panu Flekovi, prostřednictvím předsedající, patří poděkování za uspořádání tohoto semináře. Ale ten seminář měl probíhat někdy před půl rokem. Pak by to bylo přínosné, pak se daly některé věci doplnit a bylo by to v konsenzu s opozicí. Nezlobte se, ten průběh byl takový, znovu zdůrazním, rozhodnuto o tom doporučení armádním až po změně vlády. To doporučení dostala až nová paní ministryně. Nová paní ministryně následně v červenci zahájila akci, kdy začala mluvit o tom, že jiný nákup nepřipadá v úvahu. Potom pod tlakem nejen opozice, ale hlavně odborníků, kteří tomu rozumí, slíbila, že proběhne výběr a že to rozhodnutí padne na podzim. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP