(Schůze pokračovala v 9.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 78. schůze Poslanecké sněmovny všechny vás na ní vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, jako již učinil pan místopředseda Karel Havlíček, který bude dnes hlasovat s kartou číslo 15, a paní poslankyně Jana Pastuchová, která bude používat kartu číslo 35.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Adamec Ivan z celého jednacího dne z důvodů pracovních, Babiš Andrej z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bartošek Jan od 12 hodin z pracovních důvodů, Benešík Ondřej z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Bernard Josef z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Brázdil Milan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Decroix Eva z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dostálová Klára z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Faltýnek Jaroslav od 9 do 11 hodin ze zdravotních důvodů, Foldyna Jaroslav z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Gazdík Petr z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Hájek Jiří do 10 hodin z pracovních důvodů, Hofmann Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Horák Jiří od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů, Jílková Marie z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Juchelka Aleš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kaňkovský Vít z celého jednacího dne z osobních důvodů, Kasal David z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kott Josef z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty - ale ten tu omluvu ruší, Kovářová Věra do 11 hodin z pracovních důvodů, Kučera Michal z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Nacher Patrik do 12 hodin z pracovních důvodů, Ožanová Zuzana z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Petrtýl František do 12 hodin z pracovních důvodů, Pokorná Jermanová Jaroslava od 12 do 14 hodin z pracovních důvodů, Richterová Olga z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Smetana Karel z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Staněk Pavel z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Svoboda Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Šebelová Michaela z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Tureček Karel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Válková Helena do 11 hodin z pracovních důvodů, Volný Jan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Zajíčková Renáta od 11 do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Zborovský Miroslav do 10 hodin ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády se omlouvají ministři: Baxa Martin do 13 hodin z pracovních důvodů, Bek Mikuláš do 14.30 z pracovních důvodů, Blažek Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dvořák Martin z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Hladík Petr do 11 hodin z pracovních důvodů, Jurečka Marian z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Langšádlová Helena od 17.30 z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Rakušan Vít od 9 do 10.30 z pracovních důvodů a Marek Výborný z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Ještě dva poslanci přidali svoji omluvu - tak Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a Dvořák Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů.

Dnešní jednání zahájíme bodem 141, tedy odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Upozorňuji zároveň, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování.

 

Nyní tedy přistoupíme k projednávání bodu

 

141.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Na pořad jednání 78. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 19 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny poslance na ustavení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko, ani o ní dále nejedná."

Nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace a jako první se jedná o interpelaci, na niž odpověděla ministryně obrany Jana Černochová, a byla to interpelace poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 364. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 14. září tohoto roku, do přítomnosti ministryně obrany. Paní ministryně přítomna je, pan poslanec též, pokračujeme tedy v rozpravě. Pan poslanec Kolovratník se hlásí do rozpravy. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak jsem přihlášen. Dobré dopoledne, vážená paní předsedkyně, vážení kolegové z vlády a vážení kolegové ve Sněmovně. Rychle na úvod, proč jsem požádal o projednání této interpelace zde na plénu, tedy jaký je důvod mé nespokojenosti. Je to téma, které je už jedenáct měsíců staré, tu interpelaci jsem podával 16. listopadu 2022, ale je aktuální a může být potenciálně aktuální i v těchto dnech a i v blízké budoucnosti. To, že se k tomu projednávání dostáváme až dnes, nekritizuji a jsem s tím srozuměn. Koneckonců je to i po naší vzájemné dohodě s paní ministryní v jednom z termínů letošních, když byla možnost se zde sejít, ale z pracovních důvodů nás obou k tomu nedošlo, takže tady určitě kritický nejsem. Ale opravdu je to téma, které i dnes může být bohužel nadále aktuální.

Stručně ho uvedu. Já jsem paní ministryni interpeloval ve věci té nešťastné události z 15. listopadu loňského roku, tedy z onoho dopadu raket, útočných anebo obranných systémů, zkrátka raket na území Polské republiky, na území Polska, kde bohužel zahynuli dva lidé, dva civilisté. A všichni víte, že to byla téměř rozbuška, že to bylo opravdu velmi citlivé, velmi vážné, horké, nebezpečné téma, a to na mezinárodním poli. To téma bylo tak zásadní a tak vážné z toho důvodu, že pokud by v tu chvíli to byly opravdu ruské rakety, tedy technika nebo vojenská zbraň, která byla vystřelena z území Ruska, původcem útoku by bylo Rusko a ty rakety dopadly na Polsko jako člena NATO, tak by to opravdu potenciálně bylo o aktivaci čl. 5 našich smluv s NATO, tedy o útoku na jednoho z členských států NATO. Víme také, jak to nakonec vypadalo dále, že ty emoce bylo potřeba umírnit, zklidnit, říci - a říkala to jak bezpečnostní rada Polska, polského státu, tak to říkali vrcholní představitelé Severoatlantické aliance - že určitě nemůžeme hned v prvních minutách tvrdit, že Rusko zaútočilo na členský stát Severoatlantické aliance. Už to je například potom čl. 4 té smlouvy, který je mírnější. Ale bohužel takto nemluvila naše ministryně obrany paní Jana Černochová. Já, paní ministryně, znovu připomenu ten váš dnes už historický tweet z 21.15, 15. listopadu. Tady ho mám vytištěný, zvětšený. (Poslanec Kolovratník ukazuje plénu podklady.) Vy jste v emocích a velmi rychle veřejně prohlásila: "Plně stojíme na straně našeho polského spojence i Ukrajiny, dnes opět bombardované teroristou Putinem. Nyní vyhodnocujeme" - a teď to podtrhuji - "prokázaný dopad ruských raket" - prokázaný dopad ruských raket - "na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP