(9.10 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Paní ministryně, ať neztrácíme čas. Jsme ve shodě, naprosto s vámi souhlasím, že agresorem je Rusko, že agresorem je Putin. Vy jste mi to napsala i do odpovědi na tu interpelaci, vy jste se vyjádřila zčásti jasně a zčásti - a omlouvám se za to - vágně, že přece je jedno, čí raketa protivzdušné obrany tam dopadla, že je za to prostě odpovědné Rusko. Tady jsme ve shodě. Na 1000 % vás vždycky podpořím, včetně mých kolegů, že původcem, iniciátorem toho konfliktu je prezident Putin a Rusko.

Ale vracím se tedy k tomuto vašemu tweetu, který opravdu mohl být rozbuškou, byl velmi nebezpečný, když vy jste v emocích takhle rychle prohlásila, že je to prokázaný dopad ruských raket. A připomenu, že v té noci, v tom večeru, v nadcházejících minutách mnohem mírněji než vy mluvila jak bezpečnostní rada Polska, tak to do jisté míry žehlil i pak premiér Petr Fiala, který ta úvodní vyjádření mírnil. A tady vás prostě žádám o vyjádření a o vaši reakci, protože já bych, paní ministryně, i lidsky mohl pochopit, že v tu chvíli jste takový tweet napsala, že jste to tak cítila, ale sama moc dobře víte, že zkrátka slova "prokázaný dopad ruských raket" toho 15. listopadu 2022 ve 21.15 nebyla platná, že zkrátka byla zkreslená. Přesto jste, pokud se nepletu, dodnes ten tweet nerevidovala, nevrátila jste se k němu, a de facto spíš já to vnímám tak, že vy si stále za tím vyjádřením stojíte. A to je věc, ze které mám obavu. Co když bohužel dojde k podobnému incidentu, k podobnému problému i nezamýšlenému znovu? Opět budete hned mluvit o ruských raketách? Asi sama cítíte, že tohle může být velký bezpečnostní problém na úrovni celosvětového konfliktu. Proto vás prosím o další vysvětlení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní ministryně se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Vážená paní předsedající, milí kolegové, kolegyně. Děkuji za tu interpelaci panu poslanci Kolovratníkovi. Ten můj tweet on tady přečetl. Já k tomu doplním následující. Byla jsem v ten den, kdy ty rakety dopadly na polské území, tak jsem byla na jednání FACu v Bruselu, pamatuju si to úplně přesně. Vystoupila jsem z letadla ve Kbelích a dostala jsem tyto informace, které mně samozřejmě chodí od zpravodajských služeb i od kolegů z Ministerstva obrany. Nejprve jsem dostala informaci o dopadu té ruské rakety, že se zjišťují další podrobnosti. Následně jsem, pane kolego Kolovratníku, v 19.48 dostala informaci, že podle všeho ruské rakety opravdu dopadly na území Polska, v 19.48. Proto jsem v 21.15 napsala tento tweet. A tento tweet je stále platný, protože ty rakety opravdu byly z ruské provenience, byly vyrobeny v Rusku, takže i vlastně ty první zpravodajské služby, které monitorovaly situaci na místě a viděly, že se jedná o výrobek jako ruskou raketu, tak zřejmě posílaly tuhle tu informaci. Pak jsem dostala informaci o tom, že bude zasedat bezpečnostní rada státu Polska. Bezpečnostní rada státu Polska dělala nějakou tiskovou konferenci zhruba kolem deváté hodiny a ještě ve 22.51 jsem, pane kolego Kolovratníku, dostala informaci, že Poláci se pořád přiklánějí k ruské raketě, (Předsedající: Prostřednictvím.), ale že USA nevylučuje ukrajinský systém S-300. Takže tolik k tomu mému tweetu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jenom ještě poprosím poslance o oslovování prostřednictvím. Chápu, že bylo zapomenuto.

Nyní ještě někdo další do rozpravy? Ano, pan poslanec Kolovratník, ale ten musí posečkat, protože s faktickou poznámkou, která má přednost, se přihlásil pan poslanec Růžička. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Růžička: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně. Já bych se jenom zeptal, jestli tomu rozumím správně, ta informace byla od vojenského zpravodajství? Protože dneska máme komisi, tak se budu pana generála Berouna ptát, proč ty informace nemají přesnější? Proto se ptám. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy přihlášený pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ono to zní jako slovíčkaření, ale v tom detailu je zakopaný pes, paní ministryně, prostřednictvím paní předsedající. Že to byla ruská raketa v Rusku vyrobená, to víme, to jste asi věděla v ten inkriminovaný večer. A víme, já nejsem odborníkem na obranu, vycházím z veřejně dostupných zdrojů a z konzultací se svými kolegy, kteří se problematice věnují, víme, že v tom území, v té oblasti se taková technika používá. Bývalá sovětská možná, abych byl přesnější, pro jak útočné, tak obranné kroky, ale to je ta naprosto klíčová věc. Jestli ta raketa byla vystřelena z Ruska, tedy jestli to byl útočný krok v ten moment, jestli to byla ruská útočná raketa, která dopadla do Polska, anebo jestli to v uvozovkách pouze byla raketa ruské výroby použitá k obraně, k obrannému aktu, a její zbytky dopadly na to polské území? A já vás... známe se dobře. Já věřím, že to víte, že tenhle rozdíl, tu jemnou nuanci, ale naprosto klíčovou nuanci, že cítíte a že zkrátka mi z té odpovědi chcete utéct a uhnout. Já vám nemůžu dávat žádné rady, to bych si v žádném případě nedovolil, ale dokážu si představit i pro budoucí možná vyjádření, třeba takovéto dovysvětlení veřejně následně přidat, že zkrátka nebylo jasno, že to bylo v emocích a že samozřejmě budeme vycházet z přesných informací. Ale znovu opakuji, jenom jakoby mlžit, že to byla nějaká ruská raketa, že jste tedy vlastně měla pravdu, to je zkrátka špatně. A veřejně prohlásit prokazatelný dopad ruské rakety mířící k aktivaci čl. 5, to zkrátka bylo v tu chvíli extrémně rizikové vyjádření.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Teď je přihlášen s faktickou poznámkou ještě pan poslanec Žáček, pak samozřejmě další. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Určitě panu kolegovi, který právě zdůraznil, že je odborníkem spíše na dopravu než na bezpečnost, tak jenom dám určitý kontext. Kdo dneska všechno řeší to, že ruské rakety prokazatelně se dostaly na území státu NATO nebo přelétaly státy NATO? I Polsko, viz současné změny ve vedení polské armády, řeší se ta raketa u Bydhoště, má to i politickou, nejenom bezpečnostní konotaci. Řeší to samozřejmě Rumunsko. Řešil se v minulosti i na půdě NATO ten přelet toho jednoho prostředku, který spadl až u Záhřebu. Takže je to naprosto relevantní problém, myslím si, že NATO k tomu přistupuje a jednotlivé státy NATO velmi seriózně. Je vidět, že naše prostředky jsou takové, jaké jsou, reagují, a že ta americká schopnost jaksi odhalovat to, kam ty rakety letí, odkud byly vystřeleny, je mnohem větší než nás, byť jsme zde bezprostředně na východním křídle NATO. Čili tohle to dávám do kontextu. Myslím si, že děláte z mouchy velblouda. Prosím, dejte to do kontextu i toho, že ty státy ohroženy už jsou, ale zatím nereagovaly, protože nechceme eskalovat ten konflikt, který na východě je a kde podporujeme jednoznačně Ukrajinu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S další faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně a kolegové, kupodivu budu reagovat na kolegu Žáčka. On to tady v podstatě řekl. K takovým incidentům dochází, dochází k tomu na území třeba Rumunska. Jmenoval jsi tady, Pavle, prostřednictvím paní předsedající, Záhřeb, jmenoval jsi jiná místa. Ale ten diametrální rozdíl je v tom, jak na to reagují. Ty incidenty se vyšetřují, reagují rozumně, a tady se omlouvám, paní ministryně, tohle to byl prostě výkřik do tmy a bylo to z pozice ministryně obrany velmi nebezpečné, protože vy jste okamžitě bez vyšetřování chtěla aktivovat článek, který může uvést v podstatě státy NATO nejen do bojové pohotovosti, ale k nějaké akci.

Takže já bych tady chtěl upozornit na tu diametrální odlišnost řešení podobných incidentů, to je vše. A poprosil bych do budoucna, abyste k tomu přistupovala, jako k tomu přistupují ministři obrany jiných evropských států. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP