(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dalším bodem našeho pořadu jsou

 

142.
Ústní interpelace

které jsou určené předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatelů vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16 hodin, na ostatní členy vlády pak od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice. Upozorním všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, bude ihned zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády.

Nejprve však přečtu omluvy. Omlouvá se Brož Lubomír od 16 do 18 hodin z pracovních důvodů, Dufek Aleš od 14.30 do 18 hodin z pracovních důvodů a Wenzl Milan od 15 hodin z pracovních důvodů.

Nyní dávám slovo poslanci Ladislavu Oklešťkovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Fialu, a připraví se pan poslanec Karel Sládeček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, má interpelace má název Má ministr vnitra stále důvěru premiéra? Ministr Rakušan a jeho mafiánský Dozimetr je tak bizarní divadlo, že si to tady potřebuji shrnout a znát názor pana premiéra. Loni pan Rakušan odvolal pana Gazdíka, protože komunikoval s mafiány přes šifrovaný telefon. "Doporučil jsem mu ten telefon rozšlapat," tvrdil Rakušan tehdy novinářům. Letos se ale zjistilo, že Rakušan už roky používá stejný šifrovaný telefon. Najednou je to prý pro Rakušana nutnost, aby se bránil proti Babišovi a jeho špehům. Za pár dnů Rakušan ale tvrdí, že šifrovaný telefon nepoužívá, a hrají si s ním pouze jeho děti.

Pokud dostal šifrovaný telefon od bezpečnostních složek jako ministr vnitra, čemuž bych rozuměl, proč dal přístroj jako hračku dětem? Pokud ovšem telefon dostal od oficiálních bezpečnostních složek, tak kdo a proč mu ho dal? A to nejlepší je nakonec - hejtman Půta, který je přední politik hnutí STAN, tedy strany, která už dva roky řídí policii, prohlásil, že se nediví ministru vnitra Rakušanovi, že komunikuje přes šifrovaný telefon, protože žijeme v zemi, kde si lze bez problémů objednat policejní zásah. Nikdo mi nevyvrátí názor, že kdyby se tohle dělo za Babišovy vlády, je plná Letná. Kde jsou teď všichni ti novináři, média, aktivisté, politologové, rozumbradové a další strážci té správné demokracie? Takže pane premiére, shrnu: má ministr vnitra stále vaši důvěru?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní má slovo předseda vlády Petr Fiala. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vítám vás na dnešních interpelacích a vítám i ty, kteří nás sledují třeba prostřednictvím televizních obrazovek. K vašemu dotazu, vážený pane poslanče, odpovídám hned na začátku svého vystoupení velmi stručně a jasně: ano, pan ministr vnitra Vít Rakušan má nadále moji důvěru a má i důvěru celé vlády.

Ta stávající kauza, ale ona je to spíš pseudokauza, spočívá v tom, že někdo vlastní komunikační prostředek. Nic víc tam není a myslím, že to je jenom další a tentokrát ne ani důstojný ani nějak silný pokus opozice, jak pořád dokola recyklovat staré kauzy. Odpovědnost z kauzy Dozimetr byla už dávno vyvozena, vláda vyměnila ministra školství, hnutí STAN vyvodilo jednoznačnou politickou odpovědnost, zbavilo se podezřelých osob a - a to je důležité - žádné nové informace se od té doby neobjevily. Neobjevila se informace o tom, dokonce ani náznak, žádná indicie, že by pan ministr Rakušan s daným telefonem komunikoval nebo že by řešil něco nemorálního nebo nelegálního.

Já nejsem moc dobrý v těch osobních útocích a ani nejsem politik, který by byl silný v tom, že neustále vytahuje nějaké kauzy, na to jsou tu jiní specialisté, a já se k tomu ani nebudu snižovat a takovou politiku dělat nebudu, byť řadě z vás z opozičních lavic je bohužel vlastní. Ale když se tolik zabýváte touto kauzou a ptáte se mě, zda mám důvěru v pana ministra Rakušana, tak já se vás na oplátku ptám, zda máte důvěru ve stínovou ministryni vnitra Janu Mračkovou Vildumetzovou? Protože nedávno se objevily informace, že se dostala do sítě odposlechů, že možná využívala k volební kampani auto, které jí zařídil pan Nemrah, a tak dál a tak dál. Vyhodnoťte sami, zda toto je v pořádku a zda bylo i financování předvolební kampaně v pořádku.

Znovu ale říkám, já se nebudu snižovat k těmto věcem a nechci vést takovouto politiku. A to, že jste tady vytáhli jakousi pseudokauzu s tím, že někdo vlastní telefon, aniž by byl jediný důkaz, že s ním dělá něco nemorálního nebo nečestného, to by byl skutečně důvod - nebo dokonce nelegálního - to by byl skutečně důvod k nějakým konsekvencím, tak se musím ptát proč? Proč zrovna teď a proč na pana ministra Rakušana? A napadá mě jedna odpověď: hnutí ANO si vybralo Víta Rakušana právě proto, aby ho oslabilo, aby mu znemožnilo bojovat s tím, s čím jako ministr vnitra za podpory vlády zápasí, a to je nelegální migrace. Protože vy vytahujete téma nelegální migrace, vám problémy s nelegální migrací vyhovují, protože můžete šířit strach a destrukci, a to také Andrej Babiš a vaše hnutí v tomto případě dělá.

Česká republika i díky působení pana ministra Rakušana na funkci ministra vnitra se zasadila o reformu azylové migrační politiky. Děláme kroky, které vedou k větší kontrole vnějších hranic, k tomu, aby azylové řízení bylo přímo na hranicích, aby byla rychlejší návratová politika u těch, kteří azyl nedostanou. Odmítli jsme povinné kvóty a jako alternativu nabízeli dobrovolné nástroje podle toho, co každá země preferuje: finanční, materiální, personální. V době, kdy hostíme statisíce ukrajinských uprchlíků, tak by se na nás ale žádná takováto povinnost nevztahovala. Všechny tyto požadavky se nám podařilo prosadit, všechny tyto požadavky prosadil pan ministr vnitra Rakušan při jednání na evropské úrovni, a jsou to mimochodem požadavky, které měla už předcházející vláda, vláda Andreje Babiše, a ke kterým se teď nehlásí.

Pan ministr vnitra má ale moji důvěru i proto, že zvládl situaci způsobenou ruskou agresi na Ukrajině, velkou migrační vlnu, přistoupil odpovědně k věcem, jako je transformace České pošty (Upozornění na čas.), stabilizace bezpečnostních sborů. Prostě dělá svou práci tak, jak má.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo vlády, a pan poslanec Okleštěk má zájem položit doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji. Pane premiére, vy jste interpeloval mě vaší odpovědí. No, to už je dokonalost! Vaše sebechvála toho vašeho vládnutí tady zazněla. Vy jste říkal, že se nebudete k něčemu snižovat, a vyjmenoval jste všechno to, k čemu se nebudete snižovat. Vždyť to už je ostuda, vždyť si uvědomte, co jste říkal, pak si to přehrajte, abyste věděl, o čem jste mluvil. A já tu důvěru tedy nemám, to není něco - hnutí ANO, jaká Mračková Vildumetzová? To sem vůbec nepatří. Já se ptám na šifrované telefony! A to, že je měl zašifrovány dohromady právě s těmi v kauze Dozimetr, to je ten problém! A když tvrdí, že nic nemá, pak už vyrukuje zase s tím, že má, tak proč tedy ministr Gazdík vůbec padl, jestli to bylo stejné jak u pana ministra, tak potom nevidím jediný důvod. A jestli tedy byl vážný důvod, že musel pan ministr Gazdík padnout, tak holt by se tím měl někdo zabývat, protože to nebylo z ničeho nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP