(17.20 hodin)

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Paní ministryně, já i přes vaše vysvětlení pořád nevidím souvislost tohoto návrhu s projednáváním konsolidačního balíčku. Jaké tedy očekáváte úspory od vašeho návrhu? Protože podle mě nebyly provedeny žádné relevantní analýzy, které by ukázaly úspory v tomto opatření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím paní ministryni, jestli má zájem ještě, aby doplnila svoji odpověď. Děkuji.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Paní poslankyně, říkala jsem, že i v důvodové zprávě k samotnému konsolidačním balíčku je napsáno, že to nejsou jenom úpravy, které by přímo ovlivňovaly příjmovou a výdajovou část státního rozpočtu, ale že už v té důvodové zprávě je hovořeno, že jsou to i úpravy, které zvýší efektivitu vynakládání veřejných prostředků jako takových, a právě proto a tímto směřuje vlastně i tato úprava, která byla doporučena i Národní ekonomickou radou vlády. Když se podíváte na dokumenty, které hodnotí situaci našeho výzkumu, první věc, se kterou se setkáte, je obrovská roztříštěnost. Máme asi 26 veřejných vysokých škol, máme 54 veřejných výzkumných institucí Akademie věd a k tomu opravdu máme desítky a desítky výzkumných organizací rezortů. Efektivita je opravdu dána tím, že výzkumné organizace rezortů - těch jsou desítky, ale 17 z nich jsou veřejné výzkumné instituce. Jejich činnost bude více provázána na potřeby rezortů. A v tom je ta efektivita, že vynakládané prostředky, veřejné prostředky ze státního rozpočtu budou vynakládány na činnosti, které budou více přispívat k výzkumným potřebám rezortů, protože my potřebujeme posílit tvorbu veřejných politik na základě i výsledků výzkumů. To je jedna z oblastí, které v České republice velmi chybí, to znamená to, aby se výzkumné organizace ještě více zabývaly tématy, která potřebujeme například i pro tvorbu veřejných politik nebo pro řešení témat, kterými se jednotlivé rezorty zabývají.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Kettnera, který bude interpelovat pana ministra Baxu. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, pane předsedající. Mám otázku. Dozvěděl jsem se informaci, že neomarxistická feministická autorka Sophie Lewisová vydává knihu Zrušte rodinu. Bohužel jsem se dozvěděl, že došlo i k financování ze strany Ministerstva kultury této knížky. Když si přečteme, co paní Sophie říká o rodině: "Nukleární rodina, která se ustanovila v kapitalistických, koloniálních a patriarchálních dějinách, je jádrem nespravedlnosti a nerovnosti a je třeba ji zrušit." Nakladatel - organizace Tranzit - říká: "Nejbližší rodina je jádrem nespravedlnosti a nerovnosti a překáží cestě ke svobodné společnosti, je nutné ji odstranit."

Myslím si, že ve většinové společnosti takovéto představy jsou naprosto nepřijatelné. V době, kdy se mluví o podpoře nadaných žáků a kdy kvůli nedostatku financí například bude zrušena Pythagoriáda, což znamená akce pro nadané žáky, která má 45letou tradici, tak si myslím, že není úplně v pořádku, aby státní instituce takovouto knížku s názvem Zrušte rodinu nějakým způsobem podporovala. Věřím tomu, že samozřejmě agenda Ministerstva kultury je velice obsáhlá, a proto bych se rád zeptal pana ministra: za prvé, jestli o tom vůbec měl povědomí, že ministerstvo tuto knížku nějakým způsobem finančně podporuje, a jaký je na to jeho osobní názor? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana ministra o reakci.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych reagoval na dotaz pana poslance Zdeňka Kettnera. Dovolím si uvést nejdříve nějaké konkrétní údaje a posléze nějaký svůj osobní komentář.

Dotační systém mého ministerstva je postaven na posuzování projektů odbornými komisemi. Je to tak i v případě dotace pro nakladatelství Tranzit.cz na vydání překladu publikace Sophie Lewis. O jednotlivých žádostech o podporu rozhodují komise složené z osobností, které jsou erudované v daném oboru. Český překlad publikace Abolish the Family: A Manifesto for Care and Liberation autorky Sophie Lewis byl v roce 2023 finančně podpořen v dotačním programu Kulturní aktivity na podporu projektů profesionálního výtvarného umění částkou 160 000 korun. Tento dotační program se sestává ze šesti tematických okruhů zaměřených na výstavní, dokumentační, informační, odbornou, publikační a celoroční kontinuální činnost v oblasti vizuálního umění a architektury. Jenom doplním, že v roce 2023 bylo v tomto programu rozděleno 87 500 000 korun mezi 261 projektů z celkově 386 přihlášených žádostí. V tématickém okruhu číslo 5, tedy určeném na podporu odborných neperiodických publikací, bylo podpořeno 69 publikačních projektů ze 109 přihlášených žádostí a byly poskytnuty dotace v souhrnu za 22 900 000 korun. Zásadním hodnotícím kritériem v této výzvě je vysoká kvalita projektu, nárok na odbornost a přínos pro obor. Žadateli mohou být příspěvkové organizace, neziskové organizace, vysoké školy, výzkumné instituce, fyzické osoby i neziskové právnické osoby. Jenom připomenu, že třeba v této dotační výzvě byly podpořeny publikace Galerie hlavního města Prahy Vizuální události Miroslava Petříčka, významného českého filozofa, 320 000 korun; kniha Arbor Vitae, České umění 1947-1960, 410 000 korun; ale také pro velmi podobného žadatele spolek Display kniha od Jakuba Stejskala Metakunsthistorie za 125 000 korun.

Projekt této knihy získal v dotačním řízení 8 z 10 bodů, což lze chápat tak, že odborná komise se na jeho podpoře shodla. Předsedkyně komise mimo jiné říká: "Cílem komise je podporovat publikace prezentující různá témata a názorové postoje s výjimkou těch, které jsou v rozporu s legislativou Česka. Názorová pluralita je základem moderní demokratické společnosti a její rozvoj komise podporuje. Konzumace podporovaných děl je svobodným rozhodnutím každého jednotlivce. Stejně tak má každý jednotlivec právo k dílu zaujmout vlastní názorový postoj. Uznávaný projekt přináší český překlad knihy autorky, která je teoretičkou v oblasti feminismu a filozofie a teorie rodinného abolicionalismu. Působí ve Spojených státech amerických. Cílem komise je pouze text zpřístupnit veřejnosti v kvalitní podobě tištěné publikace v českém překladu. Publikace přináší čtenářům z českého jazykového prostředí možnost se s textem a myšlenkami autorky nejen dostatečně seznámit, ale také ho svobodně a kriticky uchopit. K samotnému obsahu textu nezaujímá komise žádné proklamativní jednostranné postoje. Je to stejně tak jako u všech dalších projektů."

Já si myslím, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, že je to, bych řekl, velmi výstižné shrnutí a popis této situace. Já si myslím, že jako ministr kultury nemám právo jakýmkoliv způsobem obsahově vybírat, cenzurovat projekty, které mi jsou navrženou komisí předloženy, už jenom proto, tak jak i sama komise říká, že se mohou vyskytnout lidé jiných názorů, kteří by na tuto věc mohli mít jiný postoj, a mohli by také podle toho postupovat, jsouce případně v mé pozici.

Já jsem se s tou knihou seznámil, nechci říct, že jsem ji přečetl tedy do posledního písmena, ale z větší části jsem si ji prošel. Já s tím obsahem velmi významně nesouhlasím. Já si myslím, že ani ta knížka není příliš dobrá v tom způsobu, jak je psána, co prezentuje, to znamená, jak obhajuje tu myšlenku, s níž samozřejmě já nesouhlasím, ale i ta samotná metodologie podle mě není příliš výstižná i pro logiku těch, kteří s tím souhlasí. Ale myslím si, že opravdu není úkolem ministra kultury takovýmto způsobem posuzovat projekty, které jsou podány.

Tolik asi k této věci a myslím si, že to může vést k diskusi opravdu velmi bohaté. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec má zájem ještě o doplňující dotaz.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji. Já bych to tedy doplnil, že vy osobně s tím nesouhlasíte, s tím obsahem knihy. Krásně jste popsal i legislativní proces. Mluví se tam o tom, že pokud je to v rozporu s legislativou a demokratickými principy. Ale když se na to podíváme z této stránky, tak si myslím, že už je to trošičku za hranou. To znamená, jestli vy neuvažujete, jestli by nějakým způsobem tedy nešla upravit legislativa, že vy jako zastřešující hlava této organizace Ministerstva kultury by neměla mít možnost něco na způsob práva veta v okamžiku, kdy skutečně je nějaký ten projekt, který i z vaší pozice je nepřijatelný, tak zda byste mohl nějakým způsobem do toho legislativního nebo do procesu toho výběru nějakým způsobem zasáhnout? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP