(17.40 hodin)

 

Poslanec Jiří Mašek: Ano, děkuji za to vysvětlení. Jenom bych byl raději, kdyby to vysvětlení nebylo až po tomto dotazu, ale předcházelo svou otevřeností třeba, nebo ministr vnitra předešel tomu dotazu.

Přesto se ale musím zeptat: to krizové nařízení, pane ministře, není součástí toho migračního paktu? A skutečně tím, že jste se zdrželi, dva státy opět byly proti a tři se zdržely, tak myslíte, že to neohrozí ten migrační pakt v rámci jeho schvalování?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a pan vicepremiér má ještě zájem reagovat. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ano, děkuji. Byla položena konkrétní otázka, já se pokusím o stejně konkrétní odpověď na vaši otázku. Jsou to navazující dokumenty, které se potom stávají součástí toho balíčku, který se týká azylové a migrační politiky. V ideálním případě, a tak si to přejí i samotní zástupci Evropského parlamentu, by toto mělo být schvalováno jako jeden celek, tedy samozřejmě že jakákoliv neshoda může vést k tomu, že je ohroženo na té parlamentní úrovni - což z pozice Rady ministrů neovlivníme, to je rozhodnutí už poslanců Evropského parlamentu jako takového - může být zkomplikováno přijímání tohoto dokumentu. Proto moje častá odpověď, na kterou jste i vy v opozici ne vždycky reflektovali s dostatečnou mírou, promiňte mi, logiky a pravdivosti: migrační a azylový pakt schválen není. Migrační a azylový pakt neplatí, tedy slova předsedy vašeho hnutí o tom, že tento migrační a azylový pakt někoho v letošním roce pozval do Evropy, je zcela scestný, protože on nebyl ještě schválen. Neumím predikovat, jak se ta jednání budou vyvíjet dále. My jako Česká republika dlouhodobě říkáme, že schvalovat takto důležité dokumenty těsnou kvalifikovanou většinou je prostě špatně, tedy ke krizovému opatření my máme jiný postoj. Většinově s ním souhlas v téhle chvíli je, ale myslím si, že Evropský parlament ve své práci ještě dojde ke značným změnám těchto následujících právních dokumentů.

Mimochodem - ještě mám dvacet sekund - je to nařízení o Eurodacu a screeningu. To jsou další legislativní návrhy, kterými se musí Rada zabývat. Toto, o čem se bavíme, je nařízení o řešení krizových situací a zásahů vyšší moci v oblasti migrace a azylu. Česká republika se v této věci zdržela.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Davida Pražáka, který bude interpelovat pana ministra Bartoše.

 

Poslanec David Pražák: Dobrý podvečer nebo večer. Chtěl bych interpelovat pana nepřítomného ministra Bartoše, se kterým jsem to řešil už dneska během dne, a tak věřím, že dostanu nějakou odpověď potom. Jedná se mně o nedostatečné finanční prostředky na projekty, které skončily pod čarou u výzvy číslo 111 a 112, vyhlášené Ministerstvem pro místní rozvoj v letošním roce, která se týkala rekonstrukce škol a školek. Jsem přesvědčen o tom, že by ministerstva měla více komunikovat mezi sebou systematicky, a ne chaoticky, jak tomu je doposud, a týká se to nejen Ministerstva pro místní rozvoj, ale zároveň právě Ministerstva financí, Ministerstva školství a Ministerstva práce a sociálních věcí. K tomu se ještě dostanu.

Neustále se potýkáme s nedostatkem kapacit ve školách a školkách, řešíme navyšování kapacit tříd, tak si myslím, že prvotně musíme pro tyto kroky vyřešit zázemí. Zároveň ale nechceme přidat rodičák, to je to Ministerstvo práce a sociálních věcí, o více než 50 000, jak jsme se dozvěděli, který jsme probírali včera nebo předevčírem tady na plénu, protože tvrdíte, že chcete, aby se ten, kdo pobírá tento příspěvek, vrátil dříve do pracovního procesu. Ale bohužel ten člověk, který by se mohl nebo chtěl i dříve vrátit, nemá kam dát svoji dceru nebo svého syna, a když už obce ty projekty připraveny mají, mají stavební povolení, tak když požádají nebo chtějí požádat o dotační titul, vlastně skončí pod čarou, nemůžou tu investici provést a Ministerstvo financí nechce MMR přidat peníze na tyto projekty pod čarou, i když si myslím, že by to právě systémově bylo, aby se ty kapacity potom daly navýšit. Slyšel jsem i argument, že by si to ty obce měly zaplatit samy, udělat to samy...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máme čas, pane poslanče, musíme ho dodržet. (Děkuji.) Díky.

A vzhledem k nepřítomnosti pana vicepremiéra Bartoše poprosím dalšího interpelujícího, pana poslance Huberta Langa, který bude interpelovat pana vicepremiéra Rakušana. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Já mám soubor otázek, který se týká těch nešťastných šifrovaných telefonů organizované skupiny okolo kauzy Dozimetr. Pane ministře, prosím vás, chtěl se vás zeptat. Telefon vám prosím dal, či nedal Polčák? Požádal jste si o něj, či nepožádal? Platil jste za tento telefon? Prosím odpověď ano - ne. Platil jste si aktualizace případně tohoto šifrovaného telefonu? Prosím odpověď ano - ne. Máte případně účtenku, pokud jste ten telefon zakoupil, protože to není levná záležitost? Ano - ne. Umíte tento telefon používat? Napřed jste říkal, že ne, potom jste dal ilustrační video, kde jste lidi seznamoval s tím, jak se se šifrovaným telefonem pracuje. Volal jste z tohoto telefonu? Napřed jste nevolal, potom jste si vzpomněl, že jste z telefonu volal. Komu jste volal, když je to šifrovaný speciální telefon, který komunikuje pouze v síti nějaké skupiny stejných přístrojů, protože používá kryptoochranu? Proč jste prosím vás lhal, že ten telefon vůbec nemáte? Pak jste si na něj najednou vzpomněl. A ještě by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi vámi, a to je právě i meritem té věci a je to jedna z těch věcí, proč budeme vyvolávat nedůvěru u vlády, už třetí, že pan Gazdík, který byl ministr, musel odstoupit, protože s tímto telefonem komunikoval a komunikoval z té organizované skupiny s panem Redlem, a vy, který vlastně pravděpodobně z toho telefonu - také jste přiznal, že jste několikrát volal - neustále ve své funkci setrváváte. Pan Gazdík byl ministr školství, vy jste podstatně výše postaven, protože máte pod sebou policii, jste ministr vnitra. To je ten problém, který dneska nepochopil třeba vůbec pan premiér.

Já potom ještě položím doplňující otázku. A máme tady určitou skupinu pro občany, to znamená, je tam Redl, je tam Gazdík, je tam Hlubuček, je tam Půta, a pravděpodobně v té síti šifrovaných telefonů jste byl i vy, a to je, o co nám tady jde. Chtěl bych prosím vás odpovědět na tyto otázky. Potom ještě položím doplňující otázku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana ministra. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Pane poslanče, kadenci vašich otázek jsem ani nestačil vnímat, ani jsem si nestačil psát, tak se za to omlouvám. Chápu, že máte dvě minuty a bylo toho velmi moc, ale myslím si, že využijete jistě mnohem více času při našem úterním sedánku, a já určitě budu mít také mnohem více času při našem úterním sedánku.

Petr Gazdík neodstoupil proto, že měl šifrovaný telefon. Petr Gazdík neodstoupil ani proto, že používal šifrovaný telefon. Petr Gazdík odstoupil proto, s kým si volal a s kým byl v kontaktu, a to je přece ta zásadní věc, která tady je. Pokud by měl Petr Gazdík tlačítkovou Motorolu a volal si s člověkem, s kterým si volal, tak by za to měl vyvodit politickou odpovědnost. Mimochodem, politickou odpovědnost vyvozují i zástupci jiných stran za to, že s touto organizovanou skupinou byly v úzkém kontaktu. Já zcela jasně říkám, že jsem s touto organizovanou skupinou nikdy v kontaktu nebyl. Mými kolegy v té době, dokonce místopředsedy v době roku 2021, dávno před začátkem této kauzy, byli kolegové Gazdík a Polčák, místopředsedové naší strany v té době bez jakékoliv perspektivy toho, že přišla později nějaká kauza.

A proč jsem používal šifrovaný telefon? Úplně jednoduchá věc, protože jsme měli indicie o tom, že naše komunikace prostě není v bezpečí, o tom, že je mezi volbami a sestavením vlády zájem se k obsahu naší komunikace dostávat, a v některých případech, ano, se ukazovalo, že tato snaha byla i úspěšná. A já jsem tento telefon skutečně přijal, a to jsem potvrdil, od pana kolegy Polčáka. Rovněž jsem potvrdil, že jsem asi dvakrát přijal na tento telefon hovor. V současné době nevím ani kód toho telefonu a zcela prokazatelně lze v té aplikaci prokázat, že od dob mého ministrování a zajištění mé ministerské komunikace skrze služební přístroj, pokud je potřeba ho použít - je to ve zřídka případech - tento telefon nepoužívám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP