(17.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Myslím si, že jsem odpověděl celkem jasně na otázky, které jste měl - a ilustrační video, prosím, to byla nadsázka. Pokud byste si podrobně všiml, jednalo se o úplně jinou aplikaci, pane poslanče. Nevím, jestli ještě posloucháme? (Poslanec Lang: Ano.) Nebyla to aplikace používaná v tomto telefonu. A chtěl bych říci, že i manažeři několika velkých státních firem používají bezpečnou aplikaci stejného původu. To není žádná aplikace mafiánských gangů. To je jedna z mnoha aplikací komunikace, které se tady používají, takzvané šifrované, údajně existuje nějaká platforma Silent, tu já jsem nikdy neviděl, nikdy jsem o ní neslyšel, ale údajně je používána na platformě i mezi mnoha poslanci. Nevím o tom, ale jsou nějaké platformy, kde přece není důležité - není důležité, jakou používáte formu šifrované komunikace, jaký používáte telefon, ale je důležité, s kým telefonujete nebo netelefonujete.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máte zájem o doplňující dotaz, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Samozřejmě, děkuji, pane ministře. Tak tady se prostě opravdu neshodneme, proto také bude ta nedůvěra, kde můžeme hovořit bez omezení, protože, prosím vás, pane ministře, já už nevím, jak vám to mám říct, prostě rok 2021, ještě jste nebyl ministr, o tom vůbec nikdo nehovoří. Když jste se stal ministrem, dostanete nějaký šifrovaný telefon státní. Tady se bavíme o té věci, kdy to měl Gazdík, kdy to měl Polčák, kdy jste to měl vy, kdy to měl pravděpodobně Půta, kdy to měl možná ještě Redl a tak dále. Vy víte dobře, že nikdo tu kryptoochranu neprolomí. To znamená, ať jste si tam volali cokoliv, tak vám to nikdo neprokáže, protože by to stálo obrovské peníze. Takže vy tady můžete suverénně říkat, že jste z toho volal dvakrát, nevíte ani, co jste volal, tak do prčic, jste první místopředseda vlády, předseda politické strany, a nevíte, s kým jste volal, jak jste volal. Proč to nemůžete říct? A takové věci, které tady vypouštíte, že prostě vás někdo odposlouchával, že tam byla nějaká štěnice od nějaké divize Agrofertu, abyste to rozptýlil, protože samozřejmě okamžitě to vyvolá vášně spřátelených novinářů, a zase se tady vznáší nějaký duch Babiše a podobně - prosím vás, nechte si to. Když jsem byl malý, tak jsem měl Igráčka, vaše děti mají Šifráčka, ale myslím, že se k tomu ještě dostaneme při té nedůvěře. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana ministra, který má zájem vystoupit.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Oceňuji, pane poslanče, vaši vzornou přípravu, která vždycky obsahuje básničku či vtip na závěr, ale teď vážně. Já jsem přece tady řekl, s kým jsem telefonoval. Co to tvrdíte, prostřednictvím pana předsedajícího, že jsem to neřekl, já jsem říkal, s Petrem Gazdíkem a Stanislavem Polčákem. A je na tom něco divného, znovu, když se bavíme o podzimu roku 2021, kdy žádná kauza vyšetřována nebyla, a v té chvíli to byli místopředsedové mého hnutí, je na tom něco divného v té chvíli? A to, jestli ten telefon používal kdokoliv z podsvětí, ať je stíhaný a ať policie zjišťuje, co a čeho se dopustil, to je zcela v pořádku. Jestli se něčeho dopustil náš člen, už bývalý, tak je zcela v pořádku, že je stíhaný, a tak to také má být. A pokud se něčeho dopustil, tak má být odsouzen a potrestán, to je zcela v pořádku. Ale poukazovat na někoho, že používal nějaký typ telefonu nebo nějaký typ aplikace, která je rozšířená, používaná, legální, to mně opravdu přijde nepochopitelné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Raise, který bude interpelovat pana ministra Dvořáka. Jenom podotýkám, že už je to dnes poslední interpelace, protože poslední může být zahájena nejdéle v 17.55, a nepředpokládám, že se to zvládne dříve. Děkuji.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážení kolegové a kolegyně, budu velmi stručný, ať také slyším odpověď. V podstatě jde o to, že do Palestiny tečou peníze, celkem je zřejmé, že za ty peníze se také kupují zbraně, a Palestina nemá kapacity na to, aby si tu výrobu zajistila, takže je závislá na tom nákupu, a Evropská unie tam dává ty peníze jako na humanitární projekty. Jenom za loňský rok v podstatě to bylo asi za půl miliardy korun, 269 milionů eur, od začátku to jsou miliardy eur, které tam tekly.

Já tedy hned půjdu k těm otázkám. Mě zajímá, jak velkou částku jsme dali jako Česká republika v roce 2022, potažmo v letošním roce, na takzvaný hospodářský rozvoj Gazy, pokud jste schopen mi tyto údaje dát. Jaké jsou české neziskové organizace, které působí na území Gazy, a jaká je jejich finanční podpora ze strany českého státního rozpočtu, protože je naprosto zřejmé, že ty neziskovky tam jsou a platíme je z rozpočtu. A v podstatě jak velkou částku plánuje vláda, respektive Ministerstvo zahraničních věcí, věnovat na podporu nevládních organizací, které působí v muslimských zemích? To je to jádro.

Samozřejmě že mě rozčiluje, že v Německu probíhají oslavy masakru civilistů a pogromů, které se odehrály v blízkosti izraelských hranic, a v podstatě tito lidé, kteří otevřeně podporují terorismus, dostali azyl v Evropské unii, a dokonce občanství. Já si myslím, že Evropská unie jde prostě trochu mimo. Takže by mě zajímal názor ministra, který má na starosti spolupráci s Evropskou unií. (Předsedající: Čas, prosím.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana ministra. Máte slovo.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuji. Dobrý podvečer, vážený pane předsedající, vážený pane poslanče. Já musím začít tím, že bohužel to, na co se ptáte, není v portfoliu Ministerstva pro evropské záležitosti, nýbrž Ministerstva zahraničních věcí. Ministr pro zahraniční věci nebo zahraničních věcí pan Lipavský nás zastupuje ve Foreign Affairs Council, tedy FAC, zatímco já jsem zástupcem Česka v GATSu, tedy pro generální záležitosti nebo všeobecné záležitosti, nicméně snažil jsem se nějak trošku nachystat na ty vaše dotazy. Něco budu umět, něco nebudu umět.

Takže první jste se ptal, jak velká částka. Pokusím se to najít. (Hledá v notebooku.) Někde to tu mám, určitě. Česká zahraniční rozvojová, humanitární a transformační pomoc dlouhodobě směřuje na konkrétní projekty na Západním břehu, kde pomáháme nejzranitelnějším skupinám palestinské společnosti, zejména novorozencům, dětem a ženám. Všechny naše projekty na Západním břehu jsou monitorovány styčným úřadem v Ramalláhu. Víme, že veškerá česká pomoc byla využita v souladu s našimi pravidly. Zdůrazňujeme, že žádný z těchto projektů financovaných vládou České republiky není v Gaze. V tom se často chybuje, mluví se o humanitární a rozvojové na Západním břehu a Gazy, spousta lidí nerozlišuje tyhle dvě entity.

Česko také minulý rok neposkytlo žádný příspěvek organizaci UNRWA, která distribuuje humanitární pomoc Palestincům, mimo jiné i v Gaze. Na neformálním videokonferenčním jednání Rady pro zahraniční věci FAC, jak jsem zmínil, za účasti Česka dne 10. října 2023 byla rada informována ze strany Evropské komise o zahájení revize rozvojové pomoci Evropské unie proudící na palestinská území. Česká republika shodně s ostatními členskými státy EU podpořila nezbytnost revize finančních toků tak, aby žádné nesměřovaly přímo či nepřímo Hamásu. Dokud nebude dokončen přezkum rozvojové pomoci EU, nebudou palestinské národní správě poskytovány žádné platby. Přezkum bude proveden za účasti všech členských států EU.

Chápu, že asi vznikl jakýsi šum nebo trošku zmatek v počátečních vyjádřeních představitelů Evropské unie, když napřed komisař Várhelyi řekl: Končíme, a potom pan vrchní představitel Borrell řekl, že budeme přezkoumávat. Skutečnost je taková, že v tuto chvíli není co zastavit, protože peníze netečou, proto je v tom ta diskrepance mezi těmi dvěma vyjádřeními, ale teď žádné peníze netečou a ten přezkum je zřejmě v pořádku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP