(20.50 hodin)

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážení páni ministři, vážené kolegyně, kolegové, vládní návrh zákona o rozpočtu České republiky na rok 2024 - řečeno bylo mnohé. Státní rozpočet pro příští rok naše vláda připravila a dnes ho projednáváme. Rozpočet dle pana ministra Stanjury a mnohých dalších ministrů je nám představován v superlativech. Však ono vládě ani nic jiného nezbývá, je to její úkol. Slyšíme samochválu, nebo spíš samou chválu - snižujeme deficity, konsolidujeme finance, podporujeme boj České národní banky s inflací, snižujeme ceny a tak dále a tak dále a za všechno to špatné, co se nedaří, můžou ti před námi. A protože jsem opoziční poslankyně, tak tomu nejen že nemusím tleskat a přikyvovat, ale mohu si dovolit i luxus kritiky.

Nejsem ekonom ani ekonomický analytik, takže čistě laický pohled, ale i laik dokáže vyčíst ze statistik, že Česká republika jako jediná v Evropě nedosáhla předcovidové úrovně hrubého domácího produktu, máme jednu z nejvyšších inflací v Evropě, nejvyšší pokles životní úrovně obyvatelstva, naše firmy přestávají být konkurenceschopné v důsledku drahých vstupů. Mohla bych pokračovat zmínkou o stavu veřejných financí, ale já položím otázku, jak se má obyvatelstvo zajistit na stáří, když domácnosti jdou od výplaty k výplatě? A to nebudu zmiňovat, kolik domácností je dle statistik na hranici chudoby, k tomu se dostanu dál ve svém vystoupení. A nebudu se zmiňovat, kolik pracujících dosáhne v našem státě na tolik vyzdvihovanou průměrnou mzdu. Co veškerá infrastruktura? Investice? Ceny bytů? Co náš průmysl, který bude potřebovat velmi kvalifikovanou pracovní sílu, kterou není naše podfinancované školství schopné připravit? A co s tím vším má pak udělat náš pracovní trh? Klesající ekonomika na straně jedné, ale na straně druhé ekonomika s jednou z nejnižších nezaměstnaností a s trvalým nedostatkem pracovní síly. Nějak mi to úplně k sobě nesedí.

A co na to náš státní rozpočet, respektive jeho návrh? Vláda svůj rádoby úspěšný rozpočet postavila na zvýšení daní, které zaplatí všichni občané a firmy - viz konsolidační, podle mého daňový balíček. Nepostavila návrh rozpočtu na efektivním a štíhlém státu. Prorůstová opatření jsem se sice snažila v rozpočtu najít, ale nějak se mi to nedařilo. Ale asi to bude tím, že jsem laik. A vzhledem k faktu, že pan vicepremiér, a nejen on, odkazuje naše občany na sociální dávky, tak jsem v rozpočtu MPSV žádnou přípravu na tuto situaci nenašla, ač nás pan ministr před nějakou chvílí plamenně přesvědčoval o pravém opaku. Podle statistických dat se aktuálně necelých 15 % domácností potýká s příjmovou chudobou. Cirka jedna desetina naší populace žije pod hranicí chudoby a jen těsně nad touto hranicí se nachází další zhruba 2 miliony lidí. A podotýkám, že postižená začíná být již i střední třída. To je jenom můj rychlý exkurz do naší společnosti.

Já bych chtěla konstatovat, že vláda České republiky schválila dne 27. září letošního roku kromě jiného i návrh rozpočtu pro kapitolu 336, kterou je Ministerstvo spravedlnosti, kdy návrh předpokládá celkové příjmy ve výši 3 573 779 437 korun a výdaje v celkové výši 35 761 515 449 korun. Celkové výdaje tohoto rezortu na rok 2024 jsou oproti schválenému rozpočtu na rok 2023 sníženy o 776 100 886 korun, kdy se justiční část na tomto minusu podílí 356 174 629 korunami a vězeňská část rezortu bude nižší o 419 926 257 korun. Nicméně v těch detailech tohoto kapitolního rozpočtu mě zaujalo následující: Kapitálové neboli investiční výdaje pro rok 2024 v justiční části činí 1 164 879 590 korun, v té vězeňské 212 388 503 korun. Běžné, tudíž neinvestiční výdaje v justiční části činí 59 978 937 korun a ve vězeňské části 98 169 korun. Já jenom doufám, že v našich věznicích a vůbec v té vězeňské části nedojde k jakýmkoliv haváriím, a doufám, že tím pádem nebude havarovat i náš rozpočet pro Ministerstvo spravedlnosti. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. S faktickou se přihlásil pan poslanec Mašek. (Poslanec Mašek nemá zájem.) Pan poslanec se přemáčkl, takže poprosím další řádně přihlášenou a tou je paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Já se cítím mírně diskriminovaná, protože se marně ohlížím za sebou a není tady pan ministr Blažek, a myslím si, aspoň tedy doufám, že odněkud na obrazovce sleduje, co budu říkat, protože jinak moje otázky nebudou zodpovězené a to bude možná škoda. Myslím si, že když projednáváme v prvním čtení rozpočet, že by každý, kdo tady má výhrady, dotazy, návrhy, měl mít představitele rezortu, který by mu je vyvrátil. Budiž, já se pokusím být velmi konstruktivní, koneckonců mě znáte, konfrontace mám ráda jedině v případě, kdy už to nejde jinak. Tady stále mám ještě naději, že to jinak půjde, že nakonec buď budete souhlasit s vrácením k přepracování anebo zvednete ruku, milí koaliční poslanci a poslankyně, pro naše pozměňovací návrhy.

A nyní ke kapitole 336 Ministerstvo spravedlnosti. Mluvím o tom proto, že jako bývalá ministryně spravedlnosti mě šokovalo, o kolik je snížený meziroční rozpočet, o kolik jsou snížené výdaje - skoro o 1 776 milionů - v situaci, kdy nejen v našich věznicích, ale i v naší justici už dlouhodobě trvá výrazné podfinancování administrativy, která zajišťuje řádný chod nezávislých soudů, státních zastupitelstev. A když už budeme hovořit o současné neklidné situaci, určitě v dnešním neklidném světě se vůbec asi nebude líbit fakt, že bezpečnost i v naší zemi je ohrožena stálým snižováním rozpočtů jak Ministerstva spravedlnosti, tak Ministerstva vnitra.

Poslechněte si, co jste možná někteří z vás také dostali: "Vy jste to, kdo může zamezit škrtům v rozpočtu Policie a Vězeňské služby ČR a zabránit tak možným dopadům na vnitřní bezpečnost a také možnému zhoršení kvality podpory ozbrojeným sborům." Pak tady uvádí, že "z důvodu nízké konkurenceschopnosti služby příslušníka na trhu práce slouží místo 42 policistů na obvodním oddělení Policie ČR v Benešově pouze 34". Tak abych se jich nezastala, mám tam poslaneckou kancelář. Ve věznici Valdice, kde vykonávají trest pachatelé závažných trestných činů... (Poslanec Benda ukazuje na ministra Blažka, který dorazil a již sedí ve své lavici.) A já jsem moc ráda, děkuji, pane ministře. Předpokládám, že jste čekal na to, abych si povzdechla, a přišel jste. (Ministr Blažek mimo mikrofon: Je to přesně tak.) Děkuji. Tak tam nám chybí, ve věznici Valdice, téměř 80 strážných a tam vykonávají tresty odnětí svobody pachatelé nejzávažnějších zločinů.Tak to už se táži pana ministra spravedlnosti na to, jak chce při rozpočtu, kde mu zmizelo 776 milionů tu bezpečnost zabezpečit? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP