(21.00 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

A tu administrativu, jestli to neslyšel pan ministr, která dlouhodobě je podfinancovaná na soudech, tam si troufnu říci, že tu nezajistí. Zajímalo by mě, jak to dělá třeba teď s tím velmi smutným faktem, že sice se nám podařilo navýšit znalečné na 1 000 korun za hodinu, ale pokud vím, jsou to soudy, které musí platit znalecké posudky, a potýkají se teď s nedostatkem finančních prostředků. To se soudy, až se bude například vypracovávat znalecký posudek na to, jestli zaviněně nebo nezaviněně spadl nějaký most, budou muset ptát koho, když ne znalců? Já si myslím, že v tomto případě jde opravdu o velmi závažné věci s obrovskými dopady jak v oblasti bezpečnosti, tak v oblasti zajištění nezávislé a odborné kompetentní justice, a nedovedu si dost dobře představit jako bývalá ministryně, že rezort spravedlnosti přijde o 776 milionů a takzvaně to nic se současným stavem neudělá.

Vždycky si vzpomínám, jak mi jeden německý kolega právník říkal: "Nepovídej, u vás musí být životní úroveň mnohem vyšší, a vy se pořád srovnáváte s námi. My bychom si vůbec nemohli dovolit na 100 000 obyvatel mít skoro 200 vězňů ve výkonu trestu. U nás je výkon trestu velmi drahý a nákladný. My musíme volit jiné cesty, probační programy, resocializace, podmíněně propouštět po polovině výkonu trestu." Tam jsou dokonce i doživotně odsouzení po 15 letech velmi často propouštěni v případě, že nejsou nebezpeční pro sebe, a hlavně pro okolí. Takže já jsem si tak jako v duchu povzdechla, říkala jsem: tak toho opravdu nepřesvědčím. A když jsem si přečetla potom podrobně zprávu a navštívila mnohé naše věznice, monitorovací zprávu českého helsinského výboru, tak se mi jenom potvrdilo to, co koneckonců vím už delší dobu. V našich věznicích se izoluje, ale nejsou tam dostatečné prostředky na resocializaci, právě na ty výchovné programy. A když se teď podívám a vidím, že se škrtly dotace na resocializační programy pro mladistvé, pro oběti trestných činů, tak opravdu si říkám, kam směřuje naše trestní politika, když v programovém prohlášení vlády, a moje kolegyně a kolegové si velmi dobře pamatují, že jsem na jedné z úvodních schůzí našeho poslaneckého klubu říkala: pokud jde o trestní politiku a její reformu, je to správně zaměřené, jde opravdu o oblast, kterou nebudeme kritizovat, a budeme jenom sledovat, jestli jsou ty kroky, které jsou jak v programovém prohlášení, tak vůbec v programu koalice, naplňovány. Pane ministře, je mi velmi líto, ale stejně jako když se projednával konsolidační balíček, musím konstatovat, naplňovány nejsou. A vy je ani nebudete, i kdybyste sebevíc chtěl, naplňovat je nebudete moci.

Skončím svůj projev - slíbila jsem, že budu do deseti minut - nabídkou spolupráce, jak tady říkala paní poslankyně od vás, myslím, že to byla paní poslankyně Zajíčková, která tady říkala: Pomozte nám. Tak dobře. Minimálně pokud jde o rezort spravedlnosti, nabízím konstruktivní pomoc, nabízím tedy energii opozičních poslanců, kteří se zasadí o to, aby vám byl navýšený rozpočet na rok 2024 - stačí jenom v tom správném okamžiku pro ty správné pozměňovací návrhy zvednout ruku. Pak se nebudeme muset bát ani o naši bezpečnost, ani o to, že nezávislé soudy v České republice nebudou mít koho, kdo by jejich rozhodnutí přepsal. Já vím, že to je trošku dramatické na závěr, ale když jsem viděla tu téměř jednu miliardu škrtů, tak mi nezbývá, než se na vás opravdu obrátit s otázkou: Co vás vedlo k tomu, že jste si nechal těch 776 milionů z rozpočtu vzít? Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, u rezortu obrany dochází v rámci navrhovaného státního rozpočtu na rok 2024 zdaleka k největšímu nárůstu v rámci jednotlivých kapitol. Je potřeba říci, že v meziročním srovnání u rezortu obrany dochází ke skokovému nárůstu, a to o 39,4 miliardy, což představuje nárůst o 35,2 % oproti schválenému rozpočtu na rok 2023. Splnění našeho závazku vůči spojencům NATO tedy bereme vážně, o čemž také vypovídá námi nastartovaná modernizace armády, když jsme po období škrtů v obranném rozpočtu konečně začali masivně investovat do své obranyschopnosti.

Za vlády hnutí ANO však rostly výdaje na obranu kontinuálně tak, aby na tento růst nedoplácely ostatní rezorty, a zároveň tak, aby finanční prostředky vynaložené na obranu byly investovány efektivně a hospodárně. Letos jsme podpořili zákon, který zavazuje vládu vynakládat 2 % hrubého domácího produktu na obranu. Zákon o financování obrany má zajistit stabilitu obranného rozpočtu. Nikdo však tehdy nečekal, že tyto peníze budou navýšeny obraně na úkor ostatních rezortů, kde došlo k nekoncepčním a velmi nebezpečným škrtům.

Chtěl bych říct, že vaší nezodpovědnou rozpočtovou politikou utrpí veřejné zdraví, vzdělání, doprava i vnitřní bezpečnost. Opravdu nemohu podporovat tyto škrty, když vidím, jaké dopady budou mít na občany České republiky. Opravdu nevěřím, že se to nijak bezpečnostních sborů nedotkne. V současné bezpečnostní situaci je třeba zefektivnit boj proti nelegální migraci, posílit kontroly, zajistit techniku a dostatek policistů, kteří budou tyto kontroly provádět. V rámci hlavních středomořských migračních tras byl ve druhém čtvrtletí letošního roku zaznamenán 43% nárůst nelegální migrace do zemí EU a oproti prvnímu čtvrtletí tohoto roku, přičemž v porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 70% nárůst. Při současné geopolitické situaci neočekávám pokles nelegální migrace, spíše naopak, a my se na to musíme připravit. Rozpočtová neodpovědnost se týká celé vlády a bude mít dlouhodobé dopady na životy lidí, firem v České republice. (Hluk v sále.)

Teď tedy k samotnému návrhu rozpočtu kapitoly Ministerstva obrany, který má činit 151 miliard. V návrhu se předpokládá, že podíl výdajů kapitoly na predikovaném HDP dosáhne pro rok 2024 výše 1,9 % a stejný podíl je plánován i na rok 2025 a 2026. (Řečník se odmlčel pro velký hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, pane poslanče, také vnímám tu hladinu hluku, která se tady zvyšuje, takže vás, kolegyně a kolegové, žádám, abyste se ztišili. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji vám, paní předsedkyně. 2% podílu výdajů na obranu na HDP tedy dosáhneme, pokud započteme i výdaje dalších kapitol, které budou alokovány jako výdaje na obranu státu. Do rozpočtu kapitoly Ministerstva obrany budou tedy započítány výdaje na obranu rezortu Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva vnitra, dopravy, Národního bezpečnostního úřadu, Správy státních hmotných rezerv, Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost včetně položky Všeobecné pokladní správy, čímž bude dosaženo 2% podílu HDP. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP