(21.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Pánové Stanjuro a Síkelo, pánové ministři, zařaďte prosím dvojku. Tady nejde, dámy a pánové, jen o netransparentnost a nevěrohodnost plánu veřejných financí, tady jde o cílenou dezorientaci celé ekonomiky. Předložený rozpočet porušuje nepřekročitelné zásady úplnosti, reálnosti a pravdivosti. To je zásadní problém a také červená čára, jejíž překročení by Poslanecká sněmovna neměla tolerovat. V tuto chvíli je tedy jediným myslitelným krokem návrh rozpočtu ministra financí vrátit k přepracování, uložit mu provedení operativní aktualizace fiskálních příjmů na základě objektivně známých skutečností a následně státní rozpočet s příslušným snížením na příjmové straně předložit Poslanecké sněmovně znovu.

Dovolte mi tedy, dámy a pánové, přečíst návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna

I. neschvaluje základní údaje vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, podle sněmovního tisku 549;

II. doporučuje vládě následující změny: příjmy navrhnout ve výši odpovídající aktuální predikci fiskálních příjmů, která bude zahrnovat dopady úsporných opatření v návrhu státního rozpočtu, zejména úspor v oblasti energetiky v kapitole MPO;

III. stanoví, že nejpozdější termín předložení nového návrhu zákona o státním rozpočtu je 30. den od doručení usnesení Poslanecké sněmovny předsedovi vlády."

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, paní předsedkyně, a poprosím, aby tento návrh usnesení byl předán i zpravodaji. (Poslankyně Schillerová: Už byl předán.) Už byl předán, děkuji.

Nyní už nemám evidovanou žádnou přihlášku do rozpravy, končím tedy obecnou rozpravu.

Táži se na závěrečná slova pana ministra (Ano.) - ano, má zájem vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já to mám vlastně ulehčené po vystoupení paní poslankyně Schillerové. Ani urážlivé výrazy, ani zvýšený hlas, nic z toho vám nedává za pravdu. Je to vlastně úplně komické. I kdybyste měla pravdu - pak vysvětlím, proč pravdu nemáte - tak z celkového objemu příjmů rozporujete 7,5 miliardy. Ne, že by to byla malá částka. Je to vymyšlených 7,5 miliardy, ale je to méně než 1 % celkových příjmů.

Jen tak mimochodem, podívejte se, jak vám vycházely vaše rozpočty, o kolik jste se spletla, ať už před covidem, nebo po covidu. Procentuálně to bylo mnohem více. Úplně stejně jste tady hřímala před rokem, a jaká je realita? Jako obvykle jste se spletla ve všem. Není novela státního rozpočtu, nebude deficit 400 miliard, prostě jsme to zvládli. 5,8 % HDP roční deficit v roce 2020, váš výsledek, 5,1 % deficit veřejných financí v roce 2021. My navrhujeme 2,2 %. Každý pochopí, co je lepší. Možná každý ne, protože dneska jsem opakovaně slyšel, že půjčit si za 4,5 % je transparentnější než si půjčit za 4 %. Nevím, jestli je to transparentnější, ale je to mimořádně hloupé půjčovat se za vyšší úrok, než musím, to je fakt jednoduchá úloha. Poslouchám to tady dneska dvě hodiny pořád dokola. Na druhé straně, když nic jiného nemáte jako kritiku, tak to je vlastně dobrá zpráva, ne, o návrhu státního rozpočtu, který předkládá ne ministr financí, ale vláda.

Paní bývalá ministryně nevím, jaké měla zvyky, ale ministr financí nedělá makroekonomické predikce a neříká svým spolupracovníkům, co tam má vyjít. Ale když se podíváte do návrhu státního rozpočtu, který předcházel politickým jednáním, který byl vložen do eKLEPu 31. srpna, jsou tam uvedeny ty dotace na distribuci? Nejsou, žádné překvapení. V květnovém návrhu byly tyto dotace uvedeny v úředním návrhu rozpočtu? Nejsou a paní poslankyně Schillerová říká, že jsem to zatajil, netransparentně jsem to nikomu neřekl. No, každému jsem to jednotlivě neřekl, ale kdo ty návrhy rozpočtu jak z května, tak ze srpna četl, nemůže být překvapený, že vláda nezměnila názor. Mohl by být překvapený, kdyby vláda změnila názor.

Teď k těm dividendám. Nebylo by to hnutí ANO, aby nezměnilo názor o 180 stupňů. Kdo tady loni navrhoval, abychom vyplatili dividendy státních podniků ve výši 100 miliard? Nebyl to nikdo z vládní koalice, ale pan poslanec Andrej Babiš. Když nám radil, co máme dělat, říkal: Tak si tam vezměte mimořádnou dividendu 200 miliard. Tady vlastník, vláda, která určuje vlastnickou politiku, řekla, že si vezme na dividendách ze státních podniků 31 miliard příští rok. Více, než navrhovali úředníci Ministerstva financí, to je pravda, ale vlastnickou politiku nedělají úředníci Ministerstva financí, ale vláda jako celek. Mimochodem, bude to 50 % letošních příjmů z dividend - 50 %, ne 150 %, ale 50 %. Je tam 61,5 miliardy každý den. Každý se může podívat, jak je plněn rozpočet. To je celá kritika, údajně vymyšlených 11,8 miliardy příjmů ze státních podniků, na které má plné právo vláda a které budou představovat 50 % letošních příjmů, takže snížení o polovinu a to je to gigantické navýšení. Nebo já nevím, těch superlativů tady dneska zaznělo tolik, že už nevím, co bylo všechno gigantické. Je to snížení o 50 %, toto navýšení. O 50 % jsme to navýšili - ne, o 50 % je to nižší proti skutečnosti roku 2023.

6 miliard navýšení příjmů není 40 000 Ukrajinců, to asi říká někdo úmyslně. Desetkrát jsme řekli, že to je 20 000 pracovníků z třetích zemí na žádost našich zaměstnavatelů, protože je nedostatek pracovní síly z třetích zemí - 20 000 se předpokládá, že by to mohlo být Ukrajinců, kteří dostali statut dočasného pobytu v jiné členské zemi než v České republice. To jsme propočetli, dostali jsme podklady z Ministerstva práce a sociálních věcí, dali jsme to výboru pro rozpočtové prognózy. Ten to posoudil a řekl, že je to realistické.

Co z toho vyvozuje paní poslankyně Schillerová? Netransparentní. Já to vlastně nechápu, těch 7,5 miliard je prostě vymyšlených. Nevím, kdo vám to napsal, ale nevím, z čeho vycházel, že díky tomu, že nebudeme vyplácet dotace, na daňových příjmech vybereme o 7,5 miliardy méně. No, mně to tak úplně nepřipadá, ale doporučuji to, co loni. Počkejme si na realitu a srovnejme to s těmi, kteří tady vždycky mají černé scénáře, katastrofické předpovědi, superlativy. Kolikrát jsem slyšel za ten rok z úst paní poslankyně Schillerové, že je zoufalá situace, ministr je zoufalý, všichni jsme zoufalí, rozpočet bude 400 miliard. Nebude, a najednou je ticho. Je to jako s tím ruským plynem. Zmrznete. Nezmrzneme. Tak zmrznete příští zimu. Nezmrzneme. Tak možná některou další. Ani tu další nezmrzneme. Mimochodem, velmi komická kritika přišla ze strany paní poslankyně Schillerové, že prý jsme chtěli zatajit dobré hodnocení ratingové agentury pro Českou republiku. My jsme jenom počkali na publikování celé zprávy. Proč bychom zatajovali dobrou zprávu pro český stát, pro Českou republiku a dobré vysvědčení pro českou vládu? Mimo jiné tam se říká v tom hodnocení, že jsme mimořádně dobře zvládli nebezpečí vysoké závislosti na ruském plynu a ruské ropě. Kdo vládl v době, kdy jsme měli 97 % závislosti na ruském plynu? Mezinárodní instituce to ocenily z těch 97 % na 4 % loni a 0 %... Kritika z hnutí ANO je, že vláda to úmyslně zamlčuje. Chápete to? My úmyslně zamlčíme pochvalu vlády! To se pochopit nedá a takhle je to s jedním takzvaně kritickým příběhem k rozpočtu za druhým. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP