(10.30 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Všichni víme v tom kontextu, že pravděpodobně nebude v té plné verzi tak, jak jsme si to představovali, fungovat k 1. 7. 2024, a když, tak nebude odzkoušeného nic a způsobí to chaos. Tak se k tomu postavte prosím jako chlap a řekněte: uděláme ty, ty, ty, ty, ty kroky - prostě pojďme si tedy přiznat, jaká je situace. ,Ale já jsem dokonce slyšela, pane ministře, že to chcete zadat hackathonem. Jestli se tohle stane, kdo za to ponese zodpovědnost, do prkýnka! Vždyť to není prostě jenom nějaká hračka v rukou někoho! Já prosím jenom, takovéhle systémy ne! Pojďme, ať to fakt funguje do budoucna, protože jinak se tady vystavíme - teď myslím celou Poslaneckou sněmovnu - opravdu negativnímu světlu světa od všech stavebníků, kteří na to čekají. Ale také čekají na férovou informaci, co vlastně bude. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

A ještě jenom jednu připomínku. Vy jste říkal, nebo kolega Kolovratník tady, kdo vlastně pořídí tu techniku na stavební úřady? Tak já doufám, že víte, že 7. září 2023 od vaší paní náměstkyně odešel dopis, že si to mají zařídit obce samy a podat si žádosti do Národního plánu obnovy. Takže tedy představa, že teď obce a ještě všichni půjdou s žádostmi do Národního plánu obnovy, každý si to bude soutěžit sám, tak to na mě jdou úplné mrákoty! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné dopoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze a ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy?Jestliže nikdo další se do rozpravy nehlásí, tak rozpravu končím a požádám paní místopředsedkyni o načtení usnesení, o kterém já pak následně dám hlasovat. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Jak už jsem tady vysvětlila, budu dávat nesouhlasné stanovisko, ale prosím: "Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí na interpelaci z 25. 8. 2022." Chci, aby tam zaznělo to datum, protože skutečně dneska jsme v úplně jiné situaci než v srpnu, tak aby bylo jasno, že ta odpověď se dneska už nezakládá na pravdě, takže proto aby tam prosím bylo datum 25. 8. 2022. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní místopředsedkyně, věřte, že bych vám vyšel moc rád vstříc, ale možné je souhlasné, či nesouhlasné stanovisko.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pak mně nezbývá nic jiného - kolegové už se smějí, já se tady snažím obrušovat ty hrany, jak to jde - takže nesouhlas. Poslanecká sněmovna vyjadřuje nesouhlas s odpovědí na interpelaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji.

Eviduji žádost o odhlášení, já vás tedy nejprve všechny odhlásím a požádám, abyste se opět přihlásili kartami.

 

Pro pořádek zopakuji, o čem budeme hlasovat: je to interpelace poslankyně Kláry Dostálové na ministra Ivana Bartoše. Po proběhlé rozpravě je zde navrženo hlasovat o nesouhlasném stanovisku.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro nesouhlasné stanovisko? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 89, přihlášeno je 96 poslankyň a poslanců, pro 46, proti 42. Toto usnesení bylo zamítnuto a já vám děkuji.

 

(Poslankyně Schillerová avizuje kontrolu hlasování.) Požádám vás, kolegyně, kolegové, o strpení ještě. (Opětovné avízo.) Já vím. Říkám, požádám vás o strpení, protože probíhá kontrola hlasování. Vypadá to, že bude vznesena námitka. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem hlasovala pro, ale bohužel tam mám "zdržela jsem se". Nezpochybňuji hlasování... Zpochybňuji! Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zpochybňujete hlasování, o čemž tedy já dá nejprve hlasovat, a poté případně zopakujeme hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zpochybnění hlasování? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 90, přihlášeno je 98 poslankyň a poslanců, pro 97. Tato námitka byla přijata.

 

A já tedy ještě jednou zopakuji, budeme hlasovat o tom stejném, ale pro pořádek, budeme hlasovat ohledně odpovědi ministra Ivana Bartoše na interpelaci poslankyně Kláry Dostálové s tím, že ona navrhuje nesouhlasné stanovisko.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro nesouhlasné stanovisko? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 91, přihlášeno je 104 poslankyň a poslanců, pro 51, proti 48. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, za možnost vystoupit. Tak si to shrňme. Tady moje ctěná kolegyně místopředsedkyně Sněmovny, stínová ministryně a bývalá ministryně pro místní rozvoj, chtěla férovou debatu o digitalizaci stavebního řízení. Co jsme se dozvěděli od pana ministra? Nic, absolutně nic, a vy to nic jste ještě tady posvětili. Takže jde vám o lidi? Jde vám o stavebníky? Nejde! Jde vám jenom o politiku! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prošel jsem si podklady a konstatuji, že pro dnešní den jsme ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců.

A nyní řeknu, jak budeme dál postupovat. Přerušuji nyní 78. schůzi Poslanecké sněmovny do 14.30 hodin a současně připomínám, že v 11 hodin bude zahájena 80. schůze Poslanecké sněmovny. Zatím vám, kolegyně a kolegové, děkuji.

(Po chvíli.) Ještě pro pořádek říkám jednu informaci, a to je to, že v 11 hodin proběhne losování pořadí ústních interpelací na odpolední blok. Děkuji.

 

(Schůze přerušena v 10.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP