(Schůze pokračovala ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji odpolední jednání 78. schůze.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve všechny odhlásím a požádám, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na této schůzi, případně na schůzi 80.

Doplním omluvy z jednání. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Dvořák od 14.30 hodin z rodinných důvodů, paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová od 14.30 hodin z rodinných důvodů, Iveta Štefanová z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Antonín Tesařík od 17 hodin z pracovních důvodů a z členů vlády Martin Dvořák od 16 hodin z pracovních důvodů a Vít Rakušan od 14.30 do 14.30 hodin z pracovních důvodů.

Nyní se budeme věnovat bodu 142, což jsou ústní interpelace. Otevírám tedy tento bod

 

142.
Ústní interpelace

Ústní interpelace jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatele vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, poté na ostatní členy vlády. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice. Upozorňuji interpelující poslance i interpelované členy vlády, že ihned po ukončení interpelací na omluveného předsedu vlády budou následovat interpelace na členy vlády.

Nyní dávám slovo panu poslanci Radku Kotenovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl svou ústní interpelaci. Ještě upozorňuji, poté se připraví paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vážený nepřítomný pane premiére, jak jsme tady včera projednávali rozpočet se schodkem 252 miliard, já jsem mimo jiné zachytil informaci, že jste byl na obědě s panem prezidentem, a také jsem zachytil, že jste přislíbili Ukrajině nebo ukrajinskému prezidentovi Zelenskému na podporu Ukrajiny 15 miliard. V kapitolním sešitu Ministerstva financí jsem tuto částku nikde nezachytil, a proto se vás touto cestou ptám, kterému ministerstvu o tu částku zkrátíte plnění do kapitoly toho ministerstva, nebo zda tato částka se nachází v takzvané veřejné pokladní správě, to je taková pokladna, kde si vláda může brát peníze, aniž by občané věděli, na co se použijí nebo na co je vláda použije, nebo zda to budete řešit nějakým úvěrem České republiky u zahraničních bank, abyste tuto další pomoc Ukrajině mohli poskytnout.

Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc, a to na vyúčtování pomoci Ukrajině z minulého období, tedy od února 2022 do současnosti. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Předseda vlády je omluven, jak již bylo řečeno. Odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní by měla následovat interpelace paní poslankyně Adámkové, kterou však stále nevidím. Přikročíme tedy k další interpelaci, a sice pana poslance Tomáše Helebranta. Připraví se následně pan poslanec Jan Síla. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený nepřítomný pane předsedo vlády, v pondělí 9. října 2023 během dopoledne jste na svých sociálních sítích zveřejnil projev u příležitosti uplynutí dvou let od posledních parlamentních voleb v roce 2021. Tento projev jste započal sdělením, že - cituji: "Dnes jsou to dva roky, co se demokratickým stranám podařilo ve volbách porazit populisty, extremisty a komunisty." Dále jste také uvedl, že to nebyly snadné dva roky, protože jste museli čelit mimo jiné dezinformacím, které měly cíleně radikalizovat části naší společnosti.

Pominu-li fakt, že podobný projev zněl jako z dob nedávno minulých, kdy se hledal třídní nepřítel, kterým se strašilo, chtěl bych vás na tomto místě konfrontovat s prvním citovaným výrokem, a to tím, že demokratickým stranám se podařilo porazit populisty a extremisty. Vážený pane nepřítomný předsedo vlády, chci vás požádat, abyste nám tedy sdělil, které politické strany kandidující v naší demokratické zemi v demokratických volbách jsou nedemokratické, pokud za demokratické považujete jen ty, které vyhrály volby, jak uvádíte, což jsou strany z pětikoalice. Také vás prosím o to, abyste nám vysvětlil, zdali tedy považovat volby v České republice za demokratické, pokud v nich podle vás kandidují nedemokratické strany.

Domnívám se, že všechny kandidující politické strany a hnutí jsou demokratické a splnily veškeré požadavky našeho právního řádu pro to, aby se mohly zúčastnit parlamentních voleb, a vy se těmito opakovanými výroky dopouštíte - omlouvám se za to slovo - dezinformace a také záměrně manipulujete s vědomím občanů. Pokud neprokážete, že zde jsou nějaké nedemokratické strany, jak uvádíte, byla by namístě vaše omluva za tato nevhodná a stresující vyjádření. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět v souladu s jednacím řádem omluvený předseda vlády odpoví do 30 dnů písemně. Nyní pan poslanec Jan Síla, připraví se posléze pan poslanec Zdeněk Kettner.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené dámy a pánové, já bych chtěl interpelovat předsedu vlády, který není přítomen. Jde o zdravotnictví a dostupnost zdravotní péče pro české občany.

Novela zákoníku práce zavedla další dohodnutou přesčasovou práci na 832 hodin a u záchranářů na 1 000 hodin. Nejen mladí lékaři jsou pochopitelně rozezleni a již 6 000 lékařů vypovědělo dohody o další přesčasové práci. Výsledkem bude chybění pokrytí asi 25 000 pohotovostních služeb jen za prosinec tohoto roku. Ministr Válek slibuje novelu novely zákoníku práce, ale jde jen o pouhé vytloukání klínu klínem. Příčina protestů přepracovaných lékařů je hlavně v jejich nedostatku.

Po nástupu vaší vlády byla odebrána ze zdravotního systému spousta peněz, ať už snížením plateb za státní pojištěnce, tak i nižšími částkami do kapitoly zdravotnictví státního rozpočtu jak v roce 2022, 2023, tak se to chystá i v roce 2024. Většina nemocnic nedostatek zdravotníků řešila řetězením dohod o pracovní činnosti. Změna zákoníku práce nastavila také povinnost zaměstnavatele platit za přesčasové hodiny příplatky, na které původně dohodáři neměli právo, a proto byly dohody řetězeny tak, aby nemusely jejich odměny spadat do limitu pojistných odvodů. Výsledkem novely je sice zlepšení pro lékaře, což je dobře, ale na druhé straně zvýšené náklady nemocnic, na které nemají z úhradové vyhlášky vyčleněné prostředky. To znamená, že managementy nemocnic budou muset omezit poskytování zdravotní péče.

Moje otázka zní, jak budete tento problém řešit, protože tím se předběžně zvýší v krajských nemocnicích náklady na mzdy asi o 3 %. Současná úhradová vyhláška navyšuje nemocnicím příjmy o 6 %. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Opět v souladu s jednacím řádem bude odpovězeno do 30 dnů písemně. S další interpelací vystoupí pan poslanec Zdeněk Kettner, připraví se pan poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji. Pane nepřítomný premiére, předháníte se v oznamování, s kým vším jsme ve válce, ve vyhlašování různých embarg. Došlo k napadení křesťanské demokratické Arménie muslimským Ázerbájdžánem za podpory muslimského Turecka. Jsme svědky na sociálních sítích devastace nejstarších křesťanských památek na světě, jejich znesvěcování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP