(15.10 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Jen podotknu, že 24hodinové služby nebyly nikdy v České republice legislativně explicitně povoleny, ale novelou zákoníku práce jsme je dokonce výslovně znemožnili. Tak mě by zajímalo, co tedy v Bruselu skutečně vyjednáváte, protože média a Sekce mladých lékařů tvrdí něco jiného a vy s panem premiérem také. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr zřejmě bude reagovat, je připraven.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Děkuji za ten dotaz. I když takhle - vyjednáváme - je eufemismus, vyjednává Ministerstvo práce a sociálních věcí a řekněme jeho odborníci. Nicméně vy víte, jak probíhaly ten rok debaty a jak jsme se tady snažili dopídit, tak já to zkusím shrnout tak, abych to co nejpřesněji formuloval, a teď já nejsem expert na tuto problematiku.

Objevují se mediální informace o tom, jak vlastně vyjednáváme výjimku nebo co vlastně vyjednáváme, ale ono se to vyjednávalo i v předchozích vládách. Předesílám, že jde tedy o záležitost Ministerstva práce a sociálních věcí, ne zdravotnictví, ale to není podstatné. Existuje směrnice Evropské unie, respektive směrnice Evropského parlamentu a Rady číslo 2003, tedy z roku 2003/88, o některých aspektech úpravy pracovní doby. Směrnice obsahuje článek, který je pro tuto diskusi klíčový. Je to článek číslo 3 a týká se denního odpočinku. Ten článek říká: "Členské státy přijmou nezbytná opatření, aby každý pracovník měl nárok na minimální denní odpočinek po dobu 11 po sobě jdoucích hodin během 24 hodin." To znamená, každý zaměstnanec musí mít nárok na 11 po sobě jdoucích hodin odpočinku během 24 hodin, to je citace toho článku. Směrnice dále připouští z tohoto článku odchylky, například pro zdravotníky při práci ve zdravotnických zařízeních. Tyto odchylky mohou být stanoveny v právních předpisech členského státu, tedy v našem zákoníku práce. A my nevyjednáváme výjimku jako takovou, ale tu odchylku od směrnice, kterou za určitých podmínek ta směrnice připouští. MPSV s Evropskou komisí vyjednalo, jak může vypadat daná odchylka v našem zákoníku práce, aby byla v souladu se směrnicí Komise. Toto MPSV vyjednalo.

Finální vyjednání vypadá tak, že ta odchylka může být, že zdravotník může pobývat na pracovišti 24 hodin po sobě jdoucích, a až po nich nastane přestávka, ale ne déle než 24 hodin. A těch 24 hodin, vždycky se bavíme o jednom konkrétním zaměstnavateli, a těch 24 hodin se může skládat ze směny a z přesčasů. Ten problém spočívá v tom, že směna je něco, co se plánuje, kdežto přesčas se plánovat nesmí. Takto je ta směrnice nastavena, takto je to od roku 2003 v té směrnici. A po těchto 24 hodinách musí být ale den odpočinku. To znamená, pokud je 24 hodin v práci ten zdravotník, pak následujících 24 hodin musí mít odpočinek, s tím ale, a teď detail by zase lépe vysvětlili experti z Ministerstva práce a sociálních věcí, že pokud je to 24 hodin například v sobotu, tak ten den odpočinku musí být nejenom neděle, ale i pondělí, protože ještě musíme zohlednit, že je to sedm po sobě jdoucích dnů, kde ta směrnice říká, kolik z těch sedmi po sobě jdoucích dnů musí být volných a odpočinek. Už vidím pohledy, tak se omlouvám, ale prostě tak to je.

MPSV po diskusi s mladými lékaři připravovalo paragrafové znění, kdy teď v této chvíli probíhá diskuse na půdě Ministerstva práce a sociálních věcí, dnes v tomto duchu, jak jsem řekl, a opravdu o to velmi prosím, pokud vás zajímá detail, pojďme udělat tedy řekněme nějaký - já nevím - kulatý stůl, cokoliv, kde budou právníci obou dvou třeba rezortů, a jasně se vysvětlí poslancům, co o to mají zájem, a odpoví se ty jednotlivé otázky. Ale v současné době 24 hodin po sobě jdoucích může být zdravotník v práci. Pokud to pak schválíme, tak se to dostane do zákoníku práce. Tahle odchylka je vyjednána. Z toho může být nějaká částka směna, ta se dá plánovat, nějaká částka přesčas, ten se plánovat nedá.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně má ještě zájem o doplňující dotaz.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za ty informace. Možná by stálo za to udělat spíš společný výbor jak sociální, tak zdravotní, ale to je mimo samozřejmě interpelace. Mě by zajímalo, jestli stihnete do konce roku tu novelu zákoníku práce předložit, abychom ji schválili, protože jak víte, asi k lékařům se přidají zdravotní sestry a další zdravotníci, a já se obávám, pokud už nyní dalo z přesčasů výpověď 6 000 lékařů, že by to mohlo samozřejmě ohrozit zdravotní péči v České republice.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já bych tu druhou část oddělil. Tam samozřejmě záleží také na jednotlivých typech zdravotnických zařízení, záleží na tom, jak mají nastaven provoz, jestli tedy je všechno postaveno na přesčasech, nebo naopak mají směnný provoz. Dal bych příklad: plzeňská fakultní nemocnice, olomoucká fakultní z přímo řízených. Asi bychom se pouštěli do detailů.

S tím návrhem - samozřejmě společné jednání zdravotního výboru - s tím souhlasím.

A kdy se vše dostane? V této chvíli, v této době, v tomto čase probíhá na MPSV jednání všech těch, kterých se to týká, plus zástupců obou rezortů, kde se ladí znění toho textu, který, pokud ho dneska v paragrafovém znění schválí všichni, by zítra mohl být tedy doručen do Poslanecké sněmovny tak, aby byl co nejrychleji projednán. Ale znovu opakuji, pořád je tam ta limitace nejvíce 24 hodin po sobě jdoucích na pracovišti, pak musí být celý následující den volno. Těch 24 hodin se skládá ze směny a přesčasů, ale jenom směna se dá plánovat, přesčas se nedá plánovat, a je-li to sobota, pak musí být volno i v pondělí, ano? Prostě tak to je, tečka.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále bych chtěl poprosit pana poslance Janulíka, který by měl interpelovat pana ministra Lipavského - nevidím ho zde. To je škoda, protože zde máme pana ministra. Jdeme k dalšímu, nedá se nic dělat.

Tak bych chtěl poprosit paní poslankyni Adámkovou, která bude interpelovat pana ministra Beka. Máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení páni ministři, za prvé musím ocenit vaši odvahu, protože i statečných bylo sedm, vy jste tu jenom tři, takže za to děkujeme, že jste přišli, a můžeme si tedy povídat.

Já mám tady dotaz na pana ministra Beka, který mi opakovaně píší naši občané, předpokládám, že vám samozřejmě také, a to se týče zabezpečení kvality vzdělávání v České republice s ohledem na základní a střední školství. Úplně nerozumím - a chápu i ty dotazy občanů - některým článkům, které se objevují v dostupných médiích, protože není to tak dlouho, kdy jsme tady slyšeli, jak je učitelů na základních školách nedostatek, a víte, že jsme tam víceméně liberalizovali prostředí, kdy může odborník učit, aniž by splňoval pedagogické vzdělání. Teď jsme slyšeli, že učitelů je mnoho, že tedy nemáme žádný problém. Já tomu trošku nerozumím, nerozumí tomu naši občané a chtějí vysvětlení, takže doufám, že jej dostaneme. A pak velmi znepokojilo pracovníky ve školství opět sdělení v médiích o tom, že bude potřeba propustit několik tisíc nepedagogických pracovníků. Moje otázka tedy zní, jaký tady máme analyzující materiál, z jaké analýzy tato čísla pramení, kolik je to pro jednotlivé regiony eventuálně. Chápu, že ne jednotlivé školy, tomu, pane ministře, rozumím, že asi nemůžete mít tabulku s jednotlivými školami, ale pro regiony. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP