(16.50 hodin)
(pokračuje Mikuláš Bek)

Rozumím tomu, že část například odborných asistentů na některých univerzitách je rozhořčená, ale průměrná mzda podle mě svědčí - kterou jsem citoval - o tom, že problém není na úrovni celku, problém je v mechanismech rozdělování uvnitř, je do jisté míry i v nastavení podmínek různých grantových schémat. Ale na druhé straně jsou fakulty, které si vedou prostě mnohem lépe - a mnohem hůř.

Teď, co s tím? Já jsem včera měl čtyřhodinové jednání s předsednictvem České konference rektorů, kde jsme navázali už na jednání, která probíhají na pracovní úrovni. My jsme připraveni v rozpočtu vysokých škol nastavit motivační mechanismus, který by měl motivovat univerzity k tomu, a budou, aby snižovaly rozpětí mezi fakultami, pokud jsou některé z nich dole. Jsme na to připraveni vyčlenit i dodatečné prostředky, aby se mohly té nové metodice univerzity přizpůsobit. Myslím si, že tam jsme blízko ke shodě.

A teď k argumentu, který zaznívá i ze strany těch rozhořčených - to je argument, že dáváme v poměru k HDP dlouho, posledních deset let, málo z hlediska HDP. To je pravda empiricky. Poslední data máme za rok 2021, protože mezinárodní statistiky mají bohužel velké zpoždění. Jenom se zapomíná na to, že ty terciární systémy mají různou velikost. Jsou země, kde vstupuje na vysoké školy 70, 80 i více procent kohorty maturantů, Česká republika je někde na 50 %. (Předsedající: Čas!) A tam je dobře vidět (Předsedající: Čas, prosím!), když to přepočtete na hlavu, že vydáváme (Předsedající: Pane ministře, bude možnost reagovat.) na jedno studium průměrnou částku v Evropské unii, větší než Německo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře. Když tak by to bylo možné skrze doplňující dotaz.

Dobře, přistoupíme k další interpelaci. Co se týče pořadí, nyní tedy vystoupí pan poslanec Patrik Nacher a poté se připraví pan poslanec Hubert Lang. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já i přesto, že pan ministr tady není, toho využiji, protože se ukázalo, že ty interpelace mají nějaký pozitivní efekt. Já je využívám k tomu, abych připomněl ministrům některé věci a sliby, které jsme si tady řekli. Minule díky tomu jsme rozhýbali milostivý podzim s ministrem zdravotnictví a já díky té interpelaci jsem se dozvěděl, kde to zahnízdilo.

A teď vlastně budu dělat úplně totéž. Jedná se, jak název Kompetence ČTÚ ve vztahu k pozměňovacímu návrhu PN - to není Patrik Nacher, to je pozměňovací návrh. O co jde? Jde o novelu zákona o elektronických komunikacích a o to, co jsme se dohodli a MPO přislíbilo, že připraví takový komplexnější návrh, který vyústí v to, aby všechny služby, které spotřebitel vidí na faktuře, to jsou služby třetích stran, aby to řešil ČTÚ, aby ty spory z toho řešil ČTÚ. Dneska praxe je taková, že některé věci ve vyúčtování řeší ČTÚ a u některých se musíte obrátit na soud, u některých dokonce na Čoiku. To znamená, naše snaha je, aby vlastně tam, kde to jenom trochu jde, aby ty všechny spory řešil Český telekomunikační úřad, a k tomu je potřeba změnit tento zákon.

Takže já jsem se chtěl zeptat pana ministra, v jaké fázi je ta novela a ten příslib, že do Poslanecké sněmovny obratem pošle tuhle změnu, která má zapříčinit, že všechny ty věci, které vy vidíte ve fakturách od mobilního operátora, bude řešit ČTÚ. Já si rád počkám na písemnou odpověď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a ano, písemná odpověď přijde v souladu s jednacím řádem do 30 dnů, neboť pan ministr je řádně omluven.

A nyní vystoupí pan poslanec Hubert Lang se svou interpelací, připraví se poté pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Tak, pane ministře, tentokrát si myslím, že to je čistě politická věc. Já jsem vás interpeloval ve věci občanských zaměstnanců Policie České republiky nebo obecně občanských zaměstnanců bezpečnostních sborů. Moje otázka je, konkrétně tedy k policii, protože jste ministr vnitra: přesuny občanských zaměstnanců policie do Policie České republiky. Zajímá mě, jak to budou absolvovat ti občanští zaměstnanci, kteří přejdou, protože jako policista musíte absolvovat základní odbornou přípravu, ta je dvanáctiměsíční a není distančně. Bude to tedy formou distančních nějakých kurzů? Pakliže to nebudou distanční kurzy, tak jakým způsobem? Protože vlastně ten člověk na ten útvar nastoupí a okamžitě odejde do policejní školy.

A chtěl jsem se zeptat v té souvislosti, když jsme dostali návrh státního rozpočtu, tak my tam hovoříme o tom, že máme určitý počet občanských zaměstnanců, je to 9 143 tabulkových míst, vy tam říkáte, že budete snižovat o 362 míst a úspora pro státní rozpočet, poslouchejte občané, je 74 657 000 korun. Ostraha státní hranice československé v loňském období, kdy to bylo nějaké to období, které jsme museli zavést, stála víc jak 300 milionů korun a do toho 1. listopadu teď jsme se dozvěděli od vás, že vlastně ostraha těch našich hranic, a to všechno souvisí s tím, jak jsem říkal předtím, s tou liniovou službou, protože tam jezdí policisté více na přesčasy z těch jiných služeb, bude stát 53 milionů korun. Takže my tady za celý rok ušetříme ze státního rozpočtu 74 milionů korun a jenom do 1. 11. investujeme 53 milionů korun, které vlastně potom skončí. Když to opatření skončí, tak ty peníze se zaplatí a jsou pryč. My si destruujeme vlastně takový ten pomocný personál v policii vlastně za 74 milionů.

Stojí vám to za to, pane ministře? Nemohl jste více zabojovat jako první místopředseda této vlády o těch 74 milionů korun, což vlastně jsou drobné, jak to říká často pan Stanjura, že to je pod rozlišovací schopnost bilionového rozpočtu? To je moje otázka, pak ještě položím doplňující. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní je prostor pro pana ministra vnitra Víta Rakušana. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, znovu, tady zaznívaly včera věty - neříkám teď, že od vás, prosím, komentuji celé dění v Poslanecké sněmovně: vy berete občanské zaměstnance, takhle je vezmete a přesunete je do služebního poměru. To prostě opravdu není pravda. Pokud se zaměříme na to, jaký ten počet je, bude se ho účastnit cirka jedna pětina, jedna pětina z celkového počtu 750 rušených míst. To opravdu neznamená, že vezmeme všechny ty, kteří byli jako občanští zaměstnanci, a stanou se z nich policisté v uniformách s průkazkou, odznakem a podobně. Prostě to tak není. Ale zároveň všechny bezpečnostní sbory nabízejí svým nejlepším zaměstnancům, kvalitním zaměstnancům, možnost nástupu do služebního poměru, A vy sám víte, že k tomu nedochází jenom teď v souvislosti s rušením míst občanských zaměstnanců, ale docházelo k tomu a je to i statisticky doložitelné ve sborech, kdy byl i stávající počet občanských zaměstnanců, to znamená, že si i mezi občanskými zaměstnanci vytipovávali policisté, jejich nadřízení, kvalitní policisty, kteří případně potom přešli do poměru služebního. Ale znovu - je to jedna pětina z celkového počtu asi 750 rušených nebo krácených pracovních úvazků.

Odpověď konkrétní: zájemci, kteří splní podmínky přijímacího řízení a jsou přijati do služebního poměru, musí pro splnění kvalifikačního předpokladu absolvovat základní odbornou přípravu, tak zvanou zopku. S ohledem na budoucí zařazení policisty je možné využít několik typů takové základní odborné přípravy s hlavním rozdělením pro přímý nebo nepřímý výkon. U policistů v přímém výkonu je od 1. 12. 2023 připraven a realizován vzdělávací program, který probíhá prezenční formou v délce osmi měsíců. Nástup nových policistů do základní odborné přípravy probíhá v pravidelných intervalech vždy v nástupních měsících březen, červen, září a prosinec každého roku. Ta vzdělávací zařízení znáte: Praha, Brno, Holešov, Jihlava. U policistů v nepřímém výkonu je realizován vzdělávací program základní odborné přípravy příslušníků Policie České republiky společné minimum bez specifikace v délce čtyř týdnů, to znamená 130 vyučovacích hodin. Ten je možné absolvovat i v kombinované formě za využití policejního e-learningového vzdělávacího systému. Obě tyto formy jsou policií standardně využívány a v tomto vzdělávacím programu lze v jedné třídě proškolit najednou až 50 nových policistů. Souběžně je možné otevřít i několik tříd najednou. Takže se tady nabízí i tato alternativní forma přípravy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP