(17.00 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Samozřejmě, pokud ten člověk - a on se rozhodl dobrovolně - chce přejít do služebního poměru, tak přece počítá s tím, že tímto procesem musí projít. To je přece jeho dobrovolné svobodné rozhodnutí, jestli chce do služebního poměru, nebo nikoliv. Pokud je to člověk, který se v policejním prostředí, byť na místě občanského zaměstnance, pohyboval, tak ho jistě nepřekvapí, že toto je podmínka. Samozřejmě že ten člověk - a není to nějaký automatický transport lidí z úřednické pozice, z občanského zaměstnance do člověka ve služebním poměru - musí projít všemi testy své způsobilosti k výkonu práce policisty. To znamená, logicky nejenom odbornou přípravou, ale i psychologickými a fyzickými testy, a stane se z něj prostě úplně normální policista, který splní podmínky, které jsou pro vstup do této náročné profese dány.

Vaše otázka: no, úsporná opatření se týkala všech a my jsme k tomu přistupovali tím způsobem, abychom nemuseli sahat především na místa lidí ve služebním poměru - to znamená policistů a hasičů v uniformách. Tak jsme nastavili i systém práce, aby byl pro policii výhodný, aby policie byla životaschopná a chránila naše bezpečí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec se svým doplněním, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane ministře. Já s vámi prostě nemohu souhlasit, mě jste prostě neuspokojil, ale to je věcí opravdu další diskuse, ne tady těch interpelací. Chtěl bych říci, že vždycky v policii to byl spíše policista - jednosměrně občanský zaměstnanec, vysloužilý policista tam nastupoval, nikdy jsem nezažil, že by to bylo obráceně. Víte proč? Protože v době minulé, i jiných pravicových vlád, to vesměs bylo atraktivní zaměstnání pro policisty. My jsme se teď dostali do stavu tím, že vlastně nenavyšujeme platy, ani v příštím roce jste je nevybojoval, přestože jste sliboval, že se dostaneme na 120 % nějakého průměru hrubé domácí mzdy ve společnosti, kde se to zastavuje, takže tam prostě nikdo nechce k té policii, a musíme si říci jasně, proč třeba chtějí mladí lidé k armádě více než k policii. Takže mě tohleto neuspokojilo a takovýmto způsobem to prostě opravdu nefungovalo. Vždycky ten policista šel spíše dělat občanského zaměstnance. To, že občanský zaměstnanec jde dělat policistu... Jasně jste mi tady řekl, že když půjde do přímého výkonu služby, musí absolvovat tu klasickou zopku, byla 12, teď je 8 (měsíců). Nevím úplně přesně, už jsem trošku delší dobu pryč. Samozřejmě, ten nepřímý výkon je tam také možný, ale prostě je to politická věc. Nevybojoval jste peníze pro policisty. 74 miliony korun vám za to prostě... (Předsedající: Pane poslanče, prosím...)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, prosím, musím měřit všem stejně. Děkuji.

Nyní možnost doplňující reakce pro pana ministra, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Určitě reagovat budu. Pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, tady se ale dopouštíte jednoho trochu nefér argumentu. Podívejte se, tam nebyl žádný rozdíl za vaší vlády a teď. Vím, přijde argument, nebylo to hnutí ANO, ale náš koaliční partner, byť jste taky chvilku... (Poslanec Lang reaguje, že se jednalo o ČSSD.) Ano, tak dobře, nás tady také oslovujete jako vládu, jako celek, jako ty, kteří jsou zodpovědní za správu té země. To jste vy byli taky a měli jste premiéra. Tenhle argument už tady opravdu nehodlám poslouchat. Ale pokud se podíváte, za vaší vlády se výrazně lépe dařila náborovost u hasičů než u policistů. U hasičů jsme naplnili všechna tabulková místa, a to - poprvé mimochodem v historii - v loňském roce. Tak si prostě přiznejme - a vy jako bývalý policista byste to měl říkat jako první - že je to přece i tím, co ta profese obnáší. Obě dvě jsou nebezpečné, v obou dvou přísaháte na to, že položíte svůj život za druhé, to je společné, v obou dvou těch profesích to reálně hrozí a bohužel se to i stává. Ale prostě přece jenom policie je vždycky vnímána trochu jako represivní složka a má to v sobě ten rozměr, že kromě toho, že chráníte bezpečí, vstupujete i do nějaké mnohem negativnější konfrontace s občany, než je to například v případě hasičské nebo i vojenské profese.

Neříkejte věc, která prostě není pravdivá. Nábory se nám ve srovnání s loňským rokem daří, naopak máme nárůst policistů v absolutních číslech 235. Už jsem to tady uváděl. Co já říkám - a říkám to znovu: policisté budou mít stejné platy jako v letošním roce a já doufám, že nárůst v roce 2025 tady bude. V letošním roce dostali policisté a hasiči tak, jak jsme slíbili, přidáno na tarifech 10 %.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času.

Pokračujeme k další interpelaci pana poslance Vladimíra Zlínského. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, já bych se chtěl dotknout problematiky, kterou považuji za nesmírně závažnou a dynamicky se rozvíjející, bohužel negativně. Na toto téma jsem pořádal na půdě Parlamentu i seminář, jmenoval se Psychopatologie mládeže.

Zajímavé je, že po tom semináři jsem trošku rozvlnil vodu veřejného mínění a začaly se objevovat v masmédiích hlavního proudu mnohé články, které zmiňují tuto problematiku. Jeden z těch článků - mám pocit, že to bylo na iDNES - zmínil, že 40 % žáků devátých tříd trpí středně těžkou nebo těžkou poruchou, depresí a úzkostí. Dále v dnešním tisku jsem si našel další důležitou informaci, že 33 států Spojených států amerických podalo na společnost Meta, což je mateřská společnost Facebooku a Instagramu, žalobu z důvodu vzniku závislostí u dětí a mladistvých na digitálních technologiích za účelem jejich zisku. Je to pravděpodobně odpověď na otázku, proč se u našich dětí objevují tyto - já už to řeknu na rovinu - psychiatrické problémy.

Chtěl bych se vás zeptat jako zástupce Ministerstva zdravotnictví - ono se to samozřejmě netýká jenom Ministerstva zdravotnictví, týká se to i školství a dalších oblastí - jaká budou opatření vlády a Ministerstva zdravotnictví v této záležitosti, to znamená, jestli se tím míní vláda a Ministerstvo zdravotnictví nějak zabývat, anebo tuto záležitost považuje za nehodnou jejich zájmu. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní má slovo pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Opět souhlasím, máte naprostou pravdu. Tady je potřeba si říct, že my pokračujeme v reformě psychiatrické péče, která byla dobře nastartována, ale měla samozřejmě některá úskalí. Jedno z nich bylo vlastně - a tady není viník - že si na počátku reformy ne úplně všichni uvědomili, že na konci bude potřeba podstatně více lékařů a že ti lékaři se musí paralelně s reformou vychovávat.

Druhý problém byl, že se nám objevila nová vlna pacientů, především adolescentních pacientů, s různými psychickými problémy po covidu, způsobenými nejenom tím onemocněním, ale způsobenými izolací a řadou dalších věcí tím, že vlastně byli vytrženi z toho standardního života, zavřené školy, všechno tohle, a třetí vlna se pak objevila v souvislosti s válečnými konflikty, které jsou na Ukrajině.

Počet dětí a adolescentů ošetřených psychiatry pro děti a dorost a psychiatry pro dospělé postupně narůstá. V roce 2022 bylo ošetřeno 63 000 akutních hospitalizací, bylo ukončeno 31 000 a počet ukončených dlouhodobých hospitalizací byl 540. Z toho je vidět, že především akutní problematika je naprosto dramatická, což je téměř stejný počet jako v roce 2021. Na webu ÚZISu teď vydáváme naprosto přesné a podrobné statistiky.

Počet dětských a dorostových psychiatrů se zvyšuje jenom mírně. Vypsali jsme dotační titul a v příštím roce ho výrazně posílíme na rezidenční místa u dětských psychiatrů. Ale tady bych chtěl říct jedno "ale", a opravdu ten prostor bohužel není dostatečně dlouhý, abych to mohl podrobně rozebrat. To "ale" spočívá v tom, že jsme vlastně zaspali ve výchově dětských psychiatrů dlouhodobě v České republice, takže jich máme tuším 158 a z nich část je seniorního věku, takže je obtížné někdy školit. Proto jsem požádal výbor psychiatrické společnosti, pozval jsem si ho na ministerstvo. Pana profesora Kašpárka jsem požádal, ať výbor zváží, zda neudělat jakousi skupinu, která nemusí být s atestací z dětské psychiatrie, která se zaměří na adolescenty. Vy jste to velmi dobře definoval, ten problém jsou děti, mladí lidé od 14 řekněme do 18 let. V časnějším věku jde pravděpodobně o holčičky, o něco později chlapce, a u nich pak můžeme budovat trošku jiným způsobem i lůžka, nepotřebují stejný systém jako řekněme malé děti staré jeden, dva, tři roky. Tím pádem jsem požádal, jestli bychom nemohli i v rámci teď těch dotačních titulů, které jsme spustili, zvlášť definovat lůžka pro dorostence, byť ten obor už dneska neexistuje. To se shledalo s pozitivním ohlasem ve výboru psychiatrické společnosti a teď výbor chystá i nějakou metodiku a standardy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP