(17.10 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Současně jsme řekli, že posílíme kurzy pro lékaře, kteří mají zájem se věnovat psychologii, a to se také povedlo, kurzy jsou spuštěny a prostupnost je tam vysoká. Konečně je potřeba poděkovat šéfovi Asociace klinických psychologů, panu magistrovi, který vlastně poprvé dal dohromady všechny obory, které se zabývají psychoterapií, přitom mají různé vzdělání, dal je dohromady a vytvořil společné stanovisko s tím, že teď leží na Ministerstvu práce, MPO, požadavek na chráněnou profesi psychoterapeut, kde by mohli vstupovat různě kvalifikovaní odborníci, ale pod jasným tím...

Samozřejmě jsme udělali ještě jeden krok. Hned, jak jsem nastoupil, jsem zrušil to, že měla být zrušena psychiatrická léčebna v Opařanech. To by byl velký problém a psychiatrická léčebna v Opařanech je naopak podporována. Investovali jsme poměrně velké peníze do budování nových lůžek, to se daří. Daří se to úspěšně, a to jak u státních, tak soukromých, tak u přímo řízených, tak u krajských zřizovatelů, a budeme v tom pokračovat.

Snahou ministerstva je tedy zvýšit počet psychiatrů, protože to je to úzké hrdlo, a začít diskutovat o tom, jestli opravdu musí být školitel dětského psychiatra jenom dětský psychiatr a jestli třeba nestačí, aby byl k dispozici pro nějaké konzultace. Zvýšit školicí kapacity touto cestou by se mohlo podařit. Zájem o dětskou psychiatrii je velký a spolek mladých lékařů tuším referoval teď na konferenci, která proběhla tento týden v Brně, byla dvoudenní a věnovala se právě vzdělávání, že zájem o dětskou psychiatrii je, ale kritizovali to, že se na lékařských fakultách mladí studenti nesetkávají s tímto oborem a nejsou dostatečně informováni o zajímavosti tohoto oboru. A tam jsme se dohodli, že i toto se lehce změní a ve spolupráci s psychiatrickou společností a příslušnými klinikami upraví. A pokud bude prostor, budu pokračovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a prostor jistě bude, protože pan poslanec položí doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane ministře, já jsem to myslel poněkud jinak. Jsem přesvědčen o tom, s mnoha jinými experty, že důvodem psychiatrických onemocnění mládeže je právě závislost na digitálních technologiích, potažmo na softwaru, na sociálních sítích a na hrách, takže mě by zajímalo, jakým způsobem se k tomu postaví Ministerstvo zdravotnictví a vláda, jakým způsobem to bude nechci říkat ovlivňovat nějakou PR kampaní, bude vysvětlovat rodičům, že děti mohou být na sítích pouze nějakou omezenou dobu, a také by mě zajímalo, jestli se uvažuje o nějaké regulaci těch digitálních platforem, protože ony využívají vlastně umělé inteligence k individualizovanému působení na nás všechny, hlavně na děti, kde jim podstrkují obsah, který udrží co nejdéle jejich pozornost, což je kontraproduktivní. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: To je komplexní otázka spíš na šest dalších ministrů. Co se regulace týče, to bezesporu není dotaz na ministra zdravotnictví, protože ten není ten regulátor, a bezesporu ta výchova a tak dále se týká i dalších. I proto, a tady s tím začali už moji předchůdci, já v tom pokračuji a vzal jsem si to pod sebe jako vicepremiér, je Rada pro reformu psychiatrické péče, která je teď přímo pod Ministerstvem zdravotnictví, tak stavěná, že jsou v ní zastoupeni nejenom řekněme zástupci pacientů, zástupci odborníků, ale jsou tam zástupci i Ministerstva školství a dalších rezortů, a právě tato témata jsme na této půdě diskutovali, a především z Ministerstva školství panu ministru Bekovi bych chtěl za jeho zástupce, který tam je - a on to velmi podpořil - moc poděkovat, ale i z dalších rezortů přichází nějaké návrhy, které, pokud vím, v současné době ta rada projednává, a předpokládám, že budou v příštím roce přetaveny do nějakých konkrétních doporučení.

On ten problém je velmi komplexní, velmi hluboký, vy to víte stejně dobře jako já, a nemá jednoduché řešení. Nemá jednoduché řešení! Já bych chtěl zmínit věc, která tady sice zaznívá v různých interpelacích a vystoupeních koaličních i opozičních poslanců, ale to je nabídnout alternativu. Ta alternativa je pohyb v přírodě, ta alternativa je sport, ta alternativa jsou sportovní aktivity. A i to je důvod - a teď se podívejte na ten oslí můstek, který provádím, a omlouvám se za to - proč chci v příštím roce předložit Sněmovně velmi rozsáhlou novelu zákona o zdravotním pojištění, kde bych chtěl, aby byly individuální účty, kde můžou aspoň částečně využívat peníze pro děti na různé pohybové aktivity ti, kteří jsou řekněme finančně na tom hůře, mohou je využívat z těchto individuálních účtů a budou zvýhodněni, pokud opravdu se budou snažit o to, aby zdravý způsob života (Předsedající: Čas!) v tomto směru se posunoval. A mohl bych pokračovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Následující interpelaci přednese pan poslanec Stanislav Berkovec, poté se připraví pan poslanec Lubomír Brož. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené dámy kolegyně, vážení pánové kolegové, přeju vám pěkný podvečer. Vážený pane ministře, obracím se na vás nejen jako poslanec, ale také jako zastupitel královského města Slaný - do naší správní působnosti spadá 52 obcí - ale také jako bývalý novinář, i když už aktivně nepůsobím, ale jako člen mediálního výboru tuto oblast sleduji.

Kromě narůstajících podnětů občanů a následné zpětné vazby jsem velmi znepokojen pochopitelně stále trvajícím chronickým nedostatkem léků, ale také tím, že z vašich vystoupení jasně vyznívá podpora velkých řetězců lékáren, dokonce jen některých. Víte, ve filmové branži se tomu říká product placement, tedy cílená propagace produktů v audiovizuální podobě, a v soukromých televizích se za to v případě těch specializovaných pořadů nebo seriálů tvrdě platí - mohu dodat ceníky. Pochopitelně že nechci naznačovat, že by vás snad některé tyto řetězce uplácely, já bych rád jen vyjádřil silné znepokojení malých lékáren a stejný dojem na mě dělá i propagace automatů na léky, které jsou samozřejmě vždy v provozu a nejsou vázány na žádnou otvírací dobu, ale vždycky jsou vázány na velké firmy nebo korporace a konkurenčně pochopitelně znevýhodňují malé lékárny.

Jinak ještě bych chtěl doplnit, co to je vlastně přesně product placement. V České republice byl až do 17. srpna roku 2009 zakázán, avšak je stále všeobecně tolerován.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní odpověď pana ministra zdravotnictví a vicepremiéra Vlastimila Válka. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já, vaším prostřednictvím, pane poslanče, rozumím tomu, co říkáte, ale málokdo se dneska tak hluboce mýlil jako vy. Málokdo se dneska tak hluboce mýlil jako vy! Já jsem v jednom jediném pořadu informoval o veřejně známé věci, kde který lék je k dispozici, to si každý může dohledat na internetu. Není to žádné propagování ničeho. Já jsem prostě informoval o tom, že mně nesmírně vadí - nesmírně vadí! - že distributoři, místo aby dodávali plošně do všech lékáren, dodávají do řetězců, které jsou s nimi přejmenovány, a jmenoval jsem je. A jsem rád, že jsem to udělal, protože se ledy začaly hýbat - ne moc, ale začaly. Ministerstvo zdravotnictví v předložené novele zákona o léčivech - a to vy víte, protože jste ji bezesporu studoval, sněmovní tisk číslo 476 - navrhuje zakotvit pro distributory zákaz zvýhodňování konkrétních lékáren při objednávání léčivých přípravků. Naopak je tam povinnost dodávat ten lék do všech lékáren, i do těch malých. Pro mě partnerem v tom jednání je Česká lékárenská komora nebo farmaceutická komora a její vedení. Prezident této komory a vedení se na tomto zákoně velmi intenzivně podílí.

Komplexní pozměňovací návrh vládní koalice, ale i některé pozměňovací návrhy opozičních poslanců, které jsem podpořil na zdravotním výboru, toto dále posilují. Výsledek je, že umožňujeme předpisujícímu lékaři pacientovi zjistit, ve které konkrétní lékárně léčivý přípravek s příznakem omezená dostupnost - kde je dostupný tento přípravek, a současně dá lékárnám možnost zjistit, který distributor má léčivý přípravek reálně na skladě. Tedy uvidí všechny přípravky s omezenou dostupností a nebude moct distributor říct: My ho nemáme - nikoliv pouze ty, které lékárnám distributor ukazuje v systému, protože to je velký problém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP