(17.30 hodin)
(pokračuje Jan Lipavský)

Aplikace dneska funguje ve webovém rozhraní a já věřím, že příští rok budu schopen představit i ve spolupráci s Digitální agenturou pana vicepremiéra Bartoše i verzi do mobilního telefonu tak, aby, řekněme, používání bylo ve standardech dnešní doby. A co se týče těch varování, je to dané tím, že když někde vidíme, že hodně lidí a místní prostředky už třeba nejsou dostatečné, tak potom tu informaci posíláme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji a vnímám žádost o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Už to nemyslím v podstatě jako doplňující dotaz, pouze děkuji za odpověď. Téměř celá mě neuspokojovala, až na konci, když pan ministr říkal, že na tom pracuje, protože vědí, že není úplně ten systém perfektní. Tak jsem chtěl říct, že to je to dobře, že berme to jako zpětnou vazbu. Je to opravdu od lidí a oni právě tím, jak se propaguje - a já sám lidem doporučuji, aby se registrovali taky v DROZDu, třeba ze svého okolí - oni totiž věří právě tomu, že jim přicházejí i informace třeba o tom, že když jsou v Paříži a je tam vyhlášený stav protiteroristických útoků a ohrožení, takže třeba informaci dostanou. Ale chápu, že ta věc je někde jinde, ale věřím, že se na tom bude pracovat a ten systém se bude vylepšovat. V současné bezpečnostní situaci ve světě prostě se to nabízí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A pan ministr? Prosím, vaše dvě minuty závěrečné.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Děkuji za konstruktivní přístup. Myslím si, že v tomto jsme opravdu na jedné lodi - vláda, opozice. Až se to zase otočí, tak tam bude jiný ministr, jiná vláda, ale DROZD bude pořád stejný a občané budou v zahraničí také potřebovat pomoc. To znamená, tohle je něco, kde skutečně máme společný zájem. A když lidé cestují do zahraničí, my zdůrazňujeme otázku odpovědnosti, tedy i registrace. My pak o nich víme, jsme schopni jim pomáhat a opravdu naši diplomaté - a je to i díky tomu, že máme tak širokou síť zastupitelských úřadů - jsou schopni pomoci lidem z opravdu někdy i poměrně hodně nepříjemných situací. Samozřejmě diplomacie by měla do věcí vstupovat opravdu, když už je to nezbytné. Když někdo volá, že nemá teplou vodu na hotelu, tak to spíše bude obsluhovat naše call centrum, které máme v Praze, které také připravujeme a poběží 24 hodin 7 dní v týdnu. Ale pak jsou případy, které už nejsou úsměvné, a tam samozřejmě to bez konzulární pomoci vyřešit nejde. Jsou to případy vážných zranění, jsou to případy úmrtí, bohužel se to děje. Lidé často například cestují za různými sporty nebo situace jsou takové, že máme poměrně hodně okradených turistů v zahraničí, taková je prostě realita. Takže v momentě pak, když se stane hromadné neštěstí, tak my musíme i třeba podle toho umět zorganizovat kapacity, a ta databáze a počet registrovaných lidí jsou naprosto, naprosto zásadní informace.

V tom smyslu také máme poměrně kvalitní spolupráci s cestovními kancelářemi. Ještě dále ji vylepšujeme na základě zkušeností po Rhodosu, abychom i od nich měli minimálně nějakou indikaci, kolik lidí máme v zahraničí během letní sezony. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji a přistupujeme k interpelaci pana poslance Nachera, připraví se poté pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem tedy smolař dneska, mám druhou interpelaci na druhého ministra, který tady není. No, nic. Ale já toho využiji, protože si myslím, že to je užitečná věc. Na mě se často teď v poslední době obracejí lidé, kteří řeší rozvod, řeší svěření nezletilých dětí, a mě by v této věci zajímala rozvodová praxe, určitá statistika, z které potom bude vyplývat nějaké možné opatření, takže já tentokrát jsem si to připravil i písemně, protože jsou to nějaké přesné termíny, tak abych v tom neudělal chybu.

Poprosil bych pana ministra o sdělení, v jakém počtu u prvoinstančních soudů v rámci projednávání návrhů na rozvod manželství rodičů s nezletilými dětmi či návrhu rodiče na změnu úpravy péče o nezletilé děti za prvé se schválí dohoda rodičů, nebo svěří nezletilé dítě do péče jednoho z rodičů, či soud rozhodne o střídavé péči o nezletilé dítě oběma rodiči, či rozhodne soud jinak.

Tu druhou statistiku bych poprosil, která se týká délky soudních sporů, protože mám stížnosti, že to trvá hrozně dlouho, a je to samozřejmě v neprospěch dětí. Takže tam se to týká, ten dotaz, průměrné délky soudních řízení, jejichž předmětem je návrh na rozvod manželství rodičů s nezletilými dětmi nebo návrh rodiče na změnu úpravy péče o nezletilé dítě, rozvod manželství rodičů nezletilého dítěte, u kterých je či není podán opravný prostředek. Takže mně tam jde o lhůty a o nějakou statistiku, abychom tomu přišli na kloub. Myslím si, že nejsem jediný poslanec, kde si lidé stěžují, že rozvody a spory o děti trvají neskonale dlouho. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Pan ministr je omluven, a tedy v souladu s jednacím řádem odpověď přijde do 30 dnů písemně.

Pokračujeme interpelací pana poslance Radka Kotena, dále se připraví pan poslanec Zdeněk Kettner.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážený pane ministře, vážená paní místopředsedkyně, dostala se ke mně informace, že Agrární komora České republiky varuje před ukrajinskými obilovinami, které stále zaplavují český a samozřejmě i evropský trh, nicméně mimo některých zemí, které tedy už to obilí nedovážejí. Podle zjištění polských kontrolorů byla totiž ze 73 vzorků v 17 z nich nalezena salmonela, v dalších 11 geneticky modifikované obiloviny, v 6 případech mykotoxiny a také kovy, jako je například rtuť, kadmium, železo či olovo. Kromě těchto rizik Agrární komoře vadí fakt, že ukrajinské obilí nemusí plnit přísnější unijní limity, a proto svou cenou ničí české zemědělce. Spotřebitel si podle nás asi zaslouží bezpečné a kvalitní potraviny a čeští zemědělci mají zase právo na prodej za rentabilní ceny, zvláště pokud to po nich unijní pravidla vyžadují, a vyžadují tedy šetrnější produkci bez pesticidů, herbicidů nebo s nižším obsahem, která však také znamená naprosto nižší výnosy.

My jsme se tady minule s panem ministrem bavili o tom, že u nás takové případy nejsou, nicméně já jsem si dohledal testy ještě za minulého pana ministra Nekuly a i v těch vzorcích, které byly odebírány v České republice, tyto záležitosti byly nacházeny. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní je prostor pro pana ministra zemědělství Marka Výborného. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, vážený pane poslanče, děkuji za dotaz, který zde zazněl. My tu debatu vedeme spolu kontinuálně na interpelacích, tak znovu, ještě jednou a lépe se pokusím ty věci vysvětlit.

V jedné věci s vámi musím souhlasit, máte naprostou pravdu, že český spotřebitel si zaslouží kvalitní a bezpečné potraviny, to podepisuji a jako ministr zemědělství pro to dělám maximum možného. Mám k tomu také příslušné orgány, jako je Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa. Mohu vás ubezpečit, že kontroly probíhají kontinuálně a v České republice jsou potraviny bezpečné.

Já jsem vás už minule prosil, abychom tady nevytvářeli podobné dezinformační zprávy o tom, že by u nás snad bylo obilí, které by bylo jakkoliv kontaminováno nebezpečnými látkami. Musím tedy tady zcela konkrétně reagovat. Pokud mluvíte o dovážených obilovinách - a možná vlastně to první důležité - jednak jsme součástí otevřeného trhu, čili dovoz sem Ministerstvo zemědělství neorganizuje, překvapivě možná, a je to skutečně věcí poptávky a nabídky. Máme aktuální data z Eurostatu, takže vám mohu říci, že do České republiky bylo dovezeno podle posledních dat 76 000 tun obilovin, spotřeba v České republice je 5 milionů. Tak si to jenom zkuste porovnat - 76 000, 5 milionů je spotřeba obilovin v České republice a z toho ještě 65 % představovala kukuřice, pouze 20 % pšenice.

Nepopírám, že i na našem trhu je ukrajinská produkce, to tak je, ale je tedy ve zcela marginálním množství. A zároveň, pokud jde o pšenici, je pod přísnou kontrolou Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, takzvaně ÚKZÚZ, a vzorky jsou analyzovány na obsah reziduí pesticidů, mykotoxinů, těžkých kovů a rovněž je u vzorku hodnocena botanická čistota a další senzorické parametry. U žádného vzorku testovaného obilí z Ukrajiny nic podobného, co jste zde naznačoval, analyzováno, indikováno nebylo. Pokud máte tedy nějaké jiné informace - nic konkrétního tady nezaznělo - tak bych vás velmi poprosil, pane poslanče, abyste mi předložil konkrétní informace o tom, že na českém trhu nějaké takto závadné obilí bylo. Prosím pěkně, zdrojem nejsou Parlamentní listy ani kdokoliv další. Opravdu prosím, relevantní zdroj o tom, že tady ÚKZÚZ, případně jiný kontrolní orgán detekoval na českém trhu nějaké podobné závadné obilí, abychom tady opravdu předešli fámám a dezinformacím, které potom zbytečně vytvářejí tu atmosféru v české společnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP