(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Jenom tedy pro stenozáznam. Pan poslanec Lochman.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne. Stejná věc. Předminulé hlasování. Na sjetině mám pro, hlasoval jsem proti. Nezpochybňuji hlasování. Asi na Mladoboleslavsku - kolega je taky z Mladoboleslavska - máme letos nějaký úkaz.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tedy při stejném hlasování nezpochybňujete hlasování, jenom pro stenozáznam. (Z pléna: Bylo to jiné hlasování.) Jiné. (Velký hluk v sále.) Já se omlouvám, já jsem bohužel neslyšela. Je to hlasování číslo 95. Děkuji.

 

Nyní budeme projednávat původně bod 107, nyní je zařazen jako bod číslo jedna.

 

107.
Vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů,
a ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky,
ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
/sněmovní tisk 378/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan a zpravodaj garančního výboru, kterým je ústavně-právní výbor, poslanec Radek Vondráček. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny.

Táži se navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně, jenom velmi krátce. Přece jenom Ústavu České republiky neměníme každý den, takže i ve třetím čtení jenom krátké shrnutí těch věcí, o kterých svými hlasy případně rozhodneme.

Nová úprava volebních obvodů pro volby do Senátu, která má za cíl zvýšení stability jejich vymezení a stanovení pevného termínu konání řádných voleb do Senátu, do zastupitelstev obcí a krajů, a to na první celý týden měsíce října, tak aby se nám termín těchto voleb, tak jak je tomu doposud, čím dál tím více neposouval k letním měsícům. Související novelizace čl. 10 ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, která zajistí, že při odsunutí termínu voleb do Senátu nebo do zastupitelstev obcí a krajů za nouzového nebo obdobného stavu se v následujícím volebním cyklu vrátí k původnímu ústavou stanovenému termínu.

Ústavně-právní výbor, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj i Stálá komise pro Ústavu České republiky doporučily Poslanecké sněmovně sněmovní tisk schválit. Žádné pozměňovací návrhy k tomuto sněmovnímu tisku nebyly podány. Chtěl bych všem představitelům všech poslaneckých klubů poděkovat za konstruktivní diskusi a za nalezení shody nad tímto důležitým dokumentem, ústavním dokumentem. Vážím si toho. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. A nyní otevírám rozpravu. Pan zpravodaj se hlásí. Ano, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já jenom z pozice zpravodaje chci zopakovat, že ten zákon byl rozeslán poslancům už 2. února 2023. První čtení proběhlo 13. června. Garančním výborem je ústavně-právní výbor a ten vydal 22. června usnesení doporučující. Následně věc projednal i výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a Stálá komise pro Ústavu České republiky - ta 25. 9. Zákon prošel obecnou rozpravou 26. 9. na 75. schůzi, podrobnou rozpravou téhož dne. Nebyly zde podány žádné pozměňovací návrhy a garanční výbor se následně tiskem ani nezabýval.

Já bych vás jenom rád upozornil na skutečnost, že měníme ústavu. Tady by měly zaznít takové malé drobné fanfáry, nestává se to každý den, některým poslancům se to nestane za celé volební období. Dochází tady k dohodě, ke konsenzu, ke kompromisu, který sahá až do minulého volebního období, kdy se sešla pracovní skupina a všechny politické strany se na tomto shodly, a navazujeme na usnesení Senátu, kdy Senát brojil právě proti tomu, že se mění některé volební obvody v rámci voleb do Senátu, dokonce tak často kolem velkých měst, že některé obce volily jednou za deset let, některé naopak častěji než jednou za šest let.

Prosím, podpořme v nějaké důstojné atmosféře tento návrh. Můžete si pak doma všichni říkat, že jste ústavodárci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní je přihlášena do rozpravy paní poslankyně Iveta Štefanová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, i za náš politický klub tady ještě jednou shrnu předložený návrh, který usiluje o úpravu Ústavy České republiky s cílem umožnit změnu volebních obvodů pro volby do Senátu až po uplynutí lhůty dvanácti let od poslední změny. Kromě toho ten návrh stanoví pevné termíny pro konání voleb do obecního zastupitelstva i do Senátu.

Zajistit stálost volebních obvodů je klíčové pro transparentní a férový volební proces. Když obvody zůstávají neměnné po delší dobu, minimalizuje se tím riziko nějakých politických manipulací a dodává to integritu celému volebnímu systému. Usnesení Senátu z roku 2018 je také důležitým faktorem, které již vyjádřilo potřebu stabilizace volebního procesu. Návrh tedy není výsledkem nějaké momentální politické agendy, ale dlouhodobějšího požadavku na zlepšení volebního procesu a je nezbytné, aby Sněmovna naslouchala těmto hlasům a reagovala na ně konstruktivním způsobem. Definování pevných termínů voleb dodává jistotu a určitou předvídatelnost volebního procesu. To je prospěšné nejen pro organizaci voleb, ale také pro voliče, kteří mohou lépe plánovat svou účast ve volbách.

Na závěr. Přijetím tohoto zákona bude volební systém transparentnější vůči občanům, a když voliči uvidí, že systém je stabilní a chráněný před častými zbytečnými změnami, mohou mít potom i větší důvěru v instituce, které ho spravují. Takže za nás říkám, že tento návrh podpoříme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu tedy končím. Táži se, zda je zájem o závěrečné slovo navrhovatele? A zpravodaje? Není tomu tak. Ani zpravodaj, ani další zpravodajové nemají zájem o závěrečná slova. Prosím tedy zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP