(10.30 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Má role tady bude opravdu symbolická. Jednodušší hlasovací procedura už existovat ani nemůže. Nebyl přijat žádný pozměňovací návrh, takže poprosím paní místopředsedkyni, aby přednesla usnesení, a budeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Protože se jedná o ústavní zákon, je k jeho přijetí zapotřebí třípětinové většiny všech poslanců. Prosím, aby tedy byl nastaven potřebný počet hlasů. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, odhlásím vás všechny a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Mezitím ještě, než se ustálí počet přihlášených, přečtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Bělica po celý jednací den z rodinných důvodů. Ještě přivolám kolegy z předsálí.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, a ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb., podle sněmovního tisku 378, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 97 přihlášeno 150 poslanců a poslankyň, pro 149, proti nikdo. Návrh byl přijat a já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání tohoto sněmovního tisku. Děkuji vám za spolupráci. A nyní se vystřídáme v řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji všem hezké dopoledne. Je zde...

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. K poslednímu hlasování. Na sjetině mám zdržel se, hlasoval jsem pro. Nezpochybňuji hlasování - pro stenozáznam.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Hlasování se nezpochybňuje.

 

Jsme u bodu číslo

 

121.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 73/2011 Sb.,
o Úřadu práce České republiky a o změně souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 489/ - třetí čtení

Prosím tedy, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Marian Jurečka a zpravodajka garančního výboru, což byl výbor pro sociální politiku, paní poslankyně Renata Oulehlová. Paní poslankyni nevidím. Už ji vidím. Omlouvám se. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 489/2, který byl doručen dne 11. října 2023, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 489/3.

Táži se tedy navrhovatele, jestli má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Nikoliv, v tom případě tedy otevírám rozpravu, do které se přihlásila jako první poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se - protože vím, že jde o třetí čtení a své pozměňovací návrhy jsem zdůvodňovala ve druhém čtení, ale přesto si ještě dovolím okomentovat tento sněmovní tisk.

Ono je náhodou, nebo ne náhodou, že Ministerstvo práce a sociálních věcí vede pan ministr Jurečka, vaším prostřednictvím...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím, abyste se zklidnili v levé části!

 

Poslankyně Jana Pastuchová: ... který je vlastně členem KDU. A mě dneska ráno zaujal článek, který jsem si přečetla, a proč to říkám zrovna teď při tom prvním (?) čtení, i když tam navyšujete rodičovský příspěvek, který my jsme měli v návrhu navýšit už dávno, dávno předtím, ale ten sněmovní tisk se nedostal na pořad dne, protože jsme v opozici, a budu ho citovat tady zčásti proto, abyste se ještě zamysleli nad tím, jestli přece jen pro nějaký pozměňovací návrh z řad opozice nezvednete jako koaliční poslanci ruku, protože na výboru pro sociální politiku jste nám pro ty naše pozměňovací návrhy ruku nezvedli.

Ten článek měl název: Lidovci mohou dokázat, že myslí na rodiny s dětmi. Proč jim ale uvěřit zrovna teď? A teď bych odcitovala část tohoto článku: KDU-ČSL si na programové konferenci zase vsadila na plány prorodinné politiky. Bylo by záslužné, kdyby se splnila alespoň pětina toho, co lidovci za více než 30 let skandování o podpoře rodin a porodnosti naslibovali...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě jednou prosím všechny, aby se ztišili v sále. Prosím levou stranu zejména!

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Momentálně se slovy pana předsedy Jurečky prohlásili sociálním svědomím pětikoaliční vlády. Místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství pan ministr Výborný, vaším prostřednictvím, výkon - cituji - vlastní družiny hodnotí za výbornou. Cituji z článku. Kdyby prý jeho úsilí nebylo, sleva pro rodiče dětí do tří let by po konsolidačním balíčku nebyla a stavební spoření se už nepodporovalo. Neplatí snad, že školkovné skončilo, sleva pro rodiče se snížila a podpora stavebního spoření také? Nebylo by účinnější, kdyby plínky, příkrmy, Sunar, kojenecká voda a další byly s nulovou sazbou, nebo maximálně pětiprocentní? Nebylo by dost prorodinné nezvyšovat daně, bojovat s inflací, aby neklesaly reálné mzdy a i pracující nekončili s žebračenkou na dávkách? Vstoupili lidovci do stávající vlády s takovou chutí pomoci, že na chvíli zapomněli na svůj dlouhodobý program? Kdy bude těch 70 000 míst pro předškolní děti? Nepřispělo by k ochotě mít děti, kdyby byly zase bezúročné půjčky a hlavně možnost důvěřovat slibům předvolebním i povolebním alespoň ohledně daní, tedy alespoň elementární jistotou, co bude?

V roce 2020 se lidovci prali u Ústavního soudu kvůli navýšení rodičovské pro děti do čtyř let, byť třeba jejich rodiče příspěvek vyčerpali. Teď se vládní poslanci KDU-ČSL mohou činit, aby rodičovskou v poměrné výši dostali i rodiče dětí už narozených, protože ani tyto děti nejsou méně potřebné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP