(Jednání pokračovalo v 12.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, o přestávce jsme se dohodli, že bude přerušen tento bod do projednání bodu 112, čili bodu následujícího, a poté se k němu vrátíme. Takže pokud není námitek, tak konstatuji tuto změnu, na které je shoda, a otevírám bod číslo

 

112.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 374/2015 Sb.,
o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 435/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů už své místo zaujal za navrhovatele pan ministr financí Zbyněk Stanjura a já ještě zvu pana zpravodaje, kterým bude pan poslanec Zborovský. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 435/2, který byl doručen dne 13. září 2023. Usnesení garančního výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 435/3.

Nyní se táži pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Není tomu tak. Takže rovnou otevírám rozpravu, do níž je přihlášen pan poslanec Martin Kukla. Než dojde k pultíku, tak načtu mezitím došlé omluvy. Paní poslankyně Eva Decroix se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Ondřej Kolář od 12.30 do 13 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec David Šimek od 12 hodin taktéž z pracovních důvodů.

A nyní, prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak již název vypovídá, tak se jedná o návrh zákona, který především říká, že do českého, do české legislativy máme implementovat evropské nařízení. Z toho názvu - ozdravné postupy, to znamená, když dojde ke krachu bank, cenných papírů, kampeliček, spořicích družstev, tak aby to nezaplatili daňoví poplatníci. Důvodem je, že jsme členy Evropské unie a vyžaduje to od nás toto naše členství.

Mě však trochu mrzí, že na začátku našeho jednání jsme se snažili zařadit zákon o léčivech a místo toho, abychom zde projednávali zdraví našich občanů, tak jsme se stali přitakávači Evropské unie a pětikoalice nás tady přehlasovala a řešíme zde nějakou evropskou implementaci a na české lidi kašleme. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za příspěvek a konstatuji, že už nemám žádné přihlášené do obecné rozpravy. Tedy pokud se nikdo další nehlásí, tak rozpravu končím. Táži se, je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já poprosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, přivolávám také kolegy a kolegyně z předsálí, poprosím ho, aby nám přednesl, jaké jsou pozměňovací návrhy, a sdělil k nim stanovisko před hlasováním. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Děkuji, paní předsedající, já bych jenom k tomu pár vět. Chtěl bych uvést, že první čtení proběhlo dne 31. května 2023 na 65. schůzi Poslanecké sněmovny...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane zpravodaji, omlouvám se, že vás přerušuji, ale už potřebujeme pouze proceduru k hlasování. Děkuji.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Takže za prvé bychom měli hlasovat o legislativně technických úpravách podle § 95 odst. 2 jednacího řádu, budou-li na třetím čtení předneseny, což nebyly. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu SD 2824 a poté budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji. Procedura je velmi jednoduchá, tudíž si myslím, že ji není třeba hlasovat. Požádám vás tedy, abyste představil ten pozměňovací návrh.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Jedná se o pozměňovací návrh pana poslance Michaela Kohajdy číslo 2824, kterým se upřesňují některé technické a výkladové problémy předloženého návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím pana ministra o stanovisko. (Souhlas.) A stanovisko výboru prosím. (Doporučující.) Děkuji.

Zahajuji tedy hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 127 se účastnilo 156 poslankyň a poslanců, pro 140, proti nula. Konstatuji, že tento pozměňovací návrh byl přijat.

 

A jelikož bylo o všech návrzích hlasováno - je tomu tak, pane zpravodaji? (Ano, je to tak.) Tak přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 374/2015 Sb., o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 435, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 128 se účastnilo 156 poslankyň a poslanců, pro 143, proti 0. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím tímto projednávání tohoto bodu.

 

A nyní se tedy vracíme k bodu číslo

 

 

122.
Vládní návrh zákona o dorovnávacích daních
pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny
/sněmovní tisk 515/ - třetí čtení

Již byla otevřena rozprava. Jsme uprostřed rozpravy. V mezičase se omlouvá pan ministr Martin Kupka od 12.30 hodin do 13 hodin z pracovních důvodů.

Já se tedy táži, pan zpravodaj chce vystoupit? Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Vážené dámy, vážení pánové, já jenom úplně ve stručnosti zrekapituluji, že jsme druhé čtení tohoto návrhu absolvovali teď v úterý 24. října, kdy nebyly podány pozměňovací návrhy, proto jsme dnes v třetím čtení. Pan ministr tady načetl v rozpravě legislativně technické úpravy, které teď v té mezipauze zkontrolovala i legislativa. Takže pokud nebudou podány žádné návrhy na zamítnutí či podobně, tak potom bychom měli hlasovat legislativně technické úpravy a návrh zákona jako celek. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A nyní ještě v rámci rozpravy pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já se omlouvám všem kolegyním, kolegům za to, že jsme to dali tak na poslední chvíli, ale protože se to pořád dojednává (nesrozumitelné) na úrovni OECD - tak nebyl v tom žádný úmysl. Tak tolik jenom na vysvětlenou k těm legislativně technickým připomínkám a omlouvám se za to zpoždění, které jsem způsobil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP