(12.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní místopředsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Potvrzuji, já jsem se teď o tom bavila s legislativou, skutečně to jsou legislativně technické změny, přečíslování odstavců, je tam nějaká změna odkazu a tak dále. Takže my pro to ruku zvedneme, stejně tak jako zvedneme ruku pro tento zákon, protože jsem ráda, že to došlo až sem, ty dlouhé roky práce, které začaly už za naší vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Pokud se již nikdo nehlásí, a skutečně tomu tak není, tak rozpravu končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova. Já tedy požádám pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, byť to bude patrně poměrně prosté. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Jak jsem říkal před chvílí, nebyly podány žádné pozměňovací návrhy. V rozpravě byla panem ministrem načtena legislativně technická úprava, takže tu budeme hlasovat jako první a poté můžeme ihned hlasovat o návrhu zákona jako celku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Již jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí. Vnímám žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím a požádám, ať se přihlásíte svými registračními kartami. Vyčkám chvíli, než všichni nově přihlášení naběhnou, a zkonstatuji, že pan zpravodaj už přednesl návrh, o němž budeme nyní hlasovat, a sice ve třetím čtení přednesený návrh legislativně technické (úpravy) panem ministrem. Čili tam není žádné stanovisko výboru. Já jenom pro formu požádám pana ministra, zda tedy s tímto legislativně technickým souhlasí. Je tomu tak, předpokládám. (Ministr Stanjura: Ano, souhlasím.) A my můžeme zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování o legislativně technické (úpravě). Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 129 se účastnilo 148 poslankyň a poslanců, pro 145, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny, podle sněmovního tisku 515, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 130 bylo přihlášeno 150 hlasujících, pro 149, proti 0. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Opět děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám bod 115. Jde o

 

115.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb.,
o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb.,
o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 131/2000 Sb.,
o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 435/2004 Sb.,
o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 499/ - třetí čtení

Děkuji, že už místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan, a ještě požádám pana zpravodaje garančního výboru. Výborně, je také přítomen již u stolku pan poslanec Robert Stržínek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 499/3, který byl doručen dne 27. září 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 499/4.

A nyní se táži pana navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Je tomu tak. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, jenom velmi krátce. Návrh jsme již podrobně představovali i projednávali v rámci předchozích čtení. Jedná se o návrh novely zákonů o obcích, o krajích a o hlavním městě Praze. Hlavním tématem novelizace všech tří zmíněných zákonů je zavedení automatického mechanismu valorizace odměn členů zastupitelstev. V zákoně o obcích je navrhováno zavedení institutu společenství obcí, navrhováno je i nastavení zákonných pravidel distančního jednání orgánů územních samosprávných celků. Novela rovněž obsahuje změny reagující na poznatky z praxe včetně úprav reagujících na zkušenosti s fungováním územních samospráv v době nouzového stavu. Účinnost zákona je navrhovaná k 1. lednu 2024, neboť je třeba k tomuto datu nahradit ustanovení o odměňování členů zastupitelstev zrušená Ústavním soudem. Proto je žádoucí, abychom danou novelizaci projednali urychleně a byli jsme schopni splnit tedy tento Ústavním soudem daný limit pro nápravu špatného právního stavu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ve třetím čtení není pan zpravodaj před zahájením rozpravy. Můžete okamžitě po otevření rozpravy, kterou tedy tímto otevírám, a prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom krátce, spíš v takových odrážkách, si dovolím doplnit pana ministra. Opravdu se jedná o zákon, který obdobným způsobem novelizuje obecní a krajské zřízení a zákon o hlavním městě Praze. Výhradně obcí se potom týká nový institut takzvaného společenství obcí. Materiál dále řeší distanční účast členů zastupitelstva obce, kraje či hlavního města Prahy na jednání zastupitelstva a rady. Je navržena automatická, zákonem garantovaná valorizace odměn členů zastupitelstev a dalším bodem je zvýšení finančních limitů pro majetkoprávní jednání vyhrazená zastupitelstvům územních samosprávných celků. Poslední zdánlivá drobnost, kterou ale v praxi jako starostové potřebujeme, je zlepšení ochrany postavení obce při získávání věci ve veřejné soutěži nebo dražbě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a my se tím dostáváme k řádně přihlášeným do obecné rozpravy. Je tam paní poslankyně Zuzana Ožanová, dále v rozpravě vystoupí pan poslanec Patrik Nacher. Paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já se vyjádřím k věcem, spíše k názorům, které k mému pozměňovacímu návrhu písemně předložili výboru pro veřejnou správu úředníci z Ministerstva financí (vnitra?). Já jenom zrekapituluji, o čem je ten můj pozměňovací návrh. Můj pozměňovací návrh je o tom, aby automaticky přišli o mandát zastupitelé krajští a obecní, kteří za prvé jdou, s nadsázkou, natvrdo do vězení a za druhé spáchají úmyslný trestný čin v souvislosti s výkonem funkce.

Nyní k námitkám, které sepsalo Ministerstvo vnitra. První námitka zní: Přijetím pozměňovacího návrhu k zákonu o volbách do zastupitelstev obcí by se tisk formálně stal volebním zákonem podle čl. 40 Ústavy a přijímání tisku by se mohlo zkomplikovat v Senátu.

Dovolím si k tomu se vyjádřit. V prvé řadě je potřeba podotknout, že argumentovat u přijímání nové právní úpravy potenciálním zbrzděním projednávání předloženého návrhu zákona v Senátu není z hlediska snahy o kvalitní legislativu postupem legitimním. Předložený poslanecký návrh se pokouší vyřešit mezeru v právní úpravě, jež by dle mě jako předkladatelky neměla ve fungování územně samosprávných celků v demokratické společnosti mít své místo. Ministerstvo vnitra však bez dalšího presumpuje, že přijetí pozměňovacího návrhu v Poslanecké sněmovně by návrh zákona jako celek zdrželo v Senátu, což je pro rezort situace nežádoucí. Tak pardon, tak ať se ty návrhy zákonů dávají dříve.***




Přihlásit/registrovat se do ISP