(11.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Provládním médiím vůbec nevadí, že předseda hnutí STAN Rakušan je stále ministrem vnitra. Člověk, který měl za místopředsedy lidi jako Polčáka a Gazdíka a další. Ti všichni s ním byli očividně propojení přes šifrovaný přístroj. Jako ministr vnitra má pod sebou policii a také s bývalým policejním prezidentem se sešel ještě dřív, než se stal ministrem. No a ten po té schůzce rezignoval, skončil ve funkci. No.

Redl - to je ten zločinec - tady jako vyslanec STAN chodil za bývalým ředitelem České pošty a ten schůzku vysvětloval, že se mění špagáty moci. Dobře slyšíte: špagáty moci se mění. Takže tu Poštu, kterou hnutí ANO nikdy nemělo pod sebou, bohužel, to skvělé aktivum, vždycky ty tradiční strany si tam dělaly ty kšeftíky. A pan Rakušan do čela civilní rozvědky jmenoval koho? No přece člověka od Redla a stál si za ním. Až po tlaku opozice ho po měsíci odvolal. A čemu se divíte? Vždyť pana Rakušana si do funkce předsedy dostrkali právě Gazdík, Polčák a Redl.

Četl jsem výborný komentář, který by si měl přečíst každý, aby pochopil, co hnutí STAN je zač a proč to vlastně vzniklo. Jmenoval se: Bitva o hnutí STAN pokračuje. A já tady kousek přečtu: "Korupční Dozimetr rychle semlel všechny hlavouny hnutí STAN včetně jeho byznysového prakmotra Michala Redla. Otcové zakladatelé, říkal si nesmrtelný triumvirát hnutí, do nějž kromě Redla patřili ještě několikanásobný šéf STAN Gazdík a několikanásobný místopředseda Polčák. Redl šel do vazby a je nyní obviněn, zatímco Gazdík s Polčákem skončili ve vysoké politice. Jediný, kdo to všechno ve zdraví přežil a ještě si z toho udělal pomník vlastní čestnosti a dobrých úmyslů, je právě Rakušan. Toho před sebe sice do čela strany v roce 2019 postrčili právě Gazdík s Polčákem a Redlem, protože potřebovali čistší tvář do voleb, Rakušan je ale všechny ochotně politicky pohřbil, když došlo kvůli Dozimetru na lámání chleba, nebo spíš na lámání vedení partaje, řekněme."

A pokračuji: "Jenže dobří holubi se vracejí. A zvlášť když to jsou otcové zakladatelé. Rychle se proto do STAN z exilu pozastaveného členství vrátil europoslanec Polčák, který se předtím stejně nenápadně několikrát vrátil i do funkce místopředsedy strany, z níž odcházel kvůli jiným pochybným kauzám. Mohu mít jakýkoliv osobní pocit, jakýkoliv dojem, ale nebyl z ničeho obviněn, z ničeho obžalován, komentoval to ministr Rakušan s tím, že Polčák se nevrací do vedení strany."

Tohle celé není pro pana premiéra kauza? A pan prezident to taky v klidu přikryje? To je jako v nějaké banánové republice, ne? Co dělá vlastně Bezpečnostní informační služba? Nepředává informace panu premiérovi a prezidentovi o korupci a klientelismu? Vždyť Biska má chránit ekonomické zájmy České republiky. Takže jak to je? Vy si normálně děláte z lidí legraci, smějete se jim do obličeje, protože máte tu vaši stoosmičku a myslíte si, že si můžete dovolit cokoliv, že jste nedotknutelní.

Premiér se bojí udělat cokoliv, protože by mu mohla padnout koalice. O tom to celé je. Stále jde o ta vaše koryta, o která samozřejmě nechcete přijít. A to je třetí věc, která vás drží. Takže tři věci: antibabiš, Dozimetr a koryta. A proto pan premiér i dopustil, aby Rakušan jménem jeho a občanů České republiky podpořil ten zrádný migrantský pakt, nelegální migraci.

A celé to vaše slavné předsednictví byl jeden velký průšvih. Předsednictví? Ačkoliv se premiér Fiala prsí, a hlavně Bakalovi pisálkové, jak skvěle zvládl české předsednictví EU, opak je pravda. I když samozřejmě když porovnáme to předsednictví s Topolánkovým předsednictvím EU v roce 2009, kdy se rozkradlo půl miliardy v ProMoPru a vládě byla vyslovena nedůvěra, tak to vlastně úspěch je. Nic neudělali. Vláda předsednictví přežila, proto je to úspěch. To ale nic nemění na tom, že pan Fiala všem vyrazil dech, co všechno Bruselu odkýval.

Fiala říkal před volbami, že se zaměří na emisní povolenky? Další lež. Kvůli Fialovi tak budou lidé platit emisní povolenky ze svých domovů i z osobní dopravy. Navíc pan premiér zařídil další redukci emisních povolenek, takže jich bude čím dál méně a to znamená, že lidem se kvůli poblázněnému ekofanatismu bude dál zdražovat život a elektřina.

Pan premiér za celé předsednictví, i když měl výhodu, že před ním měl Macron předsednictví, který měl asi devět summitů, který si tady udělal neformální summit, pan premiér nemusel nic dělat. My jsme to připravili, my jsme udělali terminál, my jsme rozhodli o Hradu, my jsme de facto všechno udělali. A pan premiér nebyl schopen za celého půl roku požádat o zorganizování mimořádného summitu Evropské rady, kde by předstoupil před celou Evropu a řekl strategii České republiky. Nebylo vůbec nic.

Pan premiér mi vytýká stále Green Deal. A je to samozřejmě lež. Žádný Green Deal jsem nikdy nepodepsal. Souhlasil jsem s politickou deklarací, že je třeba chránit životní prostředí a snižovat emise. Ale její znění jsem opakovaně vetoval s premiérem Polska. Opakovaně my dva jsme se zasloužili o to a vybojovali jsme, aby nebyla povinnost každého členského státu snížit emise o 55 %, ale aby šlo o průměr. A to byl velký boj. Velký boj! A proto je důležité to veto. Proto je důležité, aby tam seděl premiér, který má odvahu, který je schopen proti vůli všech kolegů tam říct ne, Česká republika chce tohle jádro, trvám na tom, jádro, jádro. Ne? Seděla tam rakouská premiérka a ta nechtěla jádro. Angela ji utěšovala, brečela. Já jsem říkal Macronovi pomoz. Jádro, jádro. A nakonec tam bylo to jádro. A jsme to vybojovali.

A veto? Někdo píše o vetu? Nic o tom nevíte! X-krát jsme vetovali. To je to místo, kde se prosazují české zájmy. Takže průměr, ne povinnost 55 %. A taky jsme prosadili, aby jádro byl bezemisní zdroj, společně s Francouzi nakonec. A prosadili jsme taxonomii. A taky jsem prosadil slovo, aby zohlednili nám ten kůrovec, když nám Jurečka nechal sežrat lesy kůrovcem, a místo toho, aby absorbovali CO2, tak emitovali.

Díky našemu tvrdému postupu jsme tak vyjednali spoustu peněz navíc. Jen do Modernizačního fondu to bylo 500 miliard a možná to bude až 600. A celkem jsme získali z Evropy po tom, co jsem blokoval Evropskou radu s dvěma kolegy, 1 500 miliard. A k čemu jsou ty vyjednané peníze, když vy vůbec nejste schopni mluvit o příjmech? Kde? Proč je neumíte čerpat? Mohli jste tento rok z Modernizačního fondu vyčerpat 50 miliard! Neudělali jste ale nic! Raději zvyšujete našim občanům daně!

To nejhorší opatření, které je proti zájmu České republiky, prosadil až premiér Fiala. Ano. Já nevím, jak chodili ti vaši ministři na ty Rady? Měli vůbec nějaký mandát? Nebo si dělali, co chtěli? Schvalovala to vůbec vláda?

Takže to nejhorší, co se stalo za vašeho předsednictví, pane premiére - všechno proti našim lidem! Emisní povolenky pro auta a domácnosti musí lidi platit. Konec spalovacích motorů v roce 2035. Přitom jste 19. prosince 2021 - to byla neděle - jste sliboval, že to nechcete, tu normu Euro 7. Takže vy jste, pane premiére, spolkl ten Green Deal Bruselu i s chlupama. Nyní najednou po předsednictví, když už je pozdě, jste se probudili, Kupka se probudil a snaží se alespoň napravit, co zpackal. Tahle vláda je tak naivní a nezkušená, že jste v rámci předsednictví EU skočili na lep zelenému fanatikovi, promigrantskému magorovi Timmermansovi kolem Euro 7.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, prosím, využívejte slušný slovník.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobře, omlouvám se. To prosím pěkně říká europoslanec za ODS pan Vondra.

Timmermans vás podvedl a prosadil si takovou normu, jakou chtěl. Když na to po vašem předsednictví začaly upozorňovat další země, tak jste se probrali a začali to řešit až v rámci švédského předsednictví. A teď se tváříte, jak hrozně zachraňujete nejen náš průmysl, ale někde jsem viděl, že vy jste zachránili celoevropský automobilový průmysl. No to je sranda, ne? To fakt jako nechápu, jak tohle někdo může říct? Vy jste jako děti. Způsobili jste požár, nechali jste ho rozhořet a teď najednou chcete hasit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP