(17.40 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

O pár dnů později, 16. února letošního roku, premiér Fiala ještě stále mlží a v rozhovoru pro Deník odmítá, že by se vláda v plánovaném opatření chystala přesunout noviny do vyšší sazby DPH: Já o žádném takovém záměru nevím. I na základě mých životních zkušeností bych nechtěl, abychom udělali něco, co by ohrozilo nejen nezávislou žurnalistiku, ale i vzdělanost. Touto cestou určitě jít nechceme.

11. dubna letošního roku vládní koalice začíná jednat o konsolidačním balíčku. Do médií unikají první zprávy o plánu Ministerstva financí prosadit přechod na dvě sazby DPH. Premiér však ještě stále mlží: Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení. Finální návrhy z expertních a politických debat na téma snížení schodku státního rozpočtu sdělím jménem vlády osobně zhruba za měsíc.

O deset dní později, 21. dubna, je rekordní státní dluh. V prvním čtvrtletí roku se zvýšil bezmála na 3 biliony korun. Jen letos tak stoupl o 102,2 miliardy korun. Inflace během dubna zpomaluje, dosahuje 12,7 %.

11. května letošního roku Fialova vláda po měsících spekulací představuje veřejnosti balíček úspor, kterým si klade za cíl snížit schodek státního rozpočtu. Celkem obsahuje 58 opatření, mimo jiné zvýšení daně z příjmu právnických osob, spotřební daně z tabáku a alkoholu, daně z hazardu nebo nemovitosti, do vyšší sazby DPH se přesouvají noviny, vláda si ale stojí za tím, že celková daňová zatížení se měnit nebudou.

13. května, o dva dny tedy později, ministr Stanjura čelí po odhalení balíčku otázkám, zda svými předvolebními prohlášeními o tom, že nebude zvyšovat daně, koalice SPOLU nelhala svým voličům. Stanjura slib označuje za zkratku z billboardů: To je zkratka z billboardů. My jsme říkali, že nechceme zvýšit celkové daňové zatížení, prohlásil Zbyněk Stanjura v pořadu televize Nova Napřímo.

18. května letošního roku odmítá ministr Stanjura, že by vláda v balíčku po jeho oznámení plánovala jiné než kosmetické úpravy. Při rozhovoru pro Blesk.cz ukazuje redakce Fialovi předvolební plakát koalice SPOLU hlásající Nebudeme zvyšovat žádné daně. Premiér namítá, že on sám nic takového nikdy neřekl, a pokud uvedl něco podobného, vždy mluvil pouze o tom, že jeho vláda nebude zvyšovat daňovou zátěž. Cituji: To jsem nikdy neříkal, já jsem vždycky říkal, že zachováme celkovou daňovou zátěž, ale že se můžeme bavit o úpravách některých daní, prohlásil Petr Fiala pro Blesk.

13. října pětikoalice schválila konsolidační balíček. Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 %. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 %, daň z nemovitosti se zvýší o průměr 1,8násobku a v příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o 10 %, v dalším roce o 5 %.

Další v této partičce vyniká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který se tři čtvrtě roku vylhává z řešení nedostatku léků. Ministr zdravotnictví dlouhodobě zlehčoval situaci. V prosinci tvrdil, že stačí obvolat lékárny a lék seženete, v lednu slíbil, že problém s léky bude vyřešen do března, v březnu zase tvrdil, že problém přetrvá do léta, v dubnu vysvětlil, že vše vyřeší slunce a léky budou v květnu, v červnu řekl, že má zákon, který vše vyřeší, v červenci naznačil, že má léky z Tchaj-wanu, v srpnu řekl, že některé léky prostě už nebudou, a odešel na dovolenou. Po dlouhém zlehčování situace a nesplněných slibech předkládá ministr zdravotnictví Válek novelu ukládající povinnost tvorby jejich zásob, od které si slibuje, že podobným rozsáhlým výpadkům léčiv zamezí. Po kritice, že novela dá maximálně ministerstvu čas, ale výpadky jako takové nevyřeší, ministr prohlašuje: Stát zatím nemá páky, jak donutit výrobce léků, aby do Česka dodávali dostatečné množství preparátů, řekl pro Mladou frontu DNES ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Lidé si podle něj budou muset zvyknout, že část léčiv bude dostupná jen v omezeném množství a lékárnám na příděl.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás přeruším, paní kolegyně, a poprosím kolegy, kteří dorazili do sálu, aby tak činili pokud možno potichu. Děkuju.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji. Doba, kdy byl všeho dostatek, je prý pryč.

Vládní koalici neprovází jen lži, ale také kauzy, a to od samého počátku. A tou hlavní je Dozimetr, která mimochodem vedla k rezignaci tehdejšího ministra školství Petra Gazdíka, který nebyl schopen vysvětlit, jakým způsobem platil soukromé firmě za šifrovací software, jímž byl více než deset let vybaven jeho mobilní telefon. Stejně tak neumí pořádně vysvětlit, k čemu používal šifrovaný telefon, současný ministr vnitra Vít Rakušan. Vysvětlení, že po volbách na podzim roku 2021 obdržel telefon s určitou aplikací, která umožňovala šifrované hovory, je nedostatečné. Zdůvodnit to obavou z odposlechů a z úniku informací týkajících se formování Fialovy vlády je velmi chabé vysvětlení. Vít Rakušan by tedy měl otevřeně popsat, kdo spolu s ním patřil do uzavřené skupiny takto komunikujících uživatelů, a měl by vyvodit politickou odpovědnost stejně jako jeho spolustraník pan Gazdík.

Nezaháleli ani lidovci. Ti v létě zaujali svou nevhodnou kampaní, v níž zneužili fotografii muže, který si na pietě za zabitého Roma s plechovkou piva v ruce stěžoval na prodlevu ve výplatě sociálních dávek. Fotografii použili k příspěvku, který sdílel šéf lidovců Marian Jurečka na Instagramu s tím, že v rámci omezení zneužívání sociálních dávek budou čtyři formy podpory sloučeny do jedné, což umožní lepší kontrolu a sníží administrativu. Kvůli řadě přešlapů a nevhodné komunikaci skončil také ministr zemědělství Martin Nekula z KDU-ČSL. To je ten, co proslul propagací akční mouky z Lidlu.

Nejde zapomenout na kauzy moralistů Pirátů. Ty stíhají kauzy spojené se sexuálním násilím či bossingem. Naposledy rezignoval šéf kabinetu ministra pro místní rozvoj Matouš Vanča po obvinění z šikany na pracovišti a sexuálního napadení zaměstnankyně úřadu. V červenci skončil na Ministerstvu vnitra pirátský náměstek Lukáš Kolářík kvůli potyčce po jedné z akcí ministerstva. Podle médií to byla potyčka mezi Koláříkem, jeho manželkou a jeho asistentkou, se kterou měl milostný poměr. Kauzu nyní prověřuje policie.

Mohla bych tady stát a ještě hodně dlouho vyprávět o tom, co tato pětiparta za dva roky stihla napáchat. Když jsem však poslouchala pana premiéra a ministry jeho vlády, nevnímám ani kousek sebereflexe. Té jejich samochvále však zcela věří jen oni sami a jen tři procenta občanů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S přednostním právem se hlásí pan předseda klubu KDU-ČSL. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Dufek: Kolegové a kolegyně, mnoho slov, a ať jsem objektivní, mnoho slov jak zleva, tak zprava, tak z lavic za mnou, jest příčinou toho, že mi nezbývá nic jiného než podat procedurální návrh, abychom dnes jednali po 21. a i po 24. hodině, abychom po 19, 21. a 24. hodině mohli procedurálně a meritorně hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zaznamenal jsem váš procedurální návrh, budeme o něm hlasovat bezprostředně. Mezitím jsem přivolal kolegy z předsálí. Slyšel jsem žádost odhlášení, takže vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste svými identifikačními kartami znovu přihlásili. Počet poslankyň a poslanců v sále se pomalu ustálil.

 

Jenom zopakuji, že byl přednesen procedurální návrh na to, abychom mohli jednat a hlasovat i po 19., 21. a 24. hodině.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový procedurální návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 4 bylo přihlášeno 97 poslanců, pro hlasovalo 97, proti nebyl nikdo, tento procedurální návrh jsme schválili.

 

Vracíme se do obecné rozpravy, do které je přihlášen pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, prosím, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP