(0.00 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, myslím si, že konstruktivnější a podnětnější atmosféru pro svůj příspěvek jsem si nemohl přát. Já to samozřejmě nějakým zásadním způsobem zkrátím, nicméně připadám si jako dinosaurus. Já jsem ten, který se hlásil papírovou přihláškou v podstatě ihned po zahájení schůze, a přicházím na řadu o půlnoci druhý den. Já nebudu opakovat myšlenky, které už tady pronesl někdo jiný. Samozřejmě začnu v nějaké obecné rovině. Proč se tu vlastně scházíme? No, scházíme se tu proto, že to vládě nejde. To je ten hlavní důvod. A měl jsem nachystaný komentář k průzkumům veřejného mínění a proč si lidé myslí, proč je tato vláda nekompetentní a neodborná, přeskakuji v zájmu duševního zdraví nás všech.

Část druhá. Já se také domnívám, že Česko se nachází v období táhlé, chronické vládní krize, která je způsobena celou řadou příčin, ale na tom počátku je jedna základní, a to je absolutní absence jakékoliv vize a idejí, které by spojily tuto nesourodou pětikoalici, která vznikla jenom jako vzdor vůči osobě předsedy hnutí ANO Andreji Babišovi, a jak už říkal Tomáš Garrigue Masaryk - naštvanost není program. Věděli jsme to od začátku selským rozumem, že to nemůže dobře fungovat.

A když jsme vládu předávali, tak jsme ale nečekali, že dané slovo voličům, to znamená, předvolební sliby pro představitele této vlády, nebude znamenat vůbec, vůbec nic, že ani programové prohlášení nebude znamenat nic, a to dokonce ani to po roce přepsané nemusí znamenat nic. A neplnění slibu je, vážení, otázkou morálky. Je selháním morálním a od toho se odvíjí všechno ostatní. Porušování zákona o jednacím řádu v Poslanecké sněmovně, klientelismus, lhaní, elitářství, účetní švindly, nálepkování, vládní propaganda, propaganda za veřejné prostředky a další a další. A především úplné odtržení od každodenní reality a potřeb lidí na úkor aktivistické politiky gest doma i v zahraničí.

Toto vyslovení nedůvěry je demonstrativní, to připouštím. Nemá možná šanci na úspěch, ale je to legitimní forma parlamentního protestu opozice vůči vládě, která není schopna ani základní sebereflexe a komunikace s názorovými protivníky. Tohle je náš parlamentní Václavák dneska večer a na něj jste nás dovedli vy. Je to v podstatě už poslední možnost, kterou nám jednací řád ještě dává. A spouštěčem a zároveň katalyzátorem je v tomto případě osoba ministra vnitra Víta Rakušana, předsedy hnutí STAN. A není to prvé. Kauzy v nejvyšším vedení jeho hnutí tu nejsou poprvé při vyslovení nedůvěry vládě.

Já jsem si úplně náhodou našel dnes na svém stole poznámky ke své řeči při jiném hlasování a je neuvěřitelné, že ty poznámky jsou vlastně stoprocentně použitelné. Tak a teď jsem vám je chtěl přečíst. A protože mám rád, tak to zkrátím a budu říkat jenom nadpisy. Já jsem z toho tenkrát udělal seriál, když jsem tady mluvil, a měl jsem tady napsáno.

Díl první. Nátlaková schůzka s policejním prezidentem Švejdarem. Díl druhý. Pochybný sponzoring, tři miliony přes pana Michalika. Pan Michalik už není mezi námi, pro mě je to uzavřená kapitola, on se nemůže bránit, nebudeme o tom debatovat. Třetí díl. Hlubuček. Dnes už víme, že pan Rakušan věděl o tom, co se děje, minimálně v únoru už byl upozorňován paní Marvanovou a neudělal nic, dál přihlížel - pomlčka - klientelismus, korupce nejhlubšího zrna, jsem si tu tenkrát napsal. Díl čtvrtý. Michal Redl. Krejčířův člověk, člověk zapojený do gangsterských praktik organizovaného zločinu. A ukazovalo se, že fungoval v podstatě takový šedý personalista, že chodil po ministerstvech a vyjednával personální obsazení.

Díl pátý. Šifrované telefony. To jsem tenkrát nemohl vědět, že to bude mít pokračování. Z vlády odchází Petr Gazdík a pan Rakušan si myslí, že ho to zachrání, že je všechno skvělé. No, to se mýlím, jsem si tenkrát napsal. No, a vidíte, ustál to tenkrát, vypadá to, že to ustojí i dnes. Ale ten seriál pořád pokračuje a já jsem si tady poznačil, co se změnilo. Byla nějaká sebereflexe? Byla nějaká zásadní změna k lepšímu? Ne. Přichází další totální bomba, pan ministr vycestuje bez řádného mandátu a aktivně a až proaktivně vyjednává a schvaluje takzvaný migrační pakt. Naprosto popírá dosavadní postoje České republiky a odevzdává kousek - a to ne ledajaký kousek - naší suverenity bruselské eurokracii. Mluví o nějaké výjimce pro Česko, která tam ale samozřejmě není. Buď se tedy podřídíme kvótám v jiném kabátu, nebo zaplatíme výpalné. Už jen za to mělo být iniciováno hlasování o nedůvěře této vládě.

Nejhorší je, že tímto způsobem dochází k obejití Evropské rady a po schválení Evropským parlamentem přejde agenda do značné míry mimo dosah našeho svrchovaného státu. V médiích se hovořilo o zradě a já, ačkoliv nejsem příznivcem silných slov, tak v tomto případě jsem naprosto souhlasil. A zase se nestalo vůbec nic. Koalice v čele s premiérem se snaží ze všeho vymlčet. Pamatujete, jak reagovali Poláci na migrační pakt? Tahle další bezradnost Evropské unie v řadě na téma masová migrace se stala další pozvánkou nelegálním migrantům do Evropy a dosavadní vývoj nám dává bohužel plně za pravdu. Tím se seriál neuzavírá.

Přichází další pokračování kauzy Dozimetr a v něm nejde, jak se nás snaží o balamutit koalice, o to, že ministr vnitra Rakušan telefon měl, z něj volal nebo nevolal, ale že to celé zamlčel. Poté se všelijak vymlouval a na závěr jej pro potřeby orgánů činných v trestním řízení, pokud vím, nevydal a nic nevysvětlil. Naopak se opět snaží mlžit a ukazuje za každou cenu prstem jinam. Klasická taktika. Ministr vnitra, jemuž podléhá Policie České republiky a rozvědka, je předsedou hnutí, které je podezřelé, že využilo peněz z trestné činnosti na nepřiznané financování volební kampaně. Postižená Pirátská strana zvažuje přistoupení k trestnímu řízení jako poškozená a celému hnutí hrozí trestní stíhání jako právnické osobě.

Já tu nehodlám znova rozebírat celou kauzu, zvlášť po velmi barvitém vystoupení kolegy Langa, jen chci poznamenat, že jestliže má tato vláda plná ústa směřování na západ, tak tohle - a to vám garantuju - nás posílá expres kamsi na východ. Opravdu jsem zvědavý, jak si každý z poslanců koalice, a zejména ti čtyři z Pirátské strany, stoupnou a budou hlasovat, že jim nic z toho, co jsem tady řekl, nevadí. Jednou provždy bude platit, že Piráti jsou toho všeho součástí a že financování kampaně z kradených peněz a vazby na organizovaný zločin jsou pro ně naprosto v pořádku. Vzpomeňte si na to, až budeme stát a budeme říkat "pro" nebo "proti návrhu".

A na závěr krátké odbočení do resortu spravedlnosti. Jako stínový ministr spravedlnosti ministr Blažek, pokud vím, vůbec nevystoupil, možná v kontextu je to relativně inteligentní řešení, proto jen krátce zareaguji na vyhlášení pana premiéra. Pane předsedo vlády, kdo vám to psal? Proč vám to dělá? Proč vypouštíte zbytečně a bez důvodu polovičaté informace? Opravdu se nemáte ničím jiným pochlubit než přijetím zákona o whistleblowingu, o oznamovatelích korupce? Copak vám někdo nemohl říct, že to ani není moc chytré, když předchozí vláda už tento návrh předložila v minulém období, a byly to obstrukce především ODS, které legislativní proces zablokovaly ve druhém čtení, a nakonec to celé spadlo pod stůl.

Takže došlo k prodlení, za které Evropské unii zaplatíme nějakou sankci - nebo možná už jsme zaplatili, já nevím, v jaké výši, to bude předmětem nejbližší interpelace. Řekli vám, pane premiére, aspoň, kolik to nakonec je? Nakonec jste sice zákon předložili a prosadili, ale vykostěný, a vykostěný tak, že to kritizovaly protikorupční organizace a dokonce váš vlastní výbor pro koordinaci boje s korupcí. Tak nebylo by lepší o tom vůbec nemluvit? A vy se tím dokážete - ještě s úsměvem - opravdu vychloubat, což mi hlava nebere. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP