(0.10 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Pak jste se pochlubili novelou zákona o státním zastupitelství, která také není nic jiného než textem vycházejícím z činnosti předchůdců pana ministra a je minimalistickým kompromisním řešením problematiky. Navíc je docela pravděpodobné, že ho pozměňovacími návrhy budeme pro legislativní nedokonalost upravovat.

A stejně tak vámi zmiňovaná novela insolvenčního zákona, která má pomáhat lidem dostat se z dluhové pasti, jak jste řekl. Je absurdní, že toto téma vyzdvihuje předseda kdysi konzervativní a pravicové ODS. Protože se nejedná o čistou implementaci směrnice, ale zase o takzvaný gold-plating, když se mění český právní řád natolik ve prospěch dlužníků a bez návaznosti na jiné právní předpisy, že ohrožuje vymahatelnost práva a v konečném důsledku ohrožuje a poškozuje věřitele, ale vlastně i ty dlužníky. A nakonec bychom to stejně všechno zaplatili my.

Já jsem řekl tři příklady. A všechny tři příklady, co premiér řekl, v rezortu spravedlnosti jsou špatně. To je úspěšnost 100 %. To je naprosto neuvěřitelné!

Já jsem vás chtěl poprosit, abyste vyhodil toho, kdo vám to připravil, protože já věřím a jsem přesvědčený, že to není z vaší hlavy, pane premiére. Vydávat za kdovíjaký úspěch zrušení tisíců obsoletních předpisů, což je v podstatě administrativně-technická záležitost připravovaná dlouho. Například už za ministra Hamáčka na vnitru je úplně stejný případ.

Zase přeskočím ještě část týkající se financí v rezortu a blížím se k závěru.

Pan premiér ani tento náš protest nevyslyší. A bude dál všechno bagatelizovat. Hnití v nejvyšších patrech české politické scény tak bude pokračovat. A rozšiřuje se. Pak se nedivte, že je společnost stále víc rozpolcená, když popíráte skutečnost a tváříte se, že problémy neexistují. - Všimněte si, že jsem naprosto opomněl tematiku ekonomickou, které už se věnovali kolegové přede mnou.

Můžete hodiny efektně mluvit o zasypávání příkopů mezi lidmi. Vy to ale chápete tak, že přetáhnete všechny na svou stranu, do té své vlastní ideologické bubliny, ale tím jenom paradoxně přispíváte k prohloubení těch příkopů. Bohužel tam, kde si vládní elita nemůže vystačit s přesvědčivými argumenty, tam už nepokrytě nastupuje manipulace, provládní propaganda za naše peníze - a mimochodem někdy nápadně připomínající tu komunistickou - a pomalu, polehoučku i cenzura a kriminalizace odlišných názorů. Důsledkem bude, že podpora vlády bude i nadále zaslouženě klesat, a to až do naprostého politického suterénu, jestli s tím něco neuděláte. Šanci něco s tím udělat a vládu rekonstruovat a rozloučit se s těmi, kteří táhnou ke dnu, jste už prováhali. Důvěru veřejnosti, a tedy jakousi přirozenou legitimitu této vlády jste už ztratili. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A poprosím dalšího přihlášeného a to je pan poslanec Kobza. Mezitím přečtu omluvenku. Pan poslanec Wenzl Milan od 22 ze zdravotních důvodů.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, už bylo hodně řečeno na téma migrace, tak já se nebudu vracet k základním faktům, koneckonců i pan kolega Vondráček o nich mluvil, a spíš bych na to navázal.

V současnosti Evropa čelí obrovské vlně migrace, která je výrazně větší, říká se dvojnásobná a vícenásobná, než byla v tom roce 2016 a 2017. A současně do toho zasahuje i vývoj zemí Blízkého východu, na který bych rád upozornil. V první řadě tady nebyla zmínka o usnesení, které na návrh SPD přijala Sněmovna v roce 2017, o kterém se mluvilo, aby země, které spolupracují při repatriacích odmítnutých migrantů, dostávaly určitou formu kompenzace formou rozvojové pomoci. Bohužel toto není dodržováno, na to usnesení není brán absolutně žádný ohled, a tím pádem se dostáváme do situace, kdy skutečně zde máme lidi, jako byl ten vrah z Belgie, kdy tam byl nelegálně ve strpění a nebylo ho kam vypovědět.

Já bych ale rád připomněl jinou věc. Tím, že pan ministr Rakušan se upsal migračnímu paktu a v podstatě posílil snahu Evropské komise o další import milionů migrantů a souběžně s tím došlo k usnesení Evropského parlamentu o tom, že vnitřní kontroly na vnitřních hranicích jsou nepřípustné, tak můžeme zcela otevřeně říct, že dochází k zásadnímu ohrožení vnitřní bezpečnosti našeho státu. Když končila válka s Islámským státem v Sýrii, tak al-Baghdádí, který tomu velel, poslal svoje bojovníky, aby infiltrovali emigranty a přesunuli se do Evropy pod známou mantrou proroka Mohameda "přesuňte boj na území nevěřících", kde mají vytvořit spící buňky a čekat na další vývoj.

U vědomí tady toho jsem 10. října navrhl, aby byla pro nelegální migraci uzavřena naše východní hranice. Koaliční poslanci toto zamítli a přes naše území dál proudí stovky, stovky migrantů. Když jsem o víkendu byl v Německu, tak můžu říct, že tam vedle mě svištěly dodávky se zatemněnými okny jedna za druhou, navzdory tomu, že to byl víkend. Když přihlédneme k tomu, co se děje v Izraeli, ten útok Hamásu a Islámského džihádu na Izrael na jeho vlastním území, tak samozřejmě je otázka, do jaké míry tato akce bude inspirovat právě tyto spící buňky v Evropě k tomu, aby nějakým způsobem začaly přemýšlet o nějaké akci. Ty akce nejspíš mohou být dvojího druhu. Buď akce osamělého vlka, jako byla ta akce v Belgii, anebo se bude jednat o širší připravovanou akci, jako byl například útok na klub v Bataclanu.

Musíme si uvědomit, že základnou teroristů nejsou jenom země Středního východu, ale že právě vycvičení indoktrinovaní džihádisti, teroristi, kteří jsou dokonale připraveni, ideologicky připravení, naprosto přesvědčení o správnosti toho, co dělají, že když zahynou v boji proti nevěřícím, tak se konečně dostanou do toho tíženého nebe, což je jejich cíl, tak potom je otázka, jakým způsobem se vlastně můžeme bránit anebo jakým způsobem můžeme se chránit a chránit naše obyvatelstvo před tím, aby k nějakému takovému útoku tady u nás nedošlo. Je fakt, že už si i vrabci na střeše štěbetají o tom, že se ty buňky začínají aktivizovat a inspirovat. Můžeme předpokládat, že s příchodem vánoční sezony se někde něco semele, velice nerad bych, aby to bylo u nás. Bohužel, zatím jsem neviděl, že by naše vnitřní bezpečnostní orgány chystaly nějaká opatření, že by udělaly nějaké zátahy na hranicích. A řeči o tom, že to není možné, nemohu akceptovat, protože když to šlo za covidu, tak proč by to nešlo teď, když teoreticky už by ta policie měla být dokonce i lépe vybavena? Může spolupracovat s armádou, jako to bylo tenkrát. Máme zákon o zacházení se zbraněmi. To znamená, že policie už si může povolat na posílení i vlastně civilisty, kteří jí mohou pomoci. Ale je prostě nutné něco dělat, protože jinak dopadneme asi špatně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP