(10.20 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Cítila jsem za povinnost otevřít debatu o této mezinárodní instituci, o nutných změnách, o jejichž prospěšnosti a nutnosti snad málokdo pochybuje. Ale jen šeptem do očí mi vlastně ani nikdo neřekl, že by moje kritika OSN nebyla pravdivá, ba naopak, že se mnou v kritice souhlasí, byť, uznávám, by třeba v jejím závěru ten dotyčný nepoužil slovo "vystupme".

Spousta lidí včetně mě je stejně frustrovaných z téměř dvouleté války na Ukrajině, z toho, že Organizace spojených národů a hlavně Rada bezpečnosti nedokážou nic udělat, a četné reakce na mé vyjádření to potvrzují. A nejde jen o Ukrajinu a Izrael. Írán, Severní Korea, Sýrie, Afghánistán, Mauritánie a mnoho dalších nedemokratických států, členů OSN, porušuje lidská práva denně. Je tedy zcela legitimní otázka: K čemu je organizace, která byla založena s hlavním cílem udržování míru a bezpečnosti ve světě a dodržování lidských práv a která bohužel nemůže prosazovat vlastní principy bez souhlasu diktátorů?

Nejsem radikalista, ale neumím také mlčky čekat, že se věci vyřeší samy. Nejsem lhostejná k brutálnímu vraždění a upalování lidí zaživa. Jsem člověk, který má vysokou míru empatie, pane Okamuro. Ale s empatií jsou spojeny i emoce, přirozeně. A je to v dnešním světě chyba? Kdo jiný by měl nastolovat témata než politik a nelhat si v takto závažných věcech do kapsy? Proto jsem cítila potřebu říci věci na rovinu, jak je mým zvykem. Nebyla jsem vychovávaná k pokrytectví. Kdo toleruje šoa, nepochopil z hrůz druhé světové války vůbec nic. A já nechci, aby se historie opakovala. Raději se nechám za svůj kontroverzní názor veřejně pranýřovat, než abych si vyčítala, že jsem jako ovce mlčela v době, kdy se opět masově vyvražďují Židé! (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan předseda Okamura, následuje pan předseda Fiala a pan místopředseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, teď ministryně obrany Černochová ukázala, že jste skutečným bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. (Zleva potlesk, zprava bušení do lavic.) Plácáte úplné nesmysly. Já jsem o tomhletom vůbec nemluvil. Proti antisemitismu jsme tady všichni. Všichni jsme odsoudili teroristické útoky a vy tady jenom zoufale hledáte výmluvy pro své hloupé a naprosté selhání, kdy jste říkala, že Česká republika má vystoupit z OSN. Požadujeme vaše odvolání z funkce. A vy, jak tady lžete ve smyslu, že například když spadla raketa na Polsko, tak vy jste hnedka napsala, že je to ruská raketa. Ono se ukázalo, že je to jinak.

Vy nás tady zatahujete do války. Vy jste bezpečnostním rizikem! Vy jste nekompetentní osoba, která by měla okamžitě odstoupit! Jestli máte nějakou empatii, o čem mluvíte, tak proč podporujete ve vládě Piráty, kteří podporují financování Palestiny, a z těch peněz se pak financuje Hamás? Co to tady vykládáte? Tak tady nepřekrucujte naše názory. Tady jsme všichni odsoudili v usnesení ve Sněmovně to, co se stalo v Izraeli. Vy asi vůbec nevíte, která bije, nebo jste v nějakém deliriu, že to asi nesledujete, ani ta usnesení ve Sněmovně. Vy jste se tady úplně zbláznila. Vy jste blázen! Jo?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já bych volila mírnější slova na vašem místě, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne! To, co tady předvádí (důrazně) tenhle člověk, ministryně obrany Černochová, že tady hraje na nějakou antisemitskou notu, přestože jsme tady to všichni odsoudili, to je hnus! To je chucpe! Vy jste normálně odporný člověk a jste opravdu bezpečnostním rizikem pro Českou republiku! (Předsedající: Prosím... - Zprava bušení do lavic.)

A co se týče pana Bartoška, ano, já se vám tímto omlouvám, protože v poznámce mám, že za vaši KDU-ČSL se těch sjezdů Sudetoněmeckého landsmanšaftu účastnil pan Herman, exministr kultury, ještě když byl ministrem kultury, pak pan Bělobrádek, bývalý předseda KDU-ČSL, a u pana Bartoška mám poznámku, přehlédl jsem se, že jste to neodsoudil. Takže to uvádím na pravou míru. (Hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Oslovujeme prostřednictvím předsedajícího. Prosím, nyní pan předseda Fiala, následuje pan místopředseda Bartošek a prosím o klid v sále.

 

Poslanec Radim Fiala: Já chci taky reagovat na paní ministryni obrany Černochovou z hlediska té kauzy Izrael a podobně s tím, že se obrací na nás. Aby toho zas nevyužila nějaká mainstreamová média, tak já zopakuji jenom, že hnutí SPD podpořilo Stát Izrael, podpořilo ho tady oficiálním hlasováním k deklaraci. Řekli jsme, že Stát Izrael má právo se bránit a je to jasné, a řekli jsme, že Hamás udělal bezprecedentní teroristický útok a že z toho vychází to, že Izrael - má smysl se bránit.

A teď pojďme, paní ministryně, prostřednictvím předsedajícího, trochu do minulosti. Vy tady říkáte - co se to děje v těch evropských metropolích? Oni tam mávají palestinskými vlajkami, dělají demonstrace proti Izraeli. Mávají tam dokonce vlajkami Al-Káidy nebo ISIS, Islámského státu. No, co se to děje? Vy jste platili z evropských peněz Evropské unie migraci muslimských radikálů do Evropy! A říkali jste - vítejte! Tak tady to máte! Tady to máte! A já vám jenom můžu říct, že tato situace nemá dobré řešení a nebude mít dobré řešení. Ale poděkujte sami sobě. (Hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan místopředseda Bartošek s přednostním právem. Ještě jednou kolegyně a kolegové, prosím o ztišení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: No, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, myslím si, že vaše chování k paní ministryni Černochové není vhodné ani jako k poslankyni, natož jako k ženě. A já vám tedy odpovím klasicky českým příslovím: na hrubý pytel hrubá záplata. Vy jste taky odporný člověk. Velmi jednoduché - proč to tady paní ministryně říká? A já jsem na to upozorňoval, na vašich stránkách visí, že hnutí SPD navazuje kontakty se saskou AfD. Je to z 8. 6. 2023. A jenom pro pořádek, abyste věděl, s kým se kámošíte. Policie zatkla poslance AfD, našli u něj svastiku, sousedé slyšeli "Sieg Heil" a víceméně tento člověk je v současné době stíhán a obžalován za nenávistné projevy vůči jiné skupině obyvatel. A přesně tohleto je ta partička, s kterou vy se kámošíte, kteří fandí vojákům z druhé světové, kteří znevažují Památník holocaustu v Berlíně. Tak přesně tohleto je partička a politická strana, s kterou vy máte potřebu se kámošit. Minulost nezměníme. Naše zodpovědnost je budovat budoucnost. Tohleto je naše zodpovědnost. A jestliže vy se kámošíte s AfD, já vám říkám, že jste odporný člověk.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Poprosila bych o dodržování slušného vyjadřování všechny, kteří vystupují. Nyní už ale nikoho přihlášeného nevidím. Pokud tomu tak je i nadále, tak přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Mám zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 81. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Jakmile se ustálí počet přihlášených, tak zahájím hlasování o pořadu schůze. (Poslanci přicházejí do sálu.)

 

Pro nově příchozí jenom zopakuji, že hlasujeme návrh pořadu 81. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 2 je přihlášeno 166 přítomných, pro 163, proti nikdo. Návrh tedy byl přijat a pořad schůze byl schválen.

 

Nyní tedy budeme postupovat v pořadu tak, jak byl uveden, a já poprosím o vystřídání v řízení schůze. Takže zahájí už další řídící. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP