(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko garančního výboru? (Doporučující.) Navrhovatele? (Neutrální.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 77, proti žádný. Návrh byl zamítnut. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Robert Stržínek: Nyní bychom hlasovali jako celek jedním hlasováním o pozměňovacím návrhu D. Jedná se o pozměňovací návrh 3256 paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové a jde o snížení navýšení limitu u darů, dotací a návratných finančních výpomocí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko garančního výboru? (Nedoporučující.) Navrhovatele? (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 9 přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 79, proti 89. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Robert Stržínek: Takto jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a nyní můžeme konečně hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. O všech návrzích bylo tedy hlasováno. Přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona. Já zagonguji a zároveň přednesu návrh usnesení:

 

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 499, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti?

hlasování číslo 10 přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 92, proti 57. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní bychom přistoupili k projednávání bodu

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb.,
o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 431/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan a zpravodajka garančního výboru, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, poslankyně Eliška Olšáková. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 431/4, který byl doručen dne 14. září 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 431/5.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Má zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jenom velmi krátce. Jedná se o návrh novely zákona o matrikách, občanského zákoníku a dalších s nimi souvisejících předpisů. Návrh byl podrobně představen v rámci předchozích čtení a byla k němu vedena i rozsáhlá diskuse na plénu Poslanecké sněmovny. Návrh se zaměřuje na dvě základní oblasti, za prvé elektronizace matrik zavedením matričního informačního systému, takzvané eMatriky, za druhé změny v oblasti rodinného práva a další změny reagující na poznatky z matriční praxe. Součástí návrhu jsou také navazující novely dalších zákonů, zejména pak občanského zákoníku.

K jednotlivým pozměňovacím návrhům se budu vyjadřovat už pouze u stolku zpravodajů při závěrečném hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Kolegové, kolegyně, prosím, přesuňte své hovory do předsálí. Prosím o ztišení.

Otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Stržínek a poté následuje paní poslankyně Marie Pošarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem poslaneckého klubu hnutí ANO. Náš poslanecký klub podpoří předkládaný materiál, a to nejen proto, že se jedná částečně o materiál, který již v minulosti předkládala vláda Andreje Babiše. Podpoříme i pozměňovací návrhy A, B, C, E a F. Nebudeme však hlasovat pro pozměňovací návrhy D a G, které jsou identické a zabývají se tématem náhradního mateřství. Toto téma je natolik citlivé a komplikované, že nepovažujeme za správné jej řešit pozměňovacím návrhem k zákonu o matrikách, ale samostatnou změnou zákona.

Za důležité v tomto sněmovním tisku považuji to, že se ruší podmínka trvalého pobytu alespoň jednoho ze snoubenců v matriční obci pro možnost uzavření manželství. Dále to, že dítě, které dosáhlo určitého věku, může vyjádřit souhlas se změnou svého jména nebo příjmení, konkrétně se snižuje věková hranice ze současných 15 na 12 let. Nově bude možno zapsat do matriční knihy i jména zdrobnělá nebo domácká. Určení otcovství nově půjde provést takzvanou trojdohodou.

Zásadní změnou je zavedení matričního informačního systému, který by měl ale fungovat až od 1. ledna 2027. Tady to říkám s těžkým srdcem, protože si myslím, že by to mohlo jít i rychleji.

V neposlední řadě určitě bude pro mnohé zajímavý pozměňovací návrh kolegy Králíčka, který umožní poslancům a senátorům oddávat napříč republikou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Bělohlávková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já možná trošku překvapivě navážu na postoj hnutí ANO -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pardon, paní poslankyně. Prosím o klid, pánové!

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Musím říct, že opravdu -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, promiňte, že vás přerušuji... Ano, děkuji.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Uznávám, že otázka surogátního náhradního mateřství je opravdu otázka velice těžká, složitá. Já sama jsem doufala, že se dokážeme alespoň postavit na začátek křižovatky, která je před námi. Věřím tomu, že to dokážeme i takto. Protože to téma je opravdu složité, těžké, tak si vás dovolím trošku netradičně z tohoto místa pozvat na konferenci k surogátnímu mateřství, která bude 21. listopadu v tomto sále a bude s mezinárodní účastí z Itálie, Francie a Ukrajiny. Doufám, že všichni ti, kteří mají zájem o toto téma a chtějí se k němu vyjadřovat opravdu poctivě, na tuto konferenci přijdou a budou spolu s námi hledat tu nejlepší cestu pro děti i pro ženy, které jsou často v tomto případě zneužívány. Děkuji vám a budu ráda, když tuto konferenci navštívíte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní poslankyně Pošarová. Paní poslankyně Pošarová, jste přihlášena do rozpravy. Máte zájem vystoupit? Ano, máte. Prosím. Poté se připraví paní zpravodajka Olšáková. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP