(13.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Trošku jste mě zmátli. Musela to být samozřejmě faktická poznámka, protože přednostní právo nemá přednost před faktickou poznámkou. Tak to beru tak, že vám pan kolega Kolovratník dal přednost. Nicméně teď v pořadí s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Samozřejmě na hospodářském výboru kolem tohoto pozměňovacího návrhu byla diskuse a debata, byla tam zmiňována, i v tom dopise je zmiňována vlastně ochrana vodních zdrojů a samozřejmě se tam akcentoval i Uherský Ostroh, příklad. Tak já bych tady docela ráda ještě jednou na mikrofon řekla, že správní řízení, které se vedlo v rámci Uherského Ostrohu, opravdu bylo nadstandardní. Dělaly se tam dva oponentní posudky, což není zvykem. Dva oponentní posudky. To, že se tam potom žadatel střílel s posudkem s vodárenskou společností, to prostě bylo v rámci toho, aby si tam vyjasnili, jestli dojde, nebo nedojde. V každém případě ministerstvo postupovalo nadstandardně a udělalo mnohem víc, než by muselo dělat. To za prvé.

Za druhé, ten boj tam byl úplně jiný. Byl to tam boj mezi dvěma subjekty, kdy ten jeden, který už samozřejmě těží, tak je mnohem blíž tomu vodnímu zdroji. Mnohem blíž. A ten nevadil. Ale vadil ten nový subjekt, který byl mnohem dál. Já nechci hodnotit situaci, která tam je, nebo tam není. V každém případě jako úředníci máme být nestranní a nemáme řešit, jestli tam jsou nějaké konkurenční boje, nebo nejsou. To nás nemá absolutně zajímat a opravdu tu ochranu tam máme dělat. Tak to jsme dělali.

Já tento pozměňovací návrh, neboť jsem se tam i dotazovala všech zástupců ministerstev, kteří tam seděli, a nikdo s tímto pozměňovacím návrhem neměl problém, ani Ministerstvo pro místní rozvoj, ani Ministerstvo životního prostředí. Takže jestliže úředníci s tím nemají problém, tak nevím, proč my bychom někteří pro to tu ruku neměli zvednout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní se konečně dostává k faktické poznámce pan poslanec Kolovratník. Než dorazí, načtu jednu omluvu. Pan poslanec Síla se od 13.30 hodin omlouvá z pracovních důvodů.

Faktická poznámka pana poslance Kolovratníka. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Chceme to stihnout a věřím, že stihneme. Já jenom dva bleskové dotazy. Za prvé směrem do STAN. Ten dotaz mě napadl po vystoupení kolegyně Evy Fialové na paní poslankyni Olšákovou. Ona tady asi není, tak jestli jí to třeba někdo vzkáže. Já bych se docela rád zeptal, když je tady koaliční poslankyně, jak se tedy postaví tady k té argumentaci? Jestli tady bude za Sdružení místních samospráv, nebo za STAN, nebo sama za sebe, nebo za koho? Jak paní poslankyně Olšáková bude hlasovat v této věci? To mě moc zajímalo. Ad jedna.

Ad dva. To není konfliktní otázka, je to na pana ministra, je to k těm třem variantám pozměňovacích návrhů A10 až A13. Ty investiční lokality gigafactory. My jsme s panem ministrem byli v televizi ve středu večer a z jeho úst jasně zaznělo do vysílání, že když končí Volkswagen v Plzni Líních, že končí celý záměr vlády. Tak to bylo panem ministrem řečeno do televize. Zaznamenal jsem, že stejně mluvila i paní ministryně Černochová údajně někde v televizi včera večer. Ale tyto tři pozměňovací návrhy v různých variantách zrychlují režim právě v Plzni Líních a v různých variantách ještě další zóny. Rád bych se tedy zeptal, pokud pan ministr v televizi říkal, že projekt vlády pro gigafactory Volkswagenu v Líních končí, jestli své stanovisko k těmto pozměňovacím návrhům dneska změní a nebude je hlasovat, nebo jestli je bude i podporovat i dále. Pokud ano, tak prosím o argument, z jakého to je důvodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Kupka.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Velmi stručná odpověď. Obecně, gigafactory v České republice potřebujeme. Znamenaly by zásadní podporu pro Automotive v České republice. Znamenají zásadní pomoc pro to, aby se Automotive mohl transformovat. A to, že se transformovat musí, o tom sporu není. Ta podpora pro možnost urychlení je zcela namístě. Tím nijak neříkáme, že v okamžiku, kdy na druhé straně investor zájem nemá, že se bude urychlovat právě gigafactory v Líních, když tam nemáme pozitivní odezvu. Takže platí, že to potřebujeme. My tím zákonem vytváříme prostor, ale nijak tím neříkáme, že v Líních ta gigafactory vyroste. K tomu jsme řekli jasné stanovisko. Ale tvoříme si nástroj, jak si legislativně pro takové případy zajistit rychlejší průběh, protože bez toho nebudeme konkurenceschopní a můžou nás pak předběhnout jiní naši konkurenti, od Polska přes Maďarsko až po Rakousko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já budu velice rychlá, stručná. Jak tady bylo ještě zmiňováno, že tento zákon má mnoho přílepků. Ano, má mnoho přílepků. Ten fenomén už se tady rozmohl tak, že dneska, když zákon nemá přílepky, tak mně připadá, že to není správně.

V každém případě ještě zde opět připomenu, že každá účinnost zákona - zákon má nabývat účinnosti 1. 1. a 1. 7. Zde jsme se opět dostali do rozporu se zákonem. Tak já jen abychom si to připomněli. Takže mnoho přílepků, a účinnost zákona má být 1. 1. nebo 1. 7. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Nacher. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobrý den, vážený pane místopředsedo. Já jsem nechtěl vystupovat, ano, dneska skutečně ne. Chtěl jsem se pana ministra spíš zeptat, jestli ten pozměňovací návrh je hlasovatelný, ten, který právě řeší tu problematiku gigafactory, protože pokud já si dobře vzpomínám z hospodářského výboru, tak tam je přímo uvedeno i místo. To znamená Plzeň. Teď ve veřejném prostoru je, že ta společnost to vlastně odpískala, tak jestli je hlasovatelná přímo tahle konkrétní lokalita pro konkrétní firmu. To mně přijde jako legitimní dotaz.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan zpravodaj.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Jenom rychlá reakce na vás, Patriku. Na začátku bylo řečeno, je tam jenom jedno místo. V rámci pozměňovacích návrhů - tam je to A10 až A13 - jsou tam také návrhy pánů poslanců Rataje a Hájka, kteří rozšiřují tu přílohu. To znamená, my mluvíme o několika lokalitách, kde gigafactory může vyrůst. Pouze stanovujeme, jak říkal pan ministr, podmínky. Takže není to jenom o jedné lokalitě, je to o více lokalitách. Pokud se nám povede získat dobrého investora, ať už to bude do Ústeckého kraje, Karlovarského, Plzeňského nebo Moravskoslezského, tak to pomůže České republice v jejím rozvoji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní je k faktické poznámce přihlášen pan poslanec Kolovratník. Prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Fakt to nechci obstruovat schválně, ale ať to tady zazní, ta Plzeň, to Plzeňsko, nás poslouchá. Ztotožňuji se, souhlasím, pane ministře, s vaší argumentací mít to legislativně připravené ve více lokalitách a tak. Jasná věc. Ale v tom pozměňováku, tady to čteme, je to ta část 13. Přímo exaktně tam do přílohy rozšiřujete přílohu. To ocituji na záznam: "Stavby v lokalitě strategického průmyslového parku letiště Plzeň Líně sloužící zejména k výrobě a skladování baterií pro elektrická vozidla." To je v tom pozměňováku, který tedy podpoříte. My tomu tedy nerozumíme. Jestliže v médiích od vás zaznělo, když končí Volkswagen, nebudeme v Líních dělat nic, končíme tam, nic tam nechceme, tak jsme to pochopili, ale teď podporujete pozměňovák, který to tam dál říká. To je jediný rozpor, na který se ptáme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní bychom se měli vrátit do obecné rozpravy, do které je zatím v pořadí přihlášen pan poslanec Havránek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP