(13.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Havránek: Já jsem chtěl vystupovat, pane kolego Nachere, prostřednictvím pana předsedajícího. Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, odběhnu od tématu Líně. Pokud si vzpomenete, tak já jsem ve druhém čtení nahrál pozměňovací návrh, který chtěl zavést mezi stavby strategické infrastruktury i dostupné bydlení. Já jsem stále přesvědčen o tom, že tyto stavby si toto místo zaslouží. Nicméně po čtrnácti dnech jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem financí, za která děkuji, jsme došli k závěru, že z důvodu - a je to opravdu obsažené v té definici dostupného bydlení, tak jak já jsem ji formuloval v tom pozměňovacím návrhu, by mohlo dojít k problému, že 80 % obvyklého nájemného by v některých regionech mohla být hranice příliš vysoká pro právě pracování s celým tímto institutem, jsme se shodli na tom, že dojde tedy ke stažení tohoto mého pozměňovacího návrhu, čímž tak činím, je to pozměňovací návrh pod číslem 3394.

Nicméně já děkuji Ministerstvu pro místní rozvoj za vlastně diskusi, která tímto začala, a za příslib toho, že opravdu ještě v následujících měsících předložíme urychlováky pro výstavbu dostupného bydlení, a Ministerstvu financí za to, že vlastně přišlo vůbec s prací na této definici. Věřím, že ještě se k tomuto tématu s vylepšenou formulací vrátíme v následujících měsících. Děkuji za slovo. A ještě jednou tedy upozorňuji, že stahuji svůj pozměňovací návrh 3394.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To určitě zaznamenává pan zpravodaj, že jste stáhl pozměňovací návrh, pan poslanec Lochman to určitě vnímá. A budeme pokračovat v obecné rozpravě. Další přihlášený je pan poslanec Novák.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já dnes naposledy využívám té možnosti a přišel jsem vás požádat o podporu čtyř pozměňovacích návrhů, které jsem předložil, v proceduře je máte pod písmeny B. A ačkoliv je předkladatelem Ministerstvo dopravy, týkají se převážně elektronických komunikací. Proč jsem je předložil? Není to jenom proto, že i ta doprava potřebuje data, i ta doprava potřebuje elektronické komunikace, protože se na nás valí autonomní systémy, autonomní řízení dopravy, to bez dat nezvládneme. Ale samozřejmě také potřebujeme dostat data lidem, data firmám. Takže nebudu zbytečně zdržovat, protože chci, aby se liniový zákon dnes odhlasoval, přičemž s celkem jako takovým souhlasíme. A znovu vás žádám o podporu mých čtyř pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Adamec. Máte slovo. A připraví se pan poslanec Tesařík.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já budu možná stručnější než jindy k takhle důležitému zákonu. A možná začnu velmi nezvykle. Já bych chtěl poděkovat členům hospodářského výboru, kteří se aktivně podíleli na těch pozměňovacích návrzích. A byli fakt aktivní a nebylo to jednoduché, když se podíváte, kolik jich je. Ale zároveň, a to nesmím zapomenout, bych chtěl poděkovat ministrům, ministryním různých ministerstev, která, co já si pamatuji, poprvé v historii opustila svůj rezort a začala se bavit mezirezortně, to se tu fakt ještě za mé éry nikdy nestalo. Díky za to, protože bez toho bychom dneska tady tuto předlohu neměli. A musím říct, že jestli někdo si myslí, že ty pozměňovací návrhy vznikly ad hoc, že to jsou vlastně jakoby klasické poslanecké pozměňovací návrhy, zapomeňte. Zúčastnili se toho odborníci prostě z průřezu našich strategických záležitostí a je to projednáno opravdu velmi tvrdě a až do poslední chvíle jsme se o některé pozměňovací návrhy docela dost jako hádali.

Co se týká některých věcí ohledně samospráv. Já jako letitý člen samosprávy, a dokonce výkonný starosta skoro čtvrt století chci tady říct jednu větu. O strategických investicích státu nemohou a nesmí rozhodovat obce či jejich starostové. To je první věc. Jinak to dopadne tak, že vlastně za více jak třicet let tady jsme neotevřeli jediný důl na štěrk. A neříkám, že všude je potřeba ty doly otvírat, proto jsme udělali tu přílohu, která je jasným prostě signálem, kde to bude. Já vím, že na Uherskohradišťsku je strach, že tam prostě ta těžba zničí spodní vody a podobné věci, ale toho se to skutečně netýká. A ten prostor tady opravdu byl. A já musím říct ještě jednu věc, když tady říkal kolega Kolovratník, vaším prostřednictvím, že vlastně jsou tam energetické věci, které by patřily do energeťáku, tak já tady řeknu úplně otevřeně, tam je spousta věcí, které by možná patřily jinam. Ale jsme schopní to zvládnout v takovém časovém horizontu, aby to začalo platit, abychom prostě mohli ty investice spustit? Já si myslím, že ne.

Tady padlo pozdě, já říkám, ale přece. A zaplať pánbůh za to. Protože jinak si nedovedu představit, jak by ten legislativní proces vypadal. Jestli to někdo víte, tak mi to řekněte, já to tedy fakt nevím. Když si vzpomínám na čtyřistašestnáctku, když jsme začínali s kolegou Kolovratníkem, tak to bylo přece také pozdě, ale přece. A podařilo se nám to nakonec. A tady se jedná fakt o strategické záměry a ten zákon už nebude liniovým zákonem, bude to zákon o strategických investicích. To je také součást jednoho pozměňovacího návrhu. Takže já bych hrozně rád, abychom dneska tady odhlasovali ty pozměňovací návrhy. Samozřejmě nemůžu vám říkat, které máte podpořit, které ne, to je věc jednotlivých poslanců a jednotlivých klubů. Ale já říkám, že ta dnešní legislativa, kterou máme na stole, je investice, investice do nové legislativy, která by nám měla usnadnit stavbu strategických aktivit České republiky. Já vás moc prosím, abyste to takhle vnímali. A samozřejmě řada věcí třeba přijde, ještě se vrátí, že je potřeba upravit a podobně, ale na to jsme v našem legislativním procesu zvyklí. Ale nedovedu si představit, že bychom toto nějakým způsobem dělali úplně jinou formou.

A ještě vám řeknu, co mě hlavně nakoplo při projednávání hospodářského výboru, když jsem se dověděl, že naše D11, která už je vysoutěžená, poslední kousek před hranicemi, kdy máme mezinárodní problém s Poláky, kdy oni jsou hotoví za chvilku a my jsme u Jaroměře, tak přišlo blanketní odvolání. Fakt tohle chceme tady, aby bylo v reálu? No nechceme! A takových příkladů je celá řada. Tak prosím vás proto, hlasujme o těchto návrzích, protože podle mě je to potřebné a je to investice do budoucna pro všechny strany, které se budou účastnit toho politického života, a hlavně pro naše občany. Protože tohle je investice fakt do budoucna! Já vám děkuji za pozornost a moc vás prosím, hlasujme o tom.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo čtyři faktické poznámky. První vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Fialová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. V každém případě chci poděkovat svému ctěnému kolegovi za pochvalu, protože určitě si ji zaslouží všichni poslanci hospodářského výboru, protože jsme byli věcní a přistupovali jsme k tomu věcně, konstruktivně. Nesouhlasím s tím, že to je poprvé, kdy se ministerstva domluvila. Tam jsem to identifikovala jednoznačně. Úkol zněl jasně: muž s koženou s brašnou nesmí projet. Takže jsme se sešikovali, vysvětlili jsme to. Takhle jsem se zeptala i pana ministra na výboru. A ve své podstatě s úsměvem mi odpověděl v tomto duchu, takže proto to takto je.

A vy jste tady dal otázku, jak by to asi legislativně mělo vypadat, tak já vám to vysvětlím. K tomuto zákonu by se udělal změnový zákon, který by měnil ostatní zákony, pokud tedy opravdu zasahuje i do ostatních zákonů, a šlo by to a šlo by to i řádnou cestou. To znamená do mezirezortu a tak dále, nebudu tady vysvětlovat, přes Legislativní radu vlády. Víte, že tohleto velice obdivuji, nebo respektive myslím si, že tady v tom jsem už velice zběhlá, takže ta cesta existuje a nemuselo to jít cestou přílepku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Fialová a připraví se pan poslanec Kučera ve faktické poznámce. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já také budu, vaším prostřednictvím, reagovat na pana poslance Adamce, který tady říkal, že obce nemají rozhodovat o strategických věcech. Ale já jsem to nezpochybňovala. Ony ty obce chtějí jenom vědět, co na jejich území bude. A chtějí vědět a komunikovat to dopředu, aby byly na to připraveny. To nebylo o tom, že by chtěly rozhodovat. Ony mají jenom strach, že budou vyčleněny. A byly naštvané z toho, že přišel nějaký pozměňovací návrh, který prostě jim negarantuje, nebo nikdo s nimi o tom nemluvil. Kdyby byl zachován klasický legislativní proces a bylo to dané v tom legislativním procesu tak, jak to má být, tak ty obce budou součástí připomínkovacího řízení a budou se k tomu moci vyjadřovat a nebudou mít pocit, že jsou obcházeny a něco se jim tam dělá jako na truc. Nedivte se tomu, že prostě mají regulérně strach o tom, že si to tady někdo z Prahy rozhoduje a nikdo nebere na ně zřetel. To bylo celé. Ale štvát na to, že nemají být o tom informovány obce proti versus tady nějaká Poslanecká sněmovna nebo poslanci, to prostě není úplně namístě! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP