(17.00 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Já velice krátce, naše stínová ministryně vnitra spoustu věcí řekla. Já bych chtěl říct, že opravdu v době velkých zvyšování nákladů absolutně na všechno se odvděčíme státním zaměstnancům - policistům minus 900 korun měsíčně na jednoho příslušníka, minus 1 500 korun na jednoho hasiče měsíčně.

Rozdíl mezi prvním a druhým čtením je v tom, že jsme mezitím na bezpečnostním výboru už probrali rozpočtovou kapitolu Ministerstva vnitra a dalších bezpečnostních sborů a na mě opravdu to působí nedůvěryhodně, protože jestliže jsme například probírali s ředitelem BIS rozpočet Bisky a on nám říkal: Máme tam nějaké finanční příjmy, a když nám to nevyjde, pan ministr Stanjura nám slíbil, že během roku nám něco přisype. Nebudu říkal kolik, protože to bylo v režimu. Když jsme měli rozpočtovou kapitolu 376 Generální inspekce bezpečnostních sborů, úplně stejně, jako přes kopírák. Opět pan ředitel říkal: Nevychází mi to, máme příslib od Ministerstva financí. To znamená, když to v souhrnu dám do balíčku - takhle hovořili dále například Národní úřad pro kybernetickou informační bezpečnost, že je na minus 70 milionech korun, šílená raketa do minusu je Vězeňská služba. Nebudu mluvit o policii a Ministerstvu vnitra, rozpočtové kapitoly jak malého vnitra, nebo velkého vnitra, tam je asi 930 milionů korun, je to miliarda, kdy pan ministr říkal, že dostane příslib během roku z nějakých evropských peněz. Ale ptali jsme se ho tady, když je nedostane? Tak je prostě nedostane. A když ty kapitoly sečtu, tak tady vidím, že tady, jenom v rozpočtových kapitolách, kterých jsme se dotýkali my v oblasti bezpečnosti, tam visí nějaké 2 až 2,5 miliardy, které prostě nejsou zahrnuty do schodku státního rozpočtu, a jsou tam prostě jenom uměle snižovány schodky, které by normálně byly, aby vám to nějak vyšlo. A já nevím, když mi ředitelé bezpečnostních sborů říkají: My potom pana ministra financí požádáme během roku, třeba v říjnu, v listopadu, když už skončíme na nule, on nám tam nějaké peníze dosype, není to dobře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za přesné dodržení času a nyní pan poslanec s přednostním právem, pan předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek, poté se připraví pan poslanec Pražák. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, tak zase z pozitivnějšího soudku. Já bych navrhoval, abychom podpořili v rámci rozpočtu program Lídr školy. Je to společný návrh poslanců Olgy Richterové, Jakuba Michálka, Josefa Cogana, Marka Bendy, Aleše Dufka a Michala Kučery. Hlásím se tedy k tomuto pozměňovacímu návrhu, který je uveden jako sněmovní dokument 3694, a podstatou toho návrhu je podpora projektu Lídr školy, který přebírá know-how vzdělávacího programu Ředitel naživo a je zaměřený na rozvoj schopnosti ředitelů vést pedagogický proces a pracovat s kulturou škol. Program Lídr školy je plánován jako pilot nového kvalifikačního studia pro ředitele škol, přičemž se jedná o dvouletý kurz. První ročník byl otevřen již v září 2022. V programu je v současné době 72 začínajících ředitelů a zástupců ředitele, což je dvojnásobek kapacity předchozího programu Ředitel naživo. V roce 2023 program dokonce získal cenu nadace České spořitelny. Navrhuji, abychom tento program, aby mohl pokračovat, protože dochází samozřejmě v některých oblastech ke snižování rozpočtu, podpořili částkou 5 milionů korun.

Druhý pozměňovací návrh, ke kterému se hlásím, je sněmovní dokument 3693. Je to pozměňovací návrh poslanců Ivana Bartoše, Jakuba Michálka, Josefa Cogana, Marka Bendy, Aleše Dufka a Michala Kučery a tímto návrhem se upravuje v rámci vládou schválené výše rozpočtu Specifické ukazatele - výdaje celkem. Tím návrhem dochází pouze ke změně průřezových ukazatelů v rozpočtové kapitole 364 na úkor běžných výdajů. Je to tedy přenastavení výdajů uvnitř rozpočtové kapitoly Digitální a informační agentura, tak abychom zvládli práci v této důležité instituci nastartovat.

Další pozměňovací návrh je 3691, to je pozměňovací návrh opět poslanců Ivana Bartoše, Jakuba Michálka, Josefa Cogana, Marka Bendy, Aleše Dufka a Michala Kučery, a ten se týká obnovy pevnostních měst Terezín a Josefov. Jde o záměr, který byl přislíben na úrovni vlády na základě dohody mezi ministry, takže s ním byli seznámeni i zástupci v krajích. Cílem toho programu je revitalizace pevnostních měst Terezín/Josefov, záchrana co nejvíce ohrožených objektů. Sanační a další práce by měly v příštích pěti letech zastavit další destrukci šestice kulturních památek v havarijním stavu v Terezíně. Jsou to Žižkova kasárna, zbrojnice, proviantní sklad a vojenská nemocnice, v Josefově pak čtvercová kasárna a tamní vojenská nemocnice. Na financování těchto údržbových prací se budou podílet i kraje.

A poslední pozměňovací návrh, ke kterému bych se rád jménem skupiny poslanců přihlásil, je pozměňovací návrh Ivana Bartoše, Jakuba Michálka, Josefa Cogana, Marka Bendy, Aleše Dufka a Michala Kučery, který se týká vnitřních přesunů v rámci kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj, sněmovní dokument 3692. V rámci jednání vlády o přípravě státního rozpočtu došlo ke shodě na podpoře významných priorit, které se týkají dostupného bydlení, rozvoje hospodářsky a sociálně ohrožených území a cestovního ruchu. Nicméně z časových důvodů již nebyly tyto změny promítnuty do rozpočtové dokumentace. Cílem programu Dostupné bydlení je zvýšení nabídky dostupného nájemního bydlení. Tento národní program je nutnou podmínkou pro realizaci komponenty MPO 2010 dostupné bydlení, protože prostředky MPO lze použít pouze na úvěrovou část podpory dostupného bydlení, a prostředky tohoto národního programu budou použity na dotační část.

Cílem programu Podpora rozvoje hospodářsky a sociálně ohrožených území je podpořit investiční aktivity v ekonomicky a sociálně nejslabších územích České republiky. Potřeba mimořádné podpory těchto území a strukturálně postižených regionů vychází ze schválené strategie regionálního rozvoje Česká republika 2021 plus a také z pátého souhrnného akčního plánu Strategie Restart. Specifická podpora pro tato území byla projednávána i vládou České republiky na zasedání v Jeseníku.

Cílem národního programu podpory cestovního ruchu v regionech je udržet a posilovat pozitivní trend prostřednictvím podpory rozvoje cestovního ruchu. Tento program představuje jeden z nejvýznamnějších nástrojů implementace koncepce státní politiky cestovního ruchu.

Takže to jsou čtyři pozměňovací návrhy, které jsem si dovolil načíst za příslušnou skupinu poslanců. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a nyní se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Jana Berkovcová, a poté, předpokládám, pan poslanec Pražák, který je řádně přihlášený. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji. Já se jenom pana Michálka zeptám na ten program Lídr školy. Nic proti němu, protože i ten předchozí program Ředitel naživo byl velmi dobře připravený, ale jak jste došli k té částce 5 milionů? Protože mám pocit, že pokud se jedná o zajištění toho programu na jeden rok, tak mně ta částka přijde dost vysoká. Takže máte představu, kolik skupin ředitelů nebo kolik, jaký počet ředitelů bude proškolen? Protože to je částka předpokládám pouze na lektorské a organizační zajištění a 5 milionů mně přijde poměrně dost. Takže jenom, jakou máte představu o proškolených ředitelích? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Ono jde o pokračování programu. Ten program historicky fungoval a byl nastaven vždycky tak, že se na něj alokovala část prostředků a za ty prostředky se ten program dostal k maximálnímu počtu příjemců. Aktuální data jsou taková, že bohužel kapacita výrazně nestačí, na počet zájemců je několikrát v podstatě poddimenzován ten program. A pokud chceme provádět reálné inovace v oblasti školství, tak se domníváme, že právě práce s řediteli škol je nejdůležitější. Takže myslím si, že s ohledem na toto bude to plánování do budoucna stejné, přesná čísla vám nepovím, musí to rozpracovat Národní pedagogický institut, který se tomuto programu věnuje, samozřejmě i v návaznosti na aktuální ekonomickou situaci, na aktuální ceny a tak dále. Přesná čísla v tuto chvíli nemám k dispozici.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a my se vracíme k řádně přihlášeným. Vystoupí pan poslanec David Pražák, poté se připraví paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP