(17.10 hodin)

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne, pane ministře, paní předsedající. Malinko se možná se vrátím k tomu, co říkal pan kolega Michálek. Docela by mě zajímalo, kolik ředitelů na to bude mít čas v své záplavě administrace těchto programů se účastnit opravdu reálně a kolik jich tam bude jenom napsaných, ale to nic, to ať si vyřídí někdo jiný.

Poprosil bych a chtěl bych zdůvodnit pozměňovací návrhy, které jsou v kapitole 329 Ministerstva zemědělství. Nebude to poměrně nic složitého. Budou tam tři pozměňovací návrhy, které bych načetl a odůvodnil. Pak se ještě zmíním o jednom návrhu, který bude potom zvlášť načítat kolegyně.

První pozměňovací návrh, kterému bych se chtěl věnovat, je pod číslem 3569. Jedná se o podporu lesního hospodářství, kde v návrhu rozpočtu pro rok 2024 je minus 1 miliarda korun a naším návrhem, nebo návrhem mým, Davida Pražáka, a poslankyně Margity Balaštíkové, Jaroslava Faltýnka, Josefa Kotta, Moniky Oborné, Jana Volného a Karla Turečka, se snažíme dostat zpátky tu 1 miliardu, která tam je škrtnuta z kapitoly Národní rozpočtová rezerva. Samozřejmě asi není potřeba zdůvodňovat nic jiného, než že lesní hospodářství, které je sníženo v tomto případě o 33 %, skoro o 32 % a nějaké drobné, tak by nebyly dostatečné prostředky na obnovu lesů po kůrovcové kalamitě.

Další pozměňovací návrh, který je pod číslem 3605 a je poslance Karla Turečka, Margity Balaštíkové, Jaroslava Faltýnka, Josefa Kotta, Moniky Oborné, Davida Pražáka a Jana Volného, se týká podpory podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu, kde i zde byla škrtnuta 1 miliarda korun. Opět se snažíme dostat tam tu miliardu zpátky. Všichni víme, že PGRLF je víceméně instituce, která podporuje dotování úroků z úvěrů, a kdy jindy než v dnešní době, kdy úroky jsou na takové výši, jaké jsou, by tento fond měl mít dostatek prostředků na to, aby mohl fungovat? Dovolím si jenom upřesnit, že PGRLF nabízí třináct programů podpory a myslím si, že je hojně využíván zemědělskými prvovýrobci a zpracovateli, není to pro žádné fiktivní zemědělce. (Obrací se na ministra Stanjuru.) Já vám věřím, že vás to nudí, pane ministře, ale já se budu snažit být věcný a nezdržovat. (Ministr oponuje, že nic neříkal.) Já jsem slyšel takové povzdechnutí, ale nevadí. Takže bych poprosil o podporu, případně o vrácení jedné miliardy zpátky na PGRLF.

Třetí pozměňovací návrh je pod číslem 3607 a je poslanců Karla Turečka, Margity Balaštíkové, Jaroslava Faltýnka, Josefa Kotta, poslankyně Moniky Oborné, Davida Pražáka a Jana Volného. Jedná se o výdaje na výzkum, vývoj a inovace, opět Ministerstvo zemědělství. Chceme tam vrátit částku 200 milionů korun. Navrhují se navýšit výdaje na výzkum, vývoj a inovace, konkrétně na posílení a podporu aplikovaného výzkumu a vývoje. Aplikovaný výzkum jakožto plánovitý výzkum a šetření zaměřené na získání nových poznatků, dovedností a postupů vede ke značnému zdokonalení stávajících poznatků a dovedností. Je podstatný zejména pro zemědělství. Zdokonalování, které přináší aplikovaný výzkum, posouvá naše zemědělství a přispívá k udržování jeho konkurenceschopnosti.

Poslední věc, kterou bych chtěl zmínit, kterou načte kolegyně Jarka Jermanová, je pozměňovací návrh 3629. Je to spíš taková prosba, hlavně na pana ministra, ale asi i na kolegy, není v tom nic politického. Je to pozměňovací návrh, který by měl navrátit finanční prostředky Ústavu Tomáše Garrigua Masaryka. Pozměňovací návrh tam dává i kolega Jakub Janda. Myslím si, že by bylo dobré, aby tam byly dostatečné finanční prostředky, které byly škrtnuté tím, jak se škrtalo letos - tomu rozumím, ale budou tam nějakým způsobem doufám navráceny. My tam navrhujeme částku 2,4 milionu korun. Myslím si, že tento ústav, který byl založen v roce 1932 Tomášem Garriguem Masarykem, a vlastně to měla být péče o prezidentův archiv, knihovnu a dílo, by měl mít důstojné podmínky pro to, aby mohl fungovat, a ne aby si musel chodit škemrat někde o peníze, i třeba v průběhu roku, kdyby mu nestačily. Myslím si, že bychom to napříč politickým spektrem měli podpořit, protože prakticky všichni v průběhu roku, let citujeme mnohdy z úst Tomáše Garrigua Masaryka. Myslím, že by si tento ústav zasloužil to, aby ty peníze tam měl a nikdy nemuselo dojít k tomu, že si o ně bude muset říkat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám taktéž děkuji. Jako další je přihlášena paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, poté se připraví Patrik Nacher.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Hezký podvečer, paní předsedající, pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Asi to není překvapením, že předstupuji před vás a chci se tady přihlásit k pozměňovacím návrhům, které se týkají zejména oblasti kultury. Trošku mě mrzí, že pan ministr Baxa tady není, on se omluvil. Trošku jsem doufala v diskusi s ním, ale nevadí, já si to nechám na třetí čtení. Myslím, že těch příležitostí budeme mít dost.

Pokud začnu svým prvním pozměňovacím návrhem, je to pozměňovací návrh, který se týká filmových pobídek, kde navrhuji navýšení o 300 milionů korun. Je to pozměňovací návrh číslo 3579. Jak už jsem tady avizovala včera, když jsme v prvním čtení přijali malou novelu zákona o audiovizi, tak ten zákon, abychom rozpohybovali filmové pobídky díky podpoře všech poslaneckých klubů a té dohodě, kterou pan ministr Baxa učinil, byl přijat. Nicméně i po konzultaci s asociací producentů a ostatních aktérů v této oblasti mi bylo řečeno, že pan ministr jim přislíbil, že ta částka bude minimálně 1 400 000 000 korun, abychom pocítili pozitivní změnu ve filmových pobídkách. Bohužel se tak nestalo. Oproti letošnímu rozpočtu došlo ke škrtu o 200 milionů korun, tudíž předkládám návrh na navýšení v této položce.

Další pozměňovací návrh, který předkládám pod číslem 3581, se týká kapitoly Kulturní služby, podpora živého umění, kulturní aktivity. Tam také došlo k seškrtání o 50 milionů, a já tedy navrhuji navýšení této kapacity. Jenom abychom si uvědomili, na co ty peníze jdou. Je to na podporu nezřizované kultury, různé festivaly, které jsou pořádány nejen v Praze, ale i mimo Prahu. Musíme si uvědomit, že živá kultura opravdu v době covidu byla velmi bita, a měli bychom udělat maximum pro to, abychom ji podpořili.

Další pozměňovací návrh s číslem 3582 se týká taktéž kulturních služeb, ale programu státní podpory profesionálních divadel a stálých profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů. Zde předkládám návrh na navýšení o 150 milionů korun. Přiznám se, že mě trošku mrzí ponížení této kapitoly, protože pan ministr kultury předkládá nebo prošel připomínkovým řízením zákon o veřejné kulturní instituci, který sklidil poměrně velkou kritiku. Pan ministr na semináři, který jsem pořádala, sliboval, že i tento zákon přispěje k vyšším penězům do zřizované kultury. Bohužel místo toho, aby pan ministr minimálně zachoval částku z letošního roku, tak ji tady ponižuje a mně to přijde, že je to trošku proti zdravému rozumu, takže já v této kapitole požaduji navýšení o 150 milionů korun. Chci jenom říct, že ten program se týká vlastně vícezdrojového financování zřizované kultury, to znamená, že do toho programu nebo z toho programu čerpají zřizovatelé a přispívají tam města i kraje na fungování kulturních zařízení právě v regionech.

Další pozměňovací návrh, který v oblasti kultury předkládám, je pozměňovací návrh s číslem 3583 a týká se fungování Státního fondu kinematografie, kde opět letos došlo k ponížení částky na jeho fungování o 50 milionů korun. Myslím si, že tím se ten fond dostává v podstatě na hranici svého fungování, protože nejenže samozřejmě jemu - jako všem ostatním organizacím - se zvyšují náklady na provoz, ale před tímto fondem stojí velký úkol, a to je právě třeba příprava velké novely audiovizuálního zákona nebo jeho vlastní transformace a také zvýšená poptávka po filmových pobídkách. Takže já tady předkládám pozměňovací návrh navýšení v této položce o 50 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP