(18.00 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Tak moc prosím pana ministra, aby těmto pozměňovacím návrhům věnoval pozornost. Financování evropských fondů by mělo být pro vládu prioritou. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přeji hezké odpoledne. Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Milan Wenzl, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová.

Ještě než dám panu poslanci slovo, přečtu omluvu. Omlouvá se Ivana Mádlová od 17.45 z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Wenzl: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, dnes projednáváme státní rozpočet, ale když se dívám do lavic, tak mi přijde, jako kdybychom se bavili o něčem, co není vůbec důležité. Ale rozpočet, bych řekl, to je jeden z nejdůležitějších dokumentů, který je. Tady, když se dívám, tak si zrovna říkám, proč jsem vystoupil? Ano, přihlásil jsem se proto, protože jsem se dozvěděl, že důchodci jsou hrozba tohoto rozpočtu. Údajně paní Nerudová, kandidátka STANu a Pirátů, kandidátka do Parlamentu Evropské unie, pro ni jsou důchodci ti, co ruinují státní rozpočet. To řekla paní Nerudová. Důchodci naší republice škodí tím, že jsou jim vypláceny vysoké a nezasloužené důchody. Největším nepřítelem národa jsou prý ti důchodci, kteří šli do předčasného důchodu, řekla paní Danuše Nerudová. Taky řekla, že je to od nich nemorální, odporné, nečestné a kvůli nim naše děti k stáru budou žít v chudobě. Celé generace ponesou tíhu zadlužení naší republiky pro současnou nenažranost důchodců, to řekla paní Danuše Nerudová, neúspěšná kandidátka na prezidentku. Jsou to ti důchodci, kteří nám ruinují státní rozpočet. To řekla paní Nerudová, která je poradkyní vaší vlády. Takže ona to takhle cítí a ona vám takhle i radí. Paní Nerudová je tak trochu vaše hrdinka. Ona se nebála nalézt jádro problému a nazvat věci, jak ona říká, pravým jménem. Dokázala tak, že si zaslouží to místo v Evropském parlamentu, když už jí to nevyšlo v prezidentských volbách.

Byly však časy, kdy i pan ministr Jurečka podporoval růst důchodů, ale to bylo v době, když jsme se všichni navzdory covidu měli ekonomicky docela dobře. Ano, bylo to za vlády hnutí ANO, za vlády Andreje Babiše. Ale pan ministr financí se rozhodl, že takhle ne, žádná podpora pro důchodce. To jsou přece voliči hnutí ANO! Do státního rozpočtu nedal na valorizaci důchodů ani korunu, přestože byla dvouciferná inflace. Věděl, že tím způsobí rozruch, znepokojení, místy až zděšení. Ale aby uklidnil národ, vysvětlil mu, že důchodci si nezaslouží, aby se jako jediní měli skvěle, zatímco celý národ strádá. Nic nedělají, celé dny se jenom flákají a někteří dokonce v hospici se jenom válí. Přitom ti, co tvrdě makají, mnohdy nemají co do úst. Pan ministr se projevil jako zodpovědný vlastenec. Kdo může za chybný státní rozpočet? No, přece ti Babišovi diverzanti, kteří hodnému Stanjurovi podstrčili úmyslně špatná čísla, a on se v tom teď nevyzná. Tak se z rozpočtu stal trhací kalendář. Každý si z ministerstva utrhl tolik, kolik potřeboval.

A já teď přemýšlím nad tím, proč současná vláda vsadila na nenávist, proč rozeštvává důchodce a nedůchodce? Je to jednoduché. Nespokojencům a nedůchodcům musí vláda předhodit viníka svého současného tragického hospodaření. Kdo jiný by to měl a mohl být než vláda Andreje Babiše a jeho důchodci? Poplatky za energie stouply a stoupat budou, přestože pan premiér tvrdí něco jiného. Ceny potravin a zboží se minimálně zdvojnásobily, služby podražily a po Novém roce to bude ještě horší. Nemnozí mají pocit, že vláda zkouší, kolik toho lidé vydrží a snesou, než se doopravdy naštvou. Myslím si, že vláda se určitě chce vyhnout tomu, aby jí národ nakopal... pět teček.

A jsem zase u toho. Důchodci ano, či ne? Ti důchodci, kteří pomohli vybudovat tento stát, platili daně, přispívali do takzvaného důchodového fondu. Ti, co budovali a platili, jsou dnes za vyžírky, kteří žijí na úkor této demokratické společnosti. Ale proč? Proč vyčítat důchodcům jejich zasloužený příjem? Celý život pracovali, a teď mají živořit a ještě poslouchat výčitky, že žijí na úkor našich dětí, jak řekla paní Danuše Nerudová? Proč se neškrtá třeba na ministerstvech? Proč se systematicky bojuje a buduje nenávist vůči jedné skupině obyvatelstva? Není to náhodou trestné? Podněcovat nenávist, štvát proti těm, kteří už nechtějí něco a neumí se bránit, je přece zbabělé.

Taky tvrdíte, že 30 % z rozpočtu jsou výdaje státu na důchody. Ale to přece není pravda. Uvědomte si, že stát žádný důchod nikomu nevydává. Vždyť to jsou peníze pojištěnců, které si tam vkládáme. Přece platíme sociální pojištění i s tím, že jsou to naše peníze, které dostaneme někdy v budoucnu vyplaceny formou důchodů. Na tom je celý systém postavený. To přece nejsou státní peníze. Na ty stát vůbec nemá právo sahat. Že to dnes zneužívá? Že se z toho berou peníze? To je jiná věc. Důchody nejsou žádný milodar státu. To jsou peníze, které jsme si tam vložili jako pojištěnci a chceme je zpátky. Vložili jsme si je tam s tím, že když si tam dám více peněz než ten druhý, tak chci taky větší důchod, to je logické. A je to pojistný princip. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP