(17.10 hodin)
(pokračuje Radek Rozvoral)

V pozměňovacím návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 3539 navrhujeme z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa ze specifického výdajového ukazatele Odvody do rozpočtu Evropské unie přesunout 1,3 miliardy korun do rozpočtové kapitoly Ministerstvo práce a sociálních věcí, konkrétně do specifického výdajového ukazatele Ostatní výdaje organizačních složek státu, a to konkrétně do položky Platy zaměstnanců a ostatní platby za provedenou práci v rámci v rámci Úřadu práce České republiky. V rámci rezortu práce a sociálních věcí navrhuje vláda snížit objem prostředků určených na platy zaměstnanců meziročně o zhruba 300 milionů korun, což by již potřetí za sebou prohloubilo pokles reálných mezd v tomto sektoru a přineslo by to další odchody kvalifikovaných a potřebných zaměstnanců, což je závažné zejména ve chvíli, kdy narůstá objem agend a povinností Úřadu práce a kdy vlivem poklesu životní úrovně a příjmové situace občanů České republiky narůstá i počet žadatelů o sociální dávky administrované tímto úřadem.

V pozměňovacím návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 3554 navrhujeme z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa ze specifického výdajové ukazatele Odvody do rozpočtu Evropské unie přesunout 2,3 miliardy korun do rozpočtové kapitoly Ministerstvo práce a sociálních věcí, konkrétně do výdajového ukazatele Příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách. Podpora zdravotně postižených občanů závislých na péči jiných osob je ze strany státu a vlády absolutně nedostatečná, příspěvek pro osoby v I. a v II. stupni závislosti se nezvyšoval téměř osm let a i vlivem rostoucí inflace je katastrofálně nízký. Proto je potřeba tuto rozpočtovou položku posílit a tyto příspěvky zvýšit. Naopak odvody do rozpočtu Evropské unie jsou vysoké dostatečně, až přespříliš, přestože většina posledních opatření této organizace je pro Českou republiku vyloženě škodlivá.

V pozměňovacím návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 3555 navrhujeme z rozpočtové kapitoly 322 Ministerstvo průmyslu a obchodu ze specifického výdajového ukazatele Dotace na obnovitelné zdroje energie přesunout 2 miliardy korun do rozpočtové kapitoly 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí, konkrétně do specifického výdajového ukazatele Dávky státní sociální podpory a pěstounské péče. Objem dotací na obnovitelné zdroje energie z veřejných prostředků je, jak jsem již uvedl, nepřiměřeně vysoký a nemá v rozpočtu co dělat, protože vláda v květnu slibovala tyto dotace úplně zastavit. Tyto 2 miliardy korun navrhujeme přesunout do rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí a navýšit zde objem výdajů v rozpočtové položce Dávky státní sociální podpory a pěstounské péče, kterou vláda oproti loňsku vůbec neplánuje zvýšit, přestože inflace neustále roste a jde o prostředky primárně určené na podporu rodin pečujících o děti včetně opuštěných a ohrožených dětí. Na dávky státní sociální podpory navrhujeme navýšení rozpočtových prostředků o 1,5 miliardy korun a na dávky pěstounské péče pak o 500 milionů korun.

Děkuji za pozornost a prosím o podporu těchto pozměňovacích návrhů.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Černý následuje v rozpravě a poté paní poslankyně Štefanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi opět obhájit své čtyři pozměňovací návrhy k návrhu státního rozpočtu na příští rok. Všechny tyto návrhy převádí finance z rozpočtové kapitoly 306 Ministerstva zahraničních věcí do rozpočtové kapitoly 329 Ministerstva zemědělství. Jako velmi špatný krok vnímám letošní zrušení finanční podpory chovatelům skotu, drůbeže i prasat, jelikož dotační programy motivují chovatele k investicím, mimo jiné i na zlepšení životních podmínek zvířat, a právě zrušení dotací dostává některé podniky do svízelné situace, protože si svoje naplánované investice prostě nebudou moct dovolit. Proto navrhuji na příští rok větší podporu pro chovatele skotu, drůbeže i prasat, a to právě na zlepšení životních podmínek u nás chovaných zvířat. Naši producenti se nesmí v konkurenčním prostředí ztratit, a proto se k této oblasti vážou moje tři pozměňovací návrhy v celkové výši 500 milionů korun. Podrobněji jsem je tady již představil ve druhém čtení a jsou nahrány v systému pod čísly 3687, 3688, 3689.

Můj čtvrtý pozměňovací návrh také reaguje na letošní značné omezení podpory včelařů, což velmi negativně ovlivnilo a omezilo jejich včelařské aktivity. Omezenou podporou včelařů již totiž dochází ke snižování produkce českého ovoce, ale i českého medu a dalších českých zemědělských produktů, a proto můj pozměňovací návrh navrací původní stav, který byl pro včelaře zcela zásadní, a to ve výši 100 milionů korun. Tento návrh jsem také již představil ve druhém čtení a je nahrán systému pod číslem 3690. A kde na to vzít? To jsem také již na začátku uvedl. Ponižuji výdaje Ministerstva zahraničních věcí v položce Příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí. Česká republika totiž posílá peníze téměř 500 mezinárodních organizací a přispívá na jejich provoz. I sám Nejvyšší kontrolní úřad v roce 2019 konstatoval, že ne vždy je tato spolupráce pro naši zemi přínosná a ne vždy jsou finanční prostředky využívány efektivně. Místo toho, aby se finanční prostředky v této položce Ministerstva zahraničních věcí přehodnotily a snižovaly, tak pro příští rok se nepochopitelně navyšují skoro o miliardu na 2,7 miliardy korun. Českým zemědělcům a chovatelům se tedy podpora bere a do zahraničí se vesele přidává? To je přece postavené na hlavu. A vzhledem k tomu, že o zlepšení životních podmínek zvířat mluví i vaše koaliční strany, tak doufám, že moje pozměňovací návrhy jednoznačně podpoříte. Jejich nepřijetím totiž jen potvrdíte spekulace o postupné likvidaci českých producentů, jak se již začíná proslýchat.

Na závěr chci zdůraznit, že my v hnutí SPD přednostně podporujeme naše zemědělce, chovatele, producenty i výrobce, protože zájmy občanů České republiky jsou pro nás prvořadé. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou chce reagovat pan poslanec Kott, takže paní poslankyně ještě posečká. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, paní předsedkyně. Pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl v krátkosti zareagovat ještě na slova svého předřečníka, možná jenom doplnit některé informace, které se týkají rozpočtu zemědělství. Ono to tady zde padlo, že jak města, tak kraje mají přebytkové rozpočty. Já jsem z kraje Vysočina a při jednání výboru pro regionální rozvoj jsme se dozvěděli, že v podstatě finanční prostředky na obnovu lesního hospodářství a pro včelaře a chovatele jsou ponížené, respektive jsou tam ve velice, velice zanedbatelném množství, a jsou tam z toho důvodu, že v podstatě kraj počítal s tím, že ty finanční prostředky jako každý rok budou dokryty z národního rozpočtu, a protože by tam docházelo ke kolizi, tak tam vůbec žádné finanční prostředky kraj nedává. Takže na jednu stranu pan ministr má pravdu s tím, že kraje jsou přebytkové, na druhou stranu nepočítaly s tím, že budou muset ze svých zdrojů nějaké finanční prostředky vydávat, a vlastně koordinace s tím, že ty finanční prostředky tam byly škrtnuty na poslední chvíli, nejhůř na tom dopadnou ti, kteří ty podpory čerpali, a to jsou drobní vlastníci lesů, kteří nebudou mít peníze na to, aby ty lesy obnovili, a ta spolková činnost bude do jisté míry taky utlumena jenom proto, že se nenašly finanční prostředky ve státním rozpočtu. Tak to jenom na doplnění toho, co tady řekl ctěný kolega ze zemědělského výboru pan Oldřich Černý. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní poprosím paní poslankyni Štefanovou, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP