(19.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Jestli tady někdo šíří blbou náladu, tak to jste právě teď udělal vy, a samozřejmě že ji šíří tato vláda. Asi jste si nevšiml, že v tomto týdnu tady byl v ulicích skoro jeden milion lidí, kteří demonstrovali ve svých zaměstnáních. Byly to školy, byli to studenti, byly to fabriky, byla to Česká správa sociálního zabezpečení, byly to úřady práce. Budou to pravděpodobně v průběhu prosince díky amatérismu téhle vlády taktéž lékaři, kteří budou už od 1. 12. omezovat své služby v nemocnicích. Takže to je ta blbá nálada, kterou vy šíříte, a ještě si tady dovolujete říkat něco ohledně naší opozice, která upozorňuje na to, jakým způsobem konsolidační balíček, penzijní reforma a samozřejmě tady tento rozpočet budou ožebračovat lidi. Já jsem tady měl proslov ohledně příspěvku na péči a na konkrétním příkladu jsem ukázal, jak to zasáhne do rozpočtu všech těch rodin, kteří se 24/7 starají o někoho blízkého, který je nemocný. Pravděpodobně jste tady nebyl. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zdravím v podvečer. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Miloš Nový, prosím.

 

Poslanec Miloš Nový: Děkuji za slovo. Vážený pane poslanče Nachere, prostřednictvím paní předsedající, špatně jste mě poslouchal, stejně jako pan poslanec Juchelka, prostřednictvím paní předsedající. Vy jste hovořil o mém krásném profesorském projevu. Velmi si toho vážím a velmi si toho cením. Já to tedy využiji, takže v rámci mého sponzorského daru hnutí ANO vás pozvu na bezplatné ekonomické semináře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní již tedy nevnímám nikoho přihlášeného do rozpravy, rozpravu tedy končím.

Táži se na zájem o závěrečná slova? Pan ministr. Chviličku posečkáme, než dojde k pultíku. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pokusím se nemluvit tak silným hlasem jako dva nebo tři z posledních pěti řečníků, protože tvrdím, že síla hlasu nijak nezvyšuje relevanci argumentů, ale možná se jim nakonec vyrovnám v té síle hlasu. Doufám, že je nepřekonám. Nejprve bych se vyjádřil k tomu, co se ve veřejném prostoru objevilo v posledních dnech, možná i k tomu, čemu se věnovaly aktuální protesty odborů.

Nejprve vzdělávání a školství. Výdaje plánované pro příští rok jsou 269 miliard, v letošním roce to bylo 265 miliard. Meziročně je to nárůst o 1,5 %, tedy 3,9 miliardy korun. Celkové výdaje na školství budou příští rok představovat 12 % všech výdajů rozpočtu, letos je to 11,8 %. Návrh rozpočtu obsahuje dlouhodobý cíl mnohých z oblasti školství, a to zvýšení průměrného platu učitelů na 130 % průměrné mzdy. Tomu se zuřivě hnutí ANO v minulém volebním období bránilo.

Druhá oblast - zdravotnictví. Tady se pokrytecky mluví pouze o kapitole Ministerstva zdravotnictví. Rád bych uvedl na pravou míru celkové výdaje do zdravotnictví. Ty byly v letošním roce 160 miliard korun a příští rok to bude 165,1 miliardy korun. Samozřejmě, do výdajů na zdravotnictví musíme započítat platby za státní pojištěnce. Takže meziročně porostou výdaje na zdravotnictví o 3,1 %, v absolutní částce o 5,1 miliardy korun. Z celkových výdajů rozpočtu příští rok do oblasti zdravotnictví půjde 7,5 %, letos to bylo 7,2 %. Opět jsme legislativně podpořili dlouhodobý cíl mnoha lidí ve zdravotnictví, automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce, k čemuž minulé dvě vlády nepřistoupily. Poprvé příští rok bude využit tento valorizační mechanismus a znamená to, že platba za státní pojištěnce bude zvýšena o 9,7 %, a platba tedy dosáhne za osobu a měsíc 2 085 korun. Platba státu do systému veřejného zdravotního pojištění se zvýší na 151 miliard, to je plus 9,2 miliardy. Nejenom že jsou v rozpočtu tyto dvě položky, my jsme je ještě prosadili do legislativy a budou i v dalších rozpočtech, pokud to někdo nezmění, ale my to nebudeme.

Rozpočet je odpovědný a po mnoha letech vrací Českou republiku do mantinelů plnění maastrichtských kritérií. Deficit veřejných financí poklesne příští rok na 2,2 % HDP z letošních očekávaných 3,6 % HDP. Poprvé od roku 2016 klesají celkové rozpočtové výdaje, a to o 31 miliard korun, což je 1,4 %. Není to na úkor investic a není to na úkor sociálních výdajů.

Investice, kapitálové výdaje, mají příští rok dosáhnout 184,2 miliardy. Budou třetí nejvyšší za posledních deset let. Když se podíváte do sešitu B, který je součástí dokumentace ke státnímu rozpočtu a podíváte se, jaké byly kapitálové výdaje za poslední roky, zjistíte, že za naší vlády se rapidně zvyšují národní zdroje. Například v tom roce, o kterém velmi rádo mluví hnutí ANO, rok 2015, což byl poslední rok čerpání minulého programovacího období, ano, celkové kapitálové výdaje byly 176 miliard. Z toho ovšem ze státního rozpočtu šlo, kolik? 36 miliard. Letos je plánováno ze státního rozpočtu 126 miliard. Odpoledne jsem v replice na vystoupení pana poslance Nachera řekl, že ke včerejšímu dni jsou kapitálové výdaje 178 miliard. Ani jednou za vašich vlád to číslo nebylo tak vysoké, a to na konci roku. Maximální podíl národních zdrojů byl 103 miliard, a to v roce 2021. Jsou zachovány stejné výdaje na vědu, výzkum a inovace z národních zdrojů jako v roce 2023.

Do návrhu rozpočtu je plně promítnut závazek vlády, respektive závazek České republiky, vyčlenit na výdaje na obranu v příštím roce částku odpovídající 2 % HDP. Je to téměř 160 miliard korun. Všiml jsem si dnes ve vystoupení mnoha politiků z ANO, že už to nejsou výdaje na obranu, už se tomu říká v dobré tradici komunistického slovníku výdaje na zbrojení. Myslím, že to jsou výdaje na obranu, ale jestli chcete používat komunistický slovník, že to jsou výdaje na zbrojení, zejména kapitalistického světa proti tomu socialistickému táboru, prosím, je to vaše volba.

Připomínám a jsem opravdu rád, že mnozí z vás pro ten zákon hlasovali, ale po několika měsících navrhujete ten zákon nedodržovat a odebrat z této kapitoly významné peníze. Vlastně nechápu, jak někdo může zvednout ruku pro 2 % a za tři nebo čtyři měsíce podat pozměňovací návrh, který odtud bere desítky miliard korun. Ano, máte tu tradici a tu zkušenost s komunisty. Jednou jste to tak udělali, aby vám podpořili rozpočet, a pak jste to tam zase vrátili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP