(19.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Jenom připomínám, že naprostá většina těch výdajů je v kapitole Ministerstva obrany, a některé výdaje, zhruba 8 miliard, jsou v ostatních kapitolách. Už zase slyším sýčky, že to je špatně, a jestli budou 2 %, no, možná to bude 1,99, nikdo z nás není schopen říct, ale bude to mnohem víc, než to bylo v minulých letech za všech předchozích, podotýkám. Všimněte si věty: za všech předchozích vlád. Ano, je to meziroční velký skok, ale kdybychom dlouhodobě plnili tento závazek, tak tento skok nebude tak veliký, ani procentuální, ani v absolutních částkách, a je to naposled, kdy je tak velký skok, pokud se například Sněmovna a Senát nerozhodne, že uzákoní například 3 % výdajů na HDP. Ale když se podíváme na makroekonomické prognózy, v roce 2025 ten skok nebude zdaleka tak velký v absolutních číslech. A někdo opravdu v dnešní k bezpečnostní situaci ve světě během války na Ukrajině, vidíme, co se děje na Blízkém východě, bude zpochybňovat výdaje na obranu? Opravdu nějaký odpovědný politik může říkat, že to jsou výdaje na zbrojení? (Reakce z lavic některých poslanců hnutí ANO.) Ale řekl, pane poslanče Nachere, nekřičte na mě. Najděte si to ve stenozáznamu u vašich členů s přednostním právem, najděte si to, dneska to zaznělo tady od tohoto pultu. Já jenom připomenu základní čísla, já myslím, že se to sluší. Celkové příjmy 1,94 bilionu korun neboli 1 940 miliard. Celkové výdaje 2,192 bilionu neboli 2 192 miliard. Saldo 252 miliard minus neboli deficit 252 miliard.

Nejdřív k pozměňovacím návrhům. Bylo podáno celkem 104 pozměňovacích návrhů. Ke každému se vyjádřím, až mě požádá předsedající schůze o stanovisko ministra financí. Opravdu myslím, že byste to ani časově nevydrželi, kdybych ke každému měl teď na mikrofon dát krátký komentář. V rozpočtu je jedna položka, jmenuje se Vládní rozpočtová rezerva, naštěstí má nějaký limit. To znamená, my musíme ten limit dodržet, je to nějakých, počkejte, abych to řekl přesně... (Hledá v materiálech.)... ne, ne, 12 je tam navrženo - 6 576 107 957 korun musí zůstat ve vládní rozpočtové rezervě, takže možné snížení je 5 423 892 043 korun. Chci říct kolegům z opozice, že vládní rozpočtová rezerva není bankomat, z kterého můžete vytáhnout desítky miliard korun. Vaše pozměňovací návrhy vás usvědčují z toho, že si myslíte, že to je bankomat, můžete tam strčit cokoliv a vypadnou vysoké desítky miliard korun. Kdybychom čirou náhodou podpořili jeden, například první pozměňovací návrh hnutí ANO, takřka všechny ostatní můžeme označit za nehlasovatelné, protože byste to jedním pozměňovacím návrhem vyprázdnili, takže není to bankomat.

Doporučuji všem členům Poslanecké sněmovny, novinářům, veřejnosti, ať se podrobně seznámí se sněmovním tiskem číslo 33 z tohoto volebního období. K tomu byl sněmovní tisk 32, to byl návrh vlády Andreje Babiše, premiéra Andreje Babiše pro rok 2022, a k tomu byl střednědobý výhled na roky 2023 a 2024, kdy se předpokládalo, že žádná krize nebude. Nikdo v té době nemohl vědět o tom, že vypukne válka na Ukrajině, tedy kromě Putina pravděpodobně. Nikdo nemohl vědět, jak velká a silná bude energetická krize, jak silné budou dopady a jak vysoké výdaje bude mít státní rozpočet v roce 2023. My jsme tady dnes kritizováni, že deficit je příliš vysoký, za současných rad, abychom snížili daně a zvýšili výdaje, to samozřejmě nejde. Tak si řekněme, co navrhovala vláda premiéra Andreje Babiše pro roky 2023 a 2024, aniž by tušila a nemohla to tušit, to znamená předpoklad, že to budou standardní roky bez krizí. Tady jsem slyšel, že někdo straší, že pan premiér řekl, že bychom se blížili k dluhové brzdě. Vy sami jste ve sněmovním tisku 33 a klidně se na to podívejte, já si to otevřu, abych to citoval přesně, předpokládali, že na konci roku 2024 bude zadlužení České republiky ve výši 51,8 % - 3 procentní body před dluhovou brzdou rok před koncem tohoto volebního období. Na konci letošního roku jste odhadovali, že to bude... jste navrhovali, že to bude 46,2, ne 46,2 na konci roku 2022, na konci letošního roku 49,2 a na konci roku 2024 51,8 bez zvýšení výdajů na obranu, bez valorizace plateb za státní pojištěnce, bez uzákonění 130 % průměrné mzdy, bez dopadu energetické krize. A vám připadá 252, že to je moc, a pořád tady vykládáte pohádky o tom: My máme jiné tempo konsolidace, podívejte se. Tak se podívejme, jaké bylo vaše tempo konsolidace ve vašem dokumentu, sněmovní tisk číslo 33.

Jaké mělo být saldo u veřejných rozpočtů - vy to nechcete slyšet - v nekrizových letech, pro pana poslance Nachera, který se pořád vrací do covidu. V roce 2022 5 %, v roce 2023 4,5 %, v roce 2024 4,1 % minus. Jaké měly být deficity podle návrhu vlády Andreje Babiše? V roce 2023 362 miliard a v tom vašem perfektním konsolidačním úsilí v roce 2024 měl být schodek rozpočtu 343 miliard, bez těch krizí, bez těch dodatečných výdajů. A 252 je pro ty, kteří navrhovali 343, moc, a pro ně 343 bylo málo. Kdybych tam započetl všechny ty výdaje, tak je pravda, že navržený deficit pro příští rok by byl zhruba o 200 miliard vyšší, než to, co je v dnešním návrhu. Doporučuji všem sněmovní tisk 33. A to jste odhadovali poměrně solidní hospodářský růst ve všech třech letech. Papír snese všechno. Vy nás budete ovlivňovat z toho, že nemáme (nesrozumitelné) rozpočty? Kolikrát jste říkali, že letos nedodržíme rozpočet? A dodržíme ho. 110 miliard mimořádných výdajů na ceny energií, i přesto bude rozpočet pod 300 miliard, a vy jste plánovali 362. Takže když k tomu připočtu - a ještě říkáte, že dáváme málo na ty energie. A dobře, kdybyste dali stejně, tak by letos by byl deficit 473 miliard. A co byste řekli? Je to méně, my jsme předtím plánovali 500. Vidíte to konsolidační úsilí, už je to jenom 463. A tak je to s vámi pořád. Tak je to s vámi pořád. Žádné číslo vám nesedí, o to silněji tady křičíte od mikrofonu, že my tu nějak fixlujeme. Výsledky mluví, čísla nás rozsoudí, a ta čísla říkají, že vaše černé scénáře se prostě nenaplňují (Potlesk.). Kolikrát jste slyšeli - no, můžete tleskat, zatleskejte si - kolikrát vaše předsedkyně klubu tady řekla, že "musíte přijít s novelou rozpočtu na rok 2023"? Kolikrát jste to slyšeli? Kolikrát jste slyšeli, že tak chodili jeden za druhým a fakticky a přímo říkali: Souhlasím s paní předsedkyní našeho klubu, určitě tu bude muset být novela, určitě bude vyšší deficit. A je 29. listopadu, co se stalo s vašimi předpověďmi? Jako obvykle chybné. Jako obvykle vaše černé scénáře se nenaplnily. V roce 2022 ratingové agentury nám zhoršily výhled na negativní, hlavním důvodem bylo riziko z přílišné závislosti na ruských fosilních palivech, ať je plyn, nebo ropa. (Pobavení z řad hnutí ANO.) Minulý týden - já jsem rád, že vás to baví, a jsem rád, že oceníte stejně jako mezinárodní nezávislé ratingové agentury hospodaření naší vlády, protože ze stabilního výhledu negativního se stal stabilní a jsou tam tři hlavní důvody.

Za prvé, Česká republika se zbavila závislosti na ruských surovinách. (Pobavení z řad hnutí ANO.) Za druhé - některé poslankyně z hnutí ANO tomu nechtějí věřit a kroutí hlavou, ale je to pravda. To byl jeden z důvodů zlepšení ratingového hodnocení a to nepíše ani vláda, ani opozice, ani Petr Fiala, ani Andrej Babiš, to opravdu píší nezávislí odborníci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP