(19.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Druhý důvod: pokud si budete ochotni přečíst důvody, proč zlepšili fiskální a konsolidační úsilí naší vlády. Označili ho za významné, věrohodné, sloužící ke stabilizaci dluhové služby České republiky.

A za třetí - kroky, které dělá pan vicepremiér Marian Jurečka a celá vláda, celá vládní koalice v důchodovém systému. To vám nedá nikdo zadarmo, nikdo zadarmo nenapíše lepší. To možná ve vašich stranických novinách to napíšou ve prospěch váš a v náš neprospěch. Tohle je opravdu cenné, protože to dělají nezávislé agentury. Mimochodem to dává šanci, že snížíme platby za úroky za staré dluhy. 95 miliard příští rok zaplatíme na dluhové služby. Přesto stínový... já nevím, jak bych to nazval... stínový premiér, asi jo, Karel Havlíček navrhne neplatit úroky ze státního dluhu. Úplně v klidu. 16 miliard? Nezaplatíme. Stínový premiér! Stejně by nebyl, že, kdyby náhodou, tak to bude někdo jiný, ale on tomu možná věří. Ale jak může někdo navrhnout, že nezaplatíme nejvíc mandatorní výdaj ze všech mandatorních výdajů, platba - úroky? Možná by vám pak musely světové instituce vyhlásit milostivé léto pro Českou republiku. Pak by to možná šlo, ale nevěřím, že by to opravdu někdo pro Českou republiku udělal.

Slyšel jsem tady ráno hodnocení našeho programového prohlášení vlády. Tak já zopakuji některé klíčové pasáže a hned řeknu, jak to je. V programovém prohlášení vlády: V zájmu zdravého hospodaření státu nedopustíme žádné další zbytečné zadlužování a připravíme taková opatření, která umožní průběžně snižovat rozpočtové schodky." Jaké jsou průběžné výsledky? V roce 2021 schodek 420 miliard, v roce 2022 schodek 360 miliard - minus 60 miliard, v roce 2023, ano, budeme mít čísla kolem 5. ledna, ale bude to pod 300 miliard, a příští rok 252. Plníme na rozdíl od takzvané konsolidace dle sněmovního tisku číslo 33, kdy by ty schodky byly mnohem, mnohem vyšší.

Za druhé z programového prohlášení vlády: "Připravíme a zrealizujeme odpovídající úpravy na příjmové a výdajové straně veřejných financí s cílem návratu k dlouhodobě udržitelným veřejným financím." Opět cíl, který plníme. Už je ve Sbírce zákonů náš ozdravný balíček, změnili jsme více než šest desítek zákonů, díky kterým srazíme schodek o 97 miliard příští rok a takřka 150 miliard v roce 2024. Vyčíslený konsolidační efekt je na úrovni 2,1 % HDP.

A teď se podívejme do minulosti hospodaření České republiky. Za více než třicet let fiskálního vývoje České republiky je to teprve čtvrtá konsolidace. Měli jsme třináct premiérů a je to teprve čtvrtý Petr Fiala, jehož vláda dělá konsolidaci veřejných financí. Ostatní to buď ignorovali, nebo zhoršovali, nebo věřili na to, že bude nekonečný hospodářský růst a ono se to někdy vyřeší. První konsolidace proběhla za vlády Václava Klause v roce 1997 a fiskální úsilí odpovídalo 2,3 % HDP. Další konsolidace proběhla za vlády premiéra Fischera a pana ministra financí Eduarda Janoty a tady to fiskální úsilí bylo ve výši 2,0 % HDP a třetí byla za vlády Petra Nečase v roce 2013 a tehdejší konsolidace byla 1,4 % HDP. Takže když porovnáme čtyři konsolidace, tak se umisťujeme na hezkém druhém místě ze čtyř o pouhé dvě desetiny za nejvyšší konsolidací, která byla v roce 1997 a přinesla zlepšení hospodaření ve výši 2,3 % HDP. Jak jsem říkal, na to pozitivně reagují nezávislé ratingové agentury.

Další slib či závazek z programového prohlášení vlády: "Zodpovědné hospodaření a ekonomický růst podpoříme předvídatelnou mírou investic." V sešitu B na straně 22 najdete hezký graf, jak vypadá investiční aktivita za poslední roky. Doporučuji upřít pozornost na to, co může ovlivnit vláda či sněmovní většina, a to jsou národní zdroje. Tady vedeme, bych řekl, fakt úsměvnou debatu - vy snižujete investice 18 miliard a vydáváte 18 miliard do SFDI a je to v SFDI, ne v státním rozpočtu. Správně připočtěme těch 18 miliard a hned to číslo je opět vyšší než 200 miliard korun. Takže vy kritizujete to, že to není v rozpočtu, a současně to, že to je nízké v tom rozpočtu. Kdybychom vám vyhověli, minimálně jedna z těch dvou kritických vět by už nebyla pravda.

Pro pana poslance a předsedu Andreje Babiše: on tady mával grafy, já mám pro něho taky jeden graf, já mu ho když tak pak dám. Tohle je konsolidační úsilí očištěné od hospodářského cyklu. (Ukazuje graf.) Když je červená barva, tak se to zhoršuje, když je modrá barva, tak se to zlepšuje. Podívejte se, jak to bylo za bývalého premiéra Babiše i v předcovidových letech. Neustále se zhoršovalo hospodaření. Neustále se zhoršovalo... (Poslanec Babiš ukazuje svůj graf a hovoří z místa mimo mikrofon.) Nekřičte na mě, pane poslanče. Nekřičte na mě. No, křičíte na mě. No, já to vlastně neslyším, tak je to zbytečné. (Poslanec Babiš mimo mikrofon.) Nekřičte na mě. Váš plán byl, já vám to zopakuji, pan poslanec Babiš zapomněl, já vám to zopakuji. Váš plán byl ve sněmovním tisku číslo 33. Vy jste předpokládali, že nebude krizový rok, a váš plán byl, že zadlužení bude na konci letošního roku 49,2. To se vám na ten papír ani nevejde, to už je nad tím papírem. A v roce 2024 jste plánovali - a podívejte se do toho, pane poslance Babiši, ne prostřednictvím, sám se do něj podívejte - v roce 2024 jste plánovali zadlužení takřka 52 %, 3 % od dluhové brzdy. V roce 2025 by to předali 54,8... 54,9.... abychom to udrželi. A co by musela dělat vláda po příštích volbách? Sestavit vyrovnaný rozpočet, z roku na rok nemožné. Nemožné, nebo za cenu drastických škrtů. Ten zákon jste prosadili vy, vy jste prosadili 55 % dluhovou brzdu a vy jste se do ní řítili. My brzdíme tempo zadlužování, děláme všechno pro to, abychom do té dluhové zdi nenarazili.

Všichni jsme viděli, není to jenom v České republice, jak Ústavní soud v Německu řekl: pozor, pozor, dluhová brzda, nemůžete do ní narazit, nemůžete tak. Ale tady politici tehdy ve vládních lavicích, dneska v opozičních, lehkou rukou napsali 55, protože v té době měli 30, a byli schopni za šest let nebo za sedm se dostat na dluhovou brzdu. A to říkám, to jsou čísla bez dopadů energetické krize, bez zvýšení výdajů na obranu. Kdybychom tam (nesrozumitelné), pro co vy jste hlasovali, tak bychom měli 55 % možná už v roce 2024. Takže to není strašení, to by byl náraz do dluhové zdi. A nedá se z roku na rok sestavit vyrovnaný rozpočet, opravdu nedá. Možná teoreticky, matematicky, ale nedá se to politicky prosadit a nedá se to vysvětlit, a proto je ten graf tak výmluvný. Kdo věří na to, že červená čísla nás vedou k prosperitě, ten neříká pravdu. Modrá čísla vedou k prosperitě České republiky. Za vlády Andreje Babiše jenom červená čísla. Snižovali jste to, protože byl hospodářský růst. Ten by byl i bez vaší vlády. A přesto jste nebyli schopni vytvořit rezervy na horší časy. Nebyli jste schopni vytvořit rezervy a dnes nám radíte, radíte a radíte, ale kdybychom vás poslechli, tak jsme museli navrhnout deficit 400 miliard a vy byste nám museli zatleskat, a říct: No, to je úplně stejně, jak jsme navrhovali my, podívejte se, jaká je shoda, konečně se v něčem opozice s vládní většinou shodla. Ale na tom se s námi prostě neshodnete. Česká republika a její občané si nemohou dovolit náraz do dluhové zdi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP