(19.30 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

To všechno jsou důvody pro to, abychom s plnou vážností mohli označit tento návrh rozpočtu za realistický, vyvážený ve prospěch občanů České republiky. A dovolte mi, abych vás všechny požádal jménem vlády České republiky o podporu tohoto návrhu při závěrečném hlasování. Děkuji za pozornost. (Projevy souhlasu, silný potlesk poslanců z pravé poloviny sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, děkuji. Ještě věcné konstatování: svou omluvu ruší pan poslanec Hayato Okamura a s přednostním právem se nyní přihlásila paní předsedkyně Alena Schillerová. Potom, předpokládám, se ujme slova pan zpravodaj se svou závěrečnou řečí. Dobře, paní předsedkyně. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. A teď vám řeknu, jak to je doopravdy. (Smích a potlesk napříč sálem.) A nejdřív mi dovolte něco osobnějšího, co si nemohu odpustit, a to není reakce na politickou debatu, ale na ty osobní invektivy, které si pan ministr Stanjura neodpustil. Takže já bych si dovolila říct, že jednotka arogance odteď pro mě je jeden Stanjura. A teď postupně, jak jsem si stihla dělat poznámky - pokud bych na něco zapomněla, tak mě určitě doplní mí kolegové, anebo se sem ještě vrátím k tomu pultíku.

Tak jsme se vlastně dozvěděli, že je to všechno zalité sluncem, že školství je na tom výborně, takže nevím, proč těch 70 % škol stávkovalo, že mají 268 miliard, že se jim tam přidal 3 943 000 000 a tak dále a že hnutí ANO se bránilo 130 % průměrné mzdy. No, ale hnutí ANO je tam dalo, tomu školství, my jsme je tam dali. My jsme nechtěli podpořit váš hloupý návrh, který měl jenom zkomplikovat rozpočtový proces v této zemi postcovidové, ale my jsme svoje sliby dodrželi. A jestli školství rostlo, tak rostlo jedině za osm let, kdy tam bylo hnutí ANO. Nebylo všechno bez problémů, určitě celá řada věcí se dala udělat lépe. Nikdy jsem netvrdila bez pokory, která vám, pane ministře, bezesporu zcela chybí, nikdy jsem netvrdila, že by se nedaly věci udělat lépe. Ale bez peněz, víte, to je taková zásada, bez peněz to prostě nejde.

Stejně tak zdravotnictví. Teď jsme se dověděli - před chvílí jsem to četla v médiích - kolik nemocnic už omezuje lékařské výkony. Budeme o tom mluvit zítra na naší stínové vládě a určitě to náš stínový - stínový, přečtěte si monitoring, pane poslanče, a nepokřikujte na mě, nepokřikujte na mě! Takže vy tvrdíte, že zdravotnictví je bez problémů, že jste tam přidali peníze. Jak je možné, že meziročně zdravotnictví klesá o více jak 4 miliardy? Kde se to projeví? V investicích, v celé řadě problémů, které vy seškrtáte. Vy tady jenom vytváříte vnitřní dluh, který zase bude muset řešit vláda, která přijde po vás, ať už je to ve školství, ať už je to ve zdravotnictví, tak je to samozřejmě i v těch investicích. Máváte tady grafem, ale podívejte se na kapitálové výdaje. Já mám stejný graf, kterým jste tady mával. Takže teď se dívám, kapitálové výdaje z národních zdrojů vám samozřejmě klesají. Říkáte, že to dorovnáte evropskými, ty vám klesají taky. A prosím, ukazoval jste ten graf a mluvil jste o tom na rozpočtovém výboru. A co se týče toho roku 2015, kde skutečně se překrývala dvě období, kde v tom roce 2015 přišlo extrémně peněz z Evropské unie, tak to je snad v pořádku, ne? My jsme na rozdíl od vás čerpali řádně, čerpali v čase. My jsme neměli zpoždění 96 miliard, jak vám dnes vysvětlila velice, naprosto profesionálně moje ctěná kolegyně Klára Dostálová.

A tím poklesem výdajů se taky nechlubte. Proč vám klesají výdaje? Dali jste to, marketéři vám to dali do podkladů, říkáte to jeden za druhým jako kolovrátek - no protože přesunete platby z energií na občany a na firmy, tak samozřejmě vám klesnou výdaje. Vy jste neušetřili ani korunu, pane ministře, ani korunu!

A když už tady mluvíte o střednědobém výhledu, my ho budeme projednávat po rozpočtu, takže já se k tomu ještě vyjádřím, o střednědobém výhledu, tak opakujete - a to jste mě velmi zklamal, když tady opakujete to, co tady Pirátská strana, kde včera pan předseda Michálek říkal to samé. Já jsem si myslela, že tomu jenom nerozumí, a teď vidím, že to má od vás, tak to je pro mě tedy šok. Vy tady vytáhnete čísla, šermujete tady krizí energetickou a tak dále, ale zapomněl jste na jednu věc, na jednu velmi podstatnou věc! Vy od roku 2021 tam máte díky inflaci, kterou jste brutálně nezvládli, o 453 miliard navíc! To je to důležité, a to jste pomlčel, to jste si nevšiml. Nebo já si myslím, že všiml, ale všimnout nechtěl.

Nebudu tady házet - říkáte, 3,6 % HDP rok 2023 a tak dále, 2024 kolik bude, stejně tomu nikdo nerozumí, většinou. Zapomněl jste ale říct. A my dva víme, o čem mluvíme, že v roce 2022 to bylo 3,2, takže tam máte zhoršení o 0,4. Vy si vždycky vyberete a pak tady šermujete tím, co se vám hodí, a to jste si prostě přesně toto vybral.

A k té obraně. Já už jsem upozorňovala, když se tady projednával ten zákon, že je to víceméně politická deklarace. Vy teď říkáte, to jsou mandatorní výdaje, to tam musíme dát, byť víte, že to neutratíte - já to mám od našich expertů. Prostě vydělají na tom vítězové této krize, což jeden z nich jsou samozřejmě i zbrojařské firmy. A teď tedy, když tak urputně na tom trváte - a jinak, mezi námi, když nás tady urážíte a spojujete nás komunisty, tak já jenom, že tady říkáme "na zbrojení", tak já vám tady budu citovat. Ministryně Černochová, je to tady nějaký server Informační servis: "Putina můžeme uzbrojit." Takže kdo tady mluví o zbrojení? Vy, nebo my? Je to prostě zbrojení, řekněme si to otevřeně, používáte to i vy. A proč nejste tak důslední u školství? Tady jsou to mandatorní výdaje, to tam musíme dát, vy jste pro to zvedli ruku, a pro školství jste nezvedli ruku, že se tam dá 130 % průměrné mzdy, protože pro to jste nezvedli ruku? Ano, my jsme zvedli taky, tak proč jste pro to ruku zvedali? Tak jste lhali, tak jste lhali! A je potřeba těm učitelům, abyste jim to řekli, že jim tam dáváte 113 %, to tady jasně řekli mí ctění kolegové. Nedali jste tam to, co jste slíbili, a tady jste pro to prostě zvedli ruku. Takže jeden mandatorní výdaj je pro vás hodně mandatorní a jiný je pro vás málo mandatorní, prostě zákony pro vás neznamenají vůbec nic a vy jste to dokázal už x-krát. A sám jste tady řekl, 252 miliard schodek. Ano, připočtěte k tomu těch 18, tak jako k tomu svému 295 připočtěte dalších 24 nebo 25, které máte na SFD. A já neříkám, že jste ukryl, já vám jenom říkám, že ten deficit měl být ve státním rozpočtu. Potvrdil to váš náměstek Mora na můj konkrétní dotaz na rozpočtovém výboru. Ano, mělo to být součástí státního rozpočtu, ale vy máte jedinou mantru, vy máte mantru vymodelovaný státní rozpočet, tomu přizpůsobit všechno, porušovat zákony, porušovat rozpočtová pravidla, takže jsem se musela obrátit na Nejvyšší kontrolní úřad. To znamená, že po vás to dávat dohromady, to bude tedy katastrofa! (Potlesk zprava.) A začít se bude muset tím, že se narovná rozpočtový proces.

Tak a teď k tomu tisku, co jste citoval, to jsem si nestihla vůbec zapsat to číslo. Jasně že, vy jste tady citoval autonomní scénář, citujete tady něco, co vycházelo z nějakých předpokladů. Kolik proměnných? A největší proměnná, která se v té době změnila, byla inflace! Váš hospodářský růst je jenom díky inflaci, jenom díky tomu, že jste nezvládli inflaci, a že prostě tato inflace, tyto inflační příjmy, které zaplatil celý národ, celý národ, v podstatě vám zlepšuje hospodářský růst. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP