(17.00 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Nejprve tedy k počtu lékařů. Podle dat OECD, ne podle mých výmyslů, jsou to poslední data z loňského roku 4,3 lékařů na 100 000 obyvatel. Jsme nad průměrem EU 27, jsme v počtu lékařů na úrovni Švédska, Dánska, Německo má třeba 4,5.

V tom, v čem jsme nad úrovní, druhé číslo, také nad průměrem EU, zaostáváme třeba za Německem o něco víc než v počtu lékařů, je počet sester - podle posledních dat a zdravotních statistik OECD 8,9 zdravotních sester na tisíc obyvatel, srovnatelný například s Francií. Jsme před celým východním blokem EU. Já to nechválím, jenom když tady používáme ta slova o kolapsu zdravotnictví, tak to je druhé číslo.

Třetí číslo: prosím vás, kolaps zdravotnictví si nepředstavuji tak, že meziroční náklady na zdravotní péči - podívejte se na publikovanou úhradovou vyhlášku - stoupnou meziročně o 35,5 miliardy korun ze 450,8 na 493,3 miliardy korun. Valorizuje se platba za státní pojištěnce z 1 900 korun v letošním roce na 2 085 korun v příštím roce. Příjmy systému veřejného zdravotního pojištění, ty samozřejmě nejsou tvořeny jenom platbami za státní pojištěnce, meziročně 2023, 2024 vzrostou o 31,7 miliardy korun. Zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven ke konci roku 2022 56,8 miliardy korun, ke konci letošního roku, jsme tedy na konci listopadu, ale ta predikce už je poměrně přesná, cca 53 miliard korun. Tak já jenom nemám rád to strašení, kór když se strašení neopírá o konkrétní tvrdá data.

Tím nikterak nesnižuji řadu zejména pracovněprávních problémů, které ve zdravotnictví jsou, to si netroufám vůbec nijak zlehčovat. Ty problémy tam jsou, jenom nemám rád strašení a slova o kolapsu tam, kde vůbec neodpovídají realitě. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kasal. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych se vyjádřil ke svému ctěnému kolegovi, vaším prostřednictvím. Ano, to jsou nezpochybnitelná čísla, ale vždycky čertík je v detailu. My jsme kdysi také řešili počty a tam je totiž otázka, jestli se řeší počet lékařů, anebo počet úvazků. A tím jsme došli například k tomu, že u praktických lékařů nepoklesl počet, ale čtvrtina má jenom tříčtvrteční a čtvrtina poloviční úvazky. A v tu chvíli už tu péči nemáte. Takže tam je potřeba to srovnání. Já to vím, že to nevíte, proto to říkám.

A co se týká těch financí, to také nikdo nezpochybňuje, ale tady se hovoří o tom, že dlouhodobě je výrazně podfinancovaná práce těch lékařů. Ti začínající mají 150, 200 korun na hodinu. Zato když potom si o víkendu pozvou instalatéra, vytáhnou tři, čtyři tisíce, aby jim opravil, aby měli nějakou opravu. Takže ti lidé z tohoto pohledu, když se to potom porovná, ten systém je dlouhodobě tímto způsobem podfinancován. A ty peníze, které říkáte, oproti Německu, kde třeba spolkové vlády a jednotlivé vlády dávají 2 % 3 % na investice, tak z toho zdravotního pojištění - a teď je jedno, jestli to jde z celkového, anebo jestli je to za státní pojištěnce - z toho platíte mzdu, energie, léky, provoz, komplet všechno, i ty investice. Takže v té chvíli, pokud i víme, jaká byla inflace, tak to zase od toho odečtěte.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Tak bych si dovolil také na pana kolegu Haase: ty statistiky jsou přesné, nikdo je nebude zpochybňovat, ale vraťme se k meritu dnešní schůze, a ta je o tom, jestli 6 000 lékařů nebo více než 6 000 lékařů z 20 000, kteří se podílí na službách, se vrátí do těch nemocnic, čili jde o naše pacienty. Takže to, že máme 4,2 lékaře na 100 000 nás v tuhletu chvíli opravdu nezachrání, my potřebujeme je dostat zpátky. Tohleto je jeden z těch důležitých kroků, který tady dneska děláme. My ho podpoříme s tím, že jsme si tady řekli opakovaně, že bude potřeba ještě dál doladit. Takže to je jeden krok.

Ten druhý, který doufám také se podaří, a dneska se k tomu asi nakročilo tou dohodou, nebo řekl bych asi podle mě pragmaticky mezidohodou, mezi panem premiérem a zástupci mladých lékařů a odborářů, tam je opravdu nutné ještě najít skutečně validní mechanismus, se kterým strana odborářů a lékařů bude souhlasit, a to vůbec není jednoduché.

Ale když tyhlety dva kroky dokážeme, tak se ti lékaři prostě vrátí. My dneska děláme ten první krok. Já bych to moc jako nenatahoval, nedával bych do toho - poprosil bych ostatní - už další argumenty. Já si myslím, že většina byla řečena - tím nechci nikomu upírat, ať se k tomu dál vyjádří. Ale vraťme se k tomu, my jsme připraveni dneska to podpořit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Síla. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Já bych chtěl jenom poděkovat kolegovi Haasovi, kterého si vážím, za čísla, která uvedl. Nijak je nezpochybňuji, ale chtěl bych zdůraznit, že bohužel ty peníze a investice, které jdou do zdravotnictví, jdou do betonu - jdou do výstavby nových pavilonů, do nakupování techniky a tak dál. Ale bohužel zdravotnictví jako takové je funkční, pokud má dostatek kvalitního personálu, a tam jednoznačně 2 200 plných úvazků, jak řekl kolega Kasal, plných úvazků chybí, a ty nenajdeme tím, že přidáme peníze do betonu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní s přednostním právem pan ministr Válek. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se nesmírně omlouvám, ale musím na některé ty věci reagovat, omlouvám se. Do betonu fakt ty peníze nejdou, do betonu jdou peníze z dotačních titulů. A pokud tedy chcete, abychom ty peníze vrátili Evropské unii, vaším prostřednictvím, pane poslanče Sílo, navrhujete, abychom nestavěli onkologické centrum v Motole, navrhujete, abychom nedělali komplexní onkologické centrum v Karlovarském kraji, no, to je ten beton! Navrhujete, aby se zrušily výstavby nových dětských psychiatrií a infekčních - z dotačních titulů Evropské unie, z ničeho jiného to nejde. (Důrazně.) Z ničeho jiného to nejde! Tak to řekněte! Ale prosím, nemluvte o tom, že ze zdravotního pojištění se platí beton, protože to není pravda.

Vy všichni, co pracujete ve zdravotnictví, víte, že peníze, které jdou ze zdravotního pojištění, se rozdělují na dvě části. Zhruba 55 % až 60 jde na mzdy a zhruba 40 až 45 % jde na provozní náklady, z nichž energie a ostatní tvoří nějakých 6, 7 % a ten zbytek tvoří péče o pacienty, léky a tak dále. Narůstá ten objem peněz, které jdou na centrovou léčbu, klesá objem peněz, které jdou na běžné provozní náklady. A vy můžete s těmi penězi hýbat, můžete dávat víc na jednu stranu, pak musíte sebrat na té druhé. Všechny peníze, které jdou do staveb, které jdou do investic, tak je buďto minimální kofinancování, které nařizují dotační tituly, ale fakt to není většina těch peněz. Ty peníze, které dneska jdou, a za to je potřeba mým předchůdcům poděkovat, protože se opravdu podařilo prosadit a vyjednat balík peněz, který realizujeme, a já v něm pokračuji. Tak ty nejdou na úkor zdravotní péče, nejdou na úkor platů a nejdou ze zdravotního pojištění. To opravdu není pravda.

A druhá věc: já mám konečně po dvaceti letech jako první ministr propojené statistiky počtu absolventů nastupujících doktorů atestujících a i pro mě bylo překvapením, že 93 % lékařů, kteří studují v České republice v českých programech, zůstává v České republice, přes 60 % slovenských studentů zůstává v České republice z absolventů a za posledních deset let to procento narostlo ze 43 na 60. Souhlasím s tím, že ve zdravotnictví je obrovské množství problémů, které se tady neřešily a odvalovaly se jako balvan, a věřím a doufám, že všechny ty tři naprosto zásadní novely, které v příštím roce půjdou do Poslanecké sněmovny, které teď jsou dokončené a postupně se dostávají do připomínkového řízení, podpoří Sněmovna napříč politickým spektrem, protože to budou novely, které zásadním způsobem reformují fungování zdravotnictví ku prospěchu pacientů. Nezapomínejme, že celý ten systém tady má být kvůli tomu, aby měli pacienti kvalitní a dostupnou péči, a to všechno ostatní je proto, aby se to dosáhlo.

A poslední: ano, naprosto souhlasím s tím, že budeme muset velmi intenzivně pracovat na novele zákoníku práce, který musíme předložit v prvním pololetí příštího roku. Musíme o něm velmi intenzivně diskutovat nejenom s lékaři, poslanci a se všemi těmi, kteří o tom budou hlasovat, ale také s poskytovateli zdravotní péče, protože ta novela musí být nastavena tak, aby byla realizovatelná v praxi a aby skutečně odrážela to, co je realita. Záchranáři, kteří tady sedí, mají naprostou pravdu, že je optimální 24hodinový ne pobyt na pracovišti, ale směna. Dokonce by byla lepší 25hodinová, aby tam byla hodina na předání služby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP