(17.50 hodin)

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, my jsme tento návrh zákona probírali na výboru pro bezpečnost na naší 37. schůzi ze dne 23. listopadu a do té doby zde nebyl podán žádný pozměňovací návrh. K dnešnímu dni evidujeme zatím 11 pozměňovacích návrhů. Na zmíněné schůzi jsme přijali usnesení následujícího znění.

"Výbor pro bezpečnost po úvodním vystoupení náměstka ministra vnitra Mgr. Radka Kani, vedoucí oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství odboru bezpečnostní politiky Mgr. Mileny Bačkovské, ředitele Ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál plk. Mgr. Milana Prchala, po zpravodajské zprávě poslance Petra Letochy a po obecné a podrobné rozpravě:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby s vládním návrhem zákona o zbraních a střelivu, sněmovní tisk 465, vyslovila souhlas;

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR; ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR provedl příslušné legislativně technické úpravy."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili tito poslanci: první v pořadí vystoupí pan poslanec Koten, připraví se pan poslanec Heller. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já bych touto cestou v podstatě poděkoval legislativcům na Ministerstvu vnitra, protože odvedli skutečně kus práce, a musím říct - a pan ministr to tady i zmínil - že v minulém volebním období jsme - napříč politickým spektrem, musím říct, a pan ministr byl také ve výboru pro bezpečnost - takže jsme se snažili, aby opravdu legislativa v České republice byla na velmi vysoké úrovni, což se, myslím si, podařilo. A je dobře tedy, že zjednodušení pro naši početnou komunitu střelců budou v podstatě zjednodušující, ať se jedná elektronických průkazů, nebo elektronických průkazů zbraně.

Já tady mám několik pozměňovacích návrhů, pro které se tedy budu snažit získat nějakým způsobem podporu. Myslím si, že v některých případech je možné, že tady od vás poslanců... si to vyhodnotíte, že přece jenom to je pro dobro věci a že bychom měli posilovat bezpečnost v České republice a bezpečnost občanů celkově.

Já bych tedy načetl jeden z prvních pozměňovacích návrhů, kde tedy se mění pouze jedno ustanovení, a to za prvé ustanovení § 13 odst. 2 zní: "Krajské ředitelství policie může z důvodu ochrany vnitřního pořádku nebo bezpečnosti zamítnout žádost o vydání zbrojního oprávnění i v případě, že jsou splněny podmínky uvedené v odst. 1, jestliže je žadatelem cizinec. Odůvodnění. Cílem pozměňovacího návrhu není v žádném případě omezit nebo znemožnit vydání zbrojního oprávnění cizinci, ale pouze umožnit Policii České republiky, aby v jednotlivých odůvodněných případech, například na základě informací od zpravodajské služby, měla pravomoc cizinci z jakékoliv země vydání zbrojního oprávnění odmítnout. Současný stav v Evropě včetně Evropské unie" - to samozřejmě znamená bezpečnostní situace, demografický vývoj nebo například podpora terorismu jako například Hamás, který jsme zažili - "již zcela stírá rozdíl mezi cizinci z jednotlivých zemí, pokud jde o riziko, které by pro Českou republiku vzniklo umožněním jejich legálního ozbrojení. S ohledem na skutečnost, že v České republice je získání zbrojního oprávnění koncipováno jako nárokové po splnění všech podmínek, je nutné pravomoci policie v tomto oprávnění rozšířit." To je tedy pozměňovací návrh, který je veden jako sněmovní dokument číslo 3772.

Pak tady mám další pozměňovací návrh. Ten se týká za prvé - do přílohy 1 návrhu zákona se vkládá nový bod 1.13.4, který zní: "1.13.4, Palné zbraně určené výhradně pro náboje typu Flobert, náboje ráže 4 mm M20 nebo úsťovou kinetickou energií střely srovnatelné, střelivo určené pro výcvik ve střelbě." Dále bod 2. Do přílohy 2 návrhu zákona se vkládá nový bod 1.5.8, který zní: "1.5.8, Palné zbraně určené výhradně pro náboje typu Flobert, náboje ráže 4 mm M20 nebo úsťovou kinetickou energií střely srovnatelné, střelivo určené pro výcvik ve střelbě."

Nyní dovolte, abych tuto změnu krátce odůvodnil. Přísnější pohled na kategorizaci zbraní na střelivo Flobert zavedla poslední revize evropské směrnice EU2021/555, o zbraních, respektive výkladové stanovisko Evropské komise. Důvodem byl v západních zemích zvýšený výskyt reaktivovaných zbraní, které byly do těchto zemí importovány v rámci do té doby volného režimu zbraní na střelivo Flobert. Následně byly tyto zbraně v daných zemích ilegálně předělávány na střelivo výkonných ostrých ráží a byla s nimi páchána trestná činnost. Toto ovšem bylo dáno především do té doby jednoduchou možností přepravovat tyto flobertové zbraně bez nutnosti speciálního povolení. Tento problém již ale odstranila novela zákona o zbraních č. 13/2021 Sb., která tyto zbraně zařadila do kategorie C-I. Tím omezila jejich nabývání na plně svéprávné osoby starší 18 let s pobytem na území České republiky, které mají povinnost tuto nabytou zbraň po koupi do 10 dnů zaregistrovat na Policii České republiky, a zároveň tato novela na celou kategorii zbraní C-I uvalila na dovoz, vývoz nebo přeshraniční přemístění těchto zbraní stejně přísné podmínky jako na zbraně kategorie A, B nebo C. Zároveň tato novela zavedla opatření, aby nebylo možné uvádět na trh zbraně na náboj typu Flobert vzniklé předělávkou z ostré palné zbraně. Jinak řečeno, pokud někdo uvede na trh flobertku vyrobenou z ostrého Glocka, pak se na něj již optikou platné právní úpravy nahlíží jako na zbraň té kategorie, z které byl takto upraven, tedy té přísnější. Koncept předloženého pozměňovacího návrhu tak zavádí oprávnění nabývat zbraně na náboje typu Flobert do režimu zapsané autorizace. Žadatel musí splňovat podmínky § 55, tedy místo pobytu v České republice, zletilost, svéprávnost, bezúhonnost a zdravotní způsobilost. Oproti současné právní úpravě nabývání zbraní kategorií C-I je tam sice navíc ten rozdíl, že dotyčný občan si může jít patřičnou zbraň zakoupit teprve po zapsání autorizace do Centrálního registru zbraní. Doposud to fungovalo obráceně, tedy občan nejprve nakoupil a pak šel zaregistrovat.

Zároveň je toto řešení eurokonformní, protože zachovává kategorizaci zbraní na náboj Flobert striktně dle evropské směrnice. Tato změna tak umožní i nadále nabývat zbraně na náboje typu Flobert lidem, kteří nemají zbrojní průkaz, nově zbrojní oprávnění, a to při zachování nutnosti se zapsat do Centrálního registru zbraní a zároveň splňovat výše popsané bazální podmínky. Mimo jiné tato navržená úprava může pozitivně působit na bezpečnostní dovednosti občanů, a to včetně mládeže. Tímto způsobem bude umožněn výcvik dorostu, ale i dospělých, kteří nejsou držiteli zbrojního oprávnění, v bezpečné manipulaci ze zbraní, která má většinu vlastností palných zbraní, ale zároveň dosahuje omezených úsťových energií. Tento pozměňovací návrh je tedy veden jako sněmovní dokument 3773. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP